Kaart

Lissabon Reisgids

De hoofdstad van Portugal is al een lange tijd een populaire plek. Door de eeuwen heen hebben de Romeinen, Moren en kruisvaarders deze zonovergoten stad gepasseerd en hebben hun sporen in hun architecturale en culturele erfenissen achtergelaten.

Wat ze hebben achtergelaten is een heuvelachtige gave stad met karakter. Van de wirwar van steegjes in de Moorse wijk Alfama tot aan de hedendaagse drukte van Baixa, kan iedere wijk eigen schatten aan de toerist laten zien. Hotels in Lissabon zijn uitstekend en gevarieerd, van goedkoop en vrolijk tot onbeschaamde luxe. Ga 's nachts naar Bairro Alto, waar de talloze bars en restaurants gonzen met de droevige passie van de fado, de traditionele muziek van Portugal. En wees bereid om tot in de late uurtjes buiten te blijven, want de inwoners van Lissabon zijn namelijk nachtuilen.

Andere dingen om te doen in Lissabon

Ga een dagje wandelen door de doolhof in de oude straatjes van Alfama, de oudste wijk van Lissabon. Het oude Moorse hart van de stad is aan de kant van de heuvel van het kasteel tot de Taag rivier. Koopjesjagers zouden zeker bij de beroemde Feira da Ladra marktin de Campo de Santa Clara en bij de bric-a-brac voorbij moeten struinen, op dinsdag en zaterdag.

 

In het Museu do Chiado kunt u de grootste Portugese kunstcollectie van het land uit de 19e eeuw bewonderen. Of bestudeer de vroege globetrotters, de ontdekkingsreizigers en zeelieden van Lissabon in het Maritiem Museum in Belém. U kunt dan gelijk de grote Gotische Belém Toren aan de oevers van de Taag rivier bekijken, een Unesco werelderfgoed.

 

Een van de grootste maritieme nalatenschappen van Lissabon is de fado muziek, dit zijn liederen met veel gevoel gezongen door zeilers over het verlaten van hun thuis. In de authentieke fado bar Senhor Vinho in Boheemse Bairro Alto kunt u genoeg van deze muziek luisteren. De bar is in handen van een van de beste fado sterren van de stad.

 

Omdat Lissabon een heuvelachtige stad is, is het een thuis van stedelijke liften en kabelbanen. De meest indrukwekkende is de Santa Justa lift, ontworpen door een leerling van het torengebouw Gustave Eiffel, die u de elegante Baixa straten tot spectaculaire brede panorama’s laat zien.

Eten en drinken in Lissabon

Als er een gerecht is dat water in de mond laat lopen dan is het wel pastéis de nata. Deze kaneel bestrooide en vanille geurende puddingen zijn gemaakt met een geheim recept en ze zijn door de hele stad te koop als straatsnack. De beste zijn te vinden in Belém, naast het Jerónimos klooster. Een nationaal gerecht van Portugal is de bacalhau (gezouten kabeljauw). Er zijn talloze versies, maar de bacalhau à Marinheiro moet u zeker proberen. Deze kabeljauw heeft een krokant laagje en gaat samen met gebakken aardappelblokjes. Cafeïne-liefhebbers moeten de typische koffie van Lissabon of galau proberen. Het is melkachtig, zoet en geserveerd in een glas. Het is de perfecte energiestoot voor in de middag. Neem er een in een café in Bairro Alto, een drukke en gezellige bar/restaurant in Lissabon. 

Lissabon klimaat

Dankzij de invloed van de Golfstroom, heeft Lissabon een van de aangenaamste klimaten in Europa, en de mildste winters in de mediterranen. De lange zomer in Lissabon is heet en droog (juli tot september kan het schroeien), met zeldzame regenval buiten de wintermaanden (december en januari zijn de koudste en natste maanden, maar nog steeds mooi om te bezoeken).

Wanneer je naar Lissabon moet gaan

Lissabon is het hele jaar door een mooie bestemming. Er is altijd wel iets leuks gaande, en het weer is nooit te warm of te koud. De lentemaanden april en mei zijn het meest ideaal, omdat de stad dan zonovergoten is en de sardines zijn in het seizoen. Ook is de evenementenkalender in volle gang, met het Lissabon-onafhankelijke filmfestival en de tweejaarlijkse Rock in Rio, Lisboa muziek extravaganza. Boek uw hotel in Lissabon in deze periode op tijd.

Vliegen naar Lissabon

Met vliegtickets Lissabon vliegt u naar Lissabon Portela Airport, dat is de belangrijkste luchthaven van Portugal. Het verbindt het land met de meeste grote steden in Europa en een aantal daarbuiten. Het vliegveld is slechts 4 km van het centrum verwijderd, zodat het nemen van taxi's erg goedkoop is. Als alternatief kunt u de Aerobus nemen, deze rijdt elke 20 minuten naar het station van Cais do Sodre.

 

Foto's van Flickr/rstml

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.