Vluchten zoeken

Retourtype

Alitalia

De nationale Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia werd op 5 mei 1947 opgericht met de inaugurele vlucht van Turijn naar Catania en een tussenlanding in Rome. Begon de luchtvaartmaatschappij met 10.000 passagiers in het eerste jaar, inmiddels vervoert Alitalia 25 miljoen passagiers binnen een netwerk van 79 bestemmingen. Mede dankzij een aantal fusies en joint venture met Air France KLM en Delta Air Lines.
 
Op 13 januari 2012 lanceerde Alitalia de lowbudgetmaatschappij Air One. Wereldwijd voert Alitalia meer dan 2200 vluchten per week uit. Op jaarbasis vervoert Alitalia ruim 25 miljoen passagiers. De vliegvelden Rome Fiumicino en Milaan Malpensa vormen de nationale basis. Door de uitbreiding van het netwerk en het inpassen van vluchtschema's wil Alitalia het mogelijk maken om in een dag van en naar de belangrijkste bestemmingen in Italië en Europa te reizen. Het loyaliteitsprogramma van Alitalia heet MilleMiglia. Hiermee kunt u mijlen maken en punten sparen wanneer u vliegt met Alitalia en Air One. 
 
De informatie op deze pagina is gecheckt en correct op 5 augustus 2013, gegevens zijn onderhevig aan verandering.

Waarom vliegen met Alitalia

Check-in informatie

Inchecken bij Alitalia kan online, telefonisch, bij self service check-in machines op luchthavens of bij de check-in balie. Online inchecken kan vanaf een dag voor vertrek en met online inchecken verdient u ook nog 20 procent korting op een toeslag voor uw overbagage. Heeft u online ingecheckt en uw instapkaart geprint, dan kunt u uw bagage afgeven bij bagage drop-off balies of bij de Business Class check-in desk.
Op veel luchthavens in Italië en in Europa kunt u gebruik maken van de Fast Check-in, bij de self service check-in machines waar u uw gegevens invoert en uw instapkaart print. De Fast Check-in is beschikbaar op de luchthavens van Amsterdam, London Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Orly, Frankfurt, Monaco, Nice, Wenen en Tokio. U kunt hiervoor ook de machines van partners Air France en KLM gebruiken.
Leden van Ulisse club, Freccia Alata club en Freccia Alata Plus club maken gebruik van de Tele Check-in per telefoon. Inchecken kan tot 35 minuten voor vertrek op binnenlandse vluchten, 45 minuten voor vertrek voor middellange afstandsvluchten en tot 60 minuten op intercontinentale, langeafstandsvluchten.

Bagage informatie

Op Alitalia vluchten is 1 stuk handbagage met de afmetingen van 55 x 35 x 25 cm met een gewicht van 8 kg toegestaan. Koffertjes, aktetassen en laptops worden ook gezien als handbagage en mogen mee aan boord naast eerder genoemde bagage.
Voor in te checken ruimbagage geldt: 1 of 2 koffers van 23 kg of 32 kg, afhankelijk van bestemming en reisklasse. Is uw bagage zwaarder dan het toegestane gewicht, dan kunt u kilo’s ‘bijkopen’ op voorwaarde dat het maximum gewicht van 32 kg niet wordt overschreden. Een sportuitrusting van maximaal 23 kg wordt beschouwd als een normale ruimbagage. Voor gewicht hoger dan 23 kg geldt een toeslag voor overbagage.

Stoelen

Tijdens het boeken van een vliegticket bij Alitalia kunt u direct uw stoelvoorkeur aangeven en eventuele extra services kopen. Met een Economy class ticket is er een optie voor Extra Seat Comfort, online aan te geven of op de luchthaven bij de check-in balie. Deze service kost € 20 per zitplaats per enkele reis voor vluchten binnen Europa en € 60 per stoel voor intercontinentale vluchten. Extra Comfort Seats op internationale vluchten bevinden zich onder meer bij de nooduitgang. Leden van de Freccia Alata club en Freccia Alata Plus club reserveren gratis hun extra Seat Comfort met Mille Miglia punten. De standaard beenruimte bij Alitalia is 84 cm.

Service aan boord

Tijdens korte vluchten serveert de Alitalia crew een kleine snack. Tijdens langere vluchten krijgt u een maaltijd, afhankelijk van het tijdstip van de vlucht gaat dit om lunch/diner. Als u uw ticket boekt, kunt u uw maaltijdvoorkeur(en) aangeven. Alitalia maakt – zoals het Italianen betaamt – gebruik van uitstekende maaltijden en heeft een zeer gevarieerd aanbod dat rekening houdt met tal van voedingsvoorkeuren. Er zijn de categorieën: medisch voorgeschreven/diëten, religieuze maaltijden en kindermaaltijden. U kunt dit aangeven tijdens het boeken van uw vlucht.

Reserveringskosten

Voor het boeken van een Alitalia vlucht betaalt u € 10 administratiekosten. Wijzigingskosten bedragen € 50 per persoon, binnen de geldigheidsperiode en als er plaats is in de geboekte klasse.

Punctualiteit vluchten

Alitalia scoort hoog als het gaat om punctualiteit. Een rapport uit mei 2013 laat een score van 87 procent zien. Alitalia staat op nummer 9 in de top 20 lijst van meest punctuele airlines (2013).