Kaart

Ryanair

Ryanair is een low cost luchtvaartmaatschappij van Ierse oorsprong. Het bedrijf werd in 1985 opgericht door de familie Ryan en voert nu dagelijks ruim 2000 vluchten uit naar 37 landen in Europa, waaronder Nederland, Noord-Afrika (Marokko) en het Midden-Oosten (Israël). Het hoofdkantoor van Ryanair is gevestigd in Dublin. Ryanair begon klein met slechts 25 medewerkers, maar vandaag de dag heeft het meer dan 13.000 werknemers. De eerste vlucht door Ryanair uitgevoerd was die van het Ierse Waterford naar Londen. Ryanair is inmiddels uitgegroeid tot een luchtvaartmaatschappij van naam en is de grootste low cost luchtvaartmaatschappij voor continentale vluchten in Europa. In Nederland vliegt Ryanair vanaf Amsterdam, Eindhoven en Maastricht, in België vanaf de luchthavens Brussel (Internationaal) en Brussel-Zuid (Charleroi). In Duitsland vliegt Ryanair onder andere vanaf Düsseldorf Weeze, Bremen en Keulen. Ryanair staat bekend om haar “no frills” wat betekent dat vliegtickets vaak spotgoedkoop zijn maar dat voor alle niet-essentiële zaken bijbetaald moet worden.

 

De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens van 30 juni 2018 en is onderhevig aan verandering.

Informatie Ryanair vluchten

Inchecken Ryanair

Ryanair ontmoedigt alle reizigers om op de luchthaven in te checken. Online of via je mobiele telefoon inchecken is mogelijk vanaf 60 dagen (als je een stoel hebt gereserveerd) of 4 dagen (als je geen stoel hebt gereserveerd) tot 2 uur voor de geplande vertrektijd van je vlucht. Na het online inchecken dien je je instapkaart zelf uit te printen of op je mobiele telefoon te laden en de bagage op het vliegveld af te geven bij een bagage afgiftepunt van Ryanair. Reizigers die hun instapkaart niet thuis hebben uitgeprint of op hun mobiele telefoon hebben geladen dienen hiervoor op de luchthaven €20 te betalen. Voor inchecken op de luchthaven (in plaats van thuis online) betaal je €55. Ook voor ruimbagage dient extra betaald te worden als deze niet vooraf online is opgegeven en betaald. Het afgeven van ruimbagage kan vanaf 2 uur tot 40 minuten voor de officiële vertrektijd van je vliegtuig. Wil je instappen met prioriteit, dan kun je dit extra bijboeken, je betaalt hiervoor €5.

Bagage Ryanair

Elke passagier mag bij Ryanair één stuk handbagage aan boord meenemen dat maximaal 10 kilo weegt en niet groter is dan 55 x 40 x 20 cm, en daarnaast één kleine tas van maximaal 35 x 20 x 20 cm. Voor €6 extra mag je instappen met twee grote stuks handbagage en krijg je bovendien prioriteit bij het boarden. Voor ruimbagage geldt dat er maximaal 3 tassen of koffers ingecheckt mogen worden en hierbij geldt een tarief van €25 per stuk (op het moment dat je je ticket boekt) of €40 per stuk (als je de ruimbagage later online bijboekt) en elk stuk ruimbagage mag maximaal 20 kilo wegen. Lees hier meer over Ryanair handbagage.

Ryanair stoelen reserveren en service aan boord

Voor het reserveren van een stoel dient bij Ryanair altijd betaald te worden. De kosten variëren van €4 voor een standaard stoel (rijen 8 tot 15 en 18 tot 33) tot €18 voor een stoel met extra beenruimte (stoel 1A, B, C en 2D, E, F) of €13 voor stoelen vooraan in het vliegtuig (rijen 2 tot 7 en rij 16 en 17). Wie niet van tevoren een stoelreservering koopt kan vanaf 4 dagen tot 2 uur voor vertrek online inchecken, waarna er gratis een willekeurige stoel aan je wordt toegewezen. Volwassenen die met kinderen tot 12 jaar reizen zijn verplicht stoelen te reserveren, zodat de familie tijdens de vlucht niet opgesplitst wordt> Reis je met 4 kinderen die jonger dan 12 jaar zijn, dan is het reserveren van deze stoelen gratis. Voor baby’s jonger dan 2 jaar hoef je geen aparte stoel te boeken maar je bent wel een toeslag van €25 verschuldigd per enkele reis. Tijdens de vlucht zit de baby bij je op schoot. Alle stoelen bij Ryanair zijn eenvoudig, ze hebben geen stoelzak en kunnen niet naar achteren gezet worden. De beenruimte bij standaard stoelen is 76,2 cm.

 

Aan boord dient bij Ryanair voor alle drankjes en versnaperingen betaald te worden. Tijdens de Ryanair vluchten komt de cabin crew langs met heerlijke snacks en drankjes. Aan boord worden verschillende soorten warme en koude dranken geserveerd, naast wijn, bier en gedistilleerd die je aan boord afrekent. Dat geldt ook voor het menu met eten en drinken, te vinden in het inflight magazine aan boord. Naast versnaperingen, kun je belastingvrij artikelen zoals cosmetica en parfums kopen die de cabin crew aan je presenteert tijdens de vlucht. 

Reserveringskosten en Ryanair vliegtickets wijzigen / annuleren

Als je een vlucht boekt met Ryanair komen daar nog belasting en administratiekosten bij. Tickets boek je online, koop je op de luchthaven of via het call center van Ryanair. Voor het gebruik van een creditcard gelden kosten. Voor boekingen waarbij met creditcard wordt betaald geldt een toeslag van 2% van het totale bedrag.  Reserveringskosten gelden niet als je jouw vliegtickets Ryanair online boekt, wel als je boekt via het callcenter of vliegtickets op de luchthaven koopt. De kosten hiervoor bedragen € 20.

 

Mocht je na het boeken van je Ryanair vliegtickets merken dat je een kleine fout hebt gemaakt (bijvoorbeeld spelfout in namen, of een incorrecte route, data of tijden), dan kun je deze binnen 24 uur na het maken van je boeking kosteloos wijzigen, al dient er voor eventuele prijsverschillen wel bijbetaald te worden. In andere gevallen dient er voor wijzigingen een toeslag betaald te worden, deze varieert van €35 tot €95 voor een vluchtwijziging en €115 tot €160 voor een naamswijziging. Ryanair vliegtickets zijn niet restitueerbaar, maar je kunt wel de in rekening gebrachte belastingen terugvragen, hiervoor dien je wel €20 administratiekosten te betalen.

Populairste Ryanair bestemmingen

De populairste bestemmingen vanaf Amsterdam Airport Schiphol zijn:

Ierland

Spanje

 

De populairste bestemmingen vanaf Eindhoven Airport zijn:

Frankrijk

Griekenland

Italië

Marokko

Polen

Portugal

Spanje

Verenigd Koninkrijk

 

De populairste bestemmingen vanaf Maastricht-Aachen Airport zijn:

Italië

Spanje

Punctualiteit Ryanair vluchten

De punctualiteit van Ryanair is zeer goed. In 2015 voerde de Ierse prijsvechter 550.000 vluchten uit en 90% daarvan arriveerde op tijd.

Ryanair

4,5/5
Gebaseerd op 5895 reviews

We beoordelen reisaanbieders op gebruikersfeedback over: prijsstabiliteit, tarieven, klantenservice, en het gebruiksgemak van de website van de reisaanbieder.

Meer informatie

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.