Vluchten zoeken

Retourtype

Ryanair

Ryanair is een low cost luchtvaartmaatschappij van Ierse oorsprong. Het bedrijf werd in 1985 opgericht door de familie Ryan en heeft nu airline verbindingen naar 16 Europese landen waaronder Nederland. Ryanair begon klein met slechts 25 medewerkers. Vandaag de dag heeft het meer dan 4200 werknemers. De eerste vlucht door Ryanair uitgevoerd was die van het Ierse Waterford naar Londen.

Ryanair is inmiddels uitgegroeid tot een luchtvaartmaatschappij van naam en is de grootste low cost luchtvaartmaatschappij voor continentale vluchten in Europa. In Nederland biedt Ryanair wekelijks 238 vluchten aan op 31 routes (in de zomermaanden 2013 49) en vervoert 2,3 miljoen passagiers (cijfers 2012).

In Nederland vliegt Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht en Groningen, in België vanaf de luchthavens Brussel-Zuid (Charleroi).

De informatie op deze pagina is gecheckt en correct op 5 augustus 2013, gegevens zijn onderhevig aan verandering.

Waarom vliegen met Ryanair

Check-in informatie

Wie reist met Ryanair is verplicht om na de online check-in een print mee te nemen van de instapkaart. Online inchecken kan vanaf 15 dagen tot vier uur voor vertrek als u een vlucht op Ryanair.com heeft gereserveerd. Uw instapkaart kunt u tot twee uur voor uw vlucht afdrukken. Het tarief voor het online inchecken is € 7 per persoon en per reis. Als uw instapkaart nog moet worden afgedrukt op de luchthaven, dan geldt een toeslag € 70. Beter thuis doen dus! U moet minimaal 30 minuten voor vertrek bij de gate aanwezig zijn. De check-in balies op de luchthaven zijn tot veertig minuten voor het vertrek van de Ryanair vlucht open.

Bagage informatie

Ryanair hanteert een strikt beleid m.b.t. tijden en mee te nemen bagage. Met Ryanair mag u 1 stuk handbagage meenemen met de afmetingen 55 x 40 x 20 cm en een maximaal gewicht van 10 kg. Laptops, tassen, koffers (van genoemde afmetingen) en camera's worden beschouwd als handbagage. Als de bagage groter is dan genoemde afmetingen, het toegestane gewicht of als u meer dan 1 stuk bagage hebt, wordt u bij de boarding gate geweigerd of u moet een toeslag van €60 betalen.
Elke passagier mag twee stuks ruimbagage van 15 kg of 20 kg per stuk meenemen. Hiervoor geldt een toeslag die varieert per route. Ga uit van ongeveer € 25 voor bagage van 15 kg en € 35 voor bagage met een gewicht van 20 kg. Als u het aanbevolen gewicht overschrijdt, moet u een vergoeding van € 20 per kg betalen. Tot vier uur voor vertrek kunt u aangeven dat u ruimbagage meeneemt op Ryanair.com. De bagage moet uiterlijk 40 minuten voor vertrek worden afgegeven bij de incheckbalie.

Stoelen

Ryanair heeft, net als een groot aantal andere low cost maatschappijen, geen toegewezen stoelnummers. Bij boarding kiest u zelf uw zitplaats. Tegen meerprijs is 'priority boarding' mogelijk. Dan mag u eerder het vliegtuig in dan de andere passagiers. Sinds enige tijd kunnen sommige stoelen (met name bij de (nood)uitgangen) ook gereserveerd worden. Dit kan online of via een callcenter en op de luchthaven. Priority boarding is inbegrepen in het tarief van de stoelreservering. Voor het reserveren van stoelen bij een nooduitgang gelden specifieke regels. Zo mogen op plaatsen dichtbij de nooduitgangen geen kinderen onder de 16 jaar plaatsnemen. De kosten voor een stoelreservering bedragen € 10 als u online boekt, € 15 als u boekt bij het call center of op de luchthaven. De kosten voor priority boarding bedragen € 7 per enkele reis per persoon als online gekocht en € 10, indien gekocht via het callcenter of op de luchthaven. De standaard beenruimte bij Ryanair is 74 cm.

Reserveringskosten

Als u een vlucht boekt met Ryanair komen daar nog belasting en administratiekosten bij. Deze bedragen € 16. Tickets boekt u online, koopt u op de luchthaven of via het call center van Ryanair. Voor het gebruik van een creditcard gelden kosten, de hoogte daarvan is afhankelijk van het type kaart dat u gebruikt. Reserveringskosten gelden niet als u uw vliegtickets Ryanair online boekt, wel als u boekt via het callcenter of vliegtickets op de luchthaven koopt. Deze bedragen € 20.

Service aan boord

Tijdens de Ryanair vluchten komt de cabin crew langs met heerlijke snacks en drankjes. Aan boord worden verschillende soorten warme en koude dranken geserveerd, naast wijn, bier en gedistilleerd die u aan boord afrekent. Dat geldt ook voor het menu met eten en drinken, te vinden in het inflight magazine aan boord. Naast versnaperingen, kunt u belastingvrij artikelen zoals cosmetica en parfums kopen die de cabin crew aan u presenteert tijdens de vlucht.

Punctualiteit vluchten

Volgens de meest recente publicatie over de prestaties van de luchtvaartmaatschappij kwam 91 procent van de Ryanair vluchten uitgevoerd van september tot februari 2013 op tijd.