Kaart

SmartWings

SmartWings is een budgetmaatschappij van de Tsjechische chartermaatschappij Travel Service, die Václav Havel Airport in Praag als thuisbasis heeft. De prijsvechter, die opgericht werd in 2004, voert onder de merknaam SmartWings vluchten uit naar allerlei Europese steden en vakantiebestemmingen, waaronder Londen, Antalya, Barcelona, Rome, Faro, Dubai en Tel Aviv. SmartWings is niet aangesloten bij een luchtvaartalliantie.

 

De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens van 31 oktober 2017 en is onderhevig aan verandering.

Waarom vliegen met SmartWings

Inchecken SmartWings

Bij SmartWings kun je zowel online als op de luchthaven inchecken. Online inchecken is uitsluitend mogelijk bij vluchten die vanaf Praag, Ostrava, Moskou en Malaga vertrekken met vluchtnummers QS1000 tot 1209, QS1212 tot 1261 en QS1300 tot 1399 en bij codesharevluchten van partnermaatschappijen die uitgevoerd worden door Travel Service / SmartWings. Nadat je online ingecheckt bent dien je je instapkaart uit te printen of te downloaden op je smartphone. Heb je ruimbagage bij je, dan kun je die vervolgens nadat je op het vliegveld bent aangekomen afgeven bij een bagage afgiftepunt van SmartWings op de luchthaven. Als je alleen handbagage bij je hebt kun je na aankomst op het vliegveld meteen door de douane en veiligheidscontrole lopen. Is het op jouw luchthaven van vertrek niet mogelijk om online in te checken, dan kun je vanaf 2 uur tot uiterlijk 60 minuten (Dubai International Airport) of 40 minuten (overige luchthavens van vertrek) voor de officiële vertrektijd van je vliegtuig inchecken bij een incheckbalie van SmartWings op de luchthaven. SmartWings adviseert echter om altijd ruim op tijd op de luchthaven te zijn, want zodra de gate gesloten is kun je niet meer instappen, met als gevolg dat je je vlucht mist en je vliegticket ongeldig wordt verklaard.

Bagage SmartWings

Alle passagiers die met SmartWings gaan vliegen mogen één stuk handbagage met de maximale afmetingen van 56 x 45 x 25 cm (inclusief handgrepen, zijvakken en wielen) mee in de cabine nemen. Naast deze handbagage mag je 1 persoonlijk artikel mee aan boord nemen dat niet groter is dan 30 x 40 x 15 cm, zoals bijvoorbeeld een kleine laptoptas, handtasje of camera. Behalve deze handbagage mogen alle passagiers 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo gratis inchecken. Wil je meer ruimbagage meenemen dan de geldende bagagevrijstelling dan dien je altijd bij te betalen, de tarieven bedragen €6 per kilo overgewicht per enkele reis, en is je ruimbagage te groot dan betaal je een vast bedrag van €60 per stuk ruimbagage per enkele reis. Voor bijzondere bagage dient ook altijd extra betaald te worden. Voor een sportuitrusting betaal je €60 per stuk bagage van maximaal 15 kilo per enkele reis en voor een huisdier van maximaal 8 kilo eveneens €60 per enkele reis. Huisdieren en sportuitrustingen dienen uiterlijk 48 uur voor vertrek aangemeld te worden bij de klantenservice van SmartWings. Meer informatie over bagagevrijstellingen en (over)bagagetarieven van SmartWings is te vinden op hun website.

Stoelen reserveren SmartWings

Als je met SmartWings gaat vliegen dien je altijd voor het reserveren van een stoel te betalen. Een standaard stoel kost €15 per passagier per enkele reis en een Premium stoel (bijvoorbeeld een stoel vooraan in het vliegtuig of bij de nooduitgang) €30 per passagier per enkele reis. Stoelreserveringen kunnen uiterlijk 48 uur voor vertrek gemaakt worden. Reserveer je geen stoel, dan wordt er tijdens het inchecken gratis een stoel aan je toegewezen, je loopt dan wel het risico dat je niet in je favoriete stoel of naast je reisgezelschap komt te zitten.

Boekingskosten SmartWings

SmartWings brengt geen boekingskosten in rekening. Wel dien je voor optionele services te betalen, zoals een stoelreservering of het inchecken van extra ruimbagage. Daarnaast dien je afhankelijk van het type ticket dat je hebt geboekt te betalen voor het wijzigen van je vliegticket. Als je online SmartWings vliegtickets koopt kun je betalen met Visa, MasterCard en Paypal.

Service aan boord

Op alle vluchten van SmartWings die langer dan 4 uur duren zijn alle drankjes en een maaltijd gratis. Op kortere vluchten dient voor alle drankjes en versnaperingen aan boord betaald te worden. In de stoelzak voor je bevindt zich op deze vluchten de SmartBistro menukaart, waarin een uitgebreide selectie aan snoep, koek, snacks, sandwiches, tussendoortjes en lichte maaltijden (broodjes en sandwiches) staat. Daarnaast kun je bij SmartWings kiezen uit diverse warme, koude en alcoholische dranken. Wil je tijdens je vlucht een warme maaltijd nuttigen, dan kun je die uiterlijk 48 uur voor je vlucht online bestellen. In het Fly & Buy magazine, dat zich eveneens in je stoelzak bevindt, staat een groot assortiment aan belastingvrije- en cadeauartikelen, zoals cosmetica en parfums. Je kunt aan boord contant betalen, maar je kunt ook met een creditcard afrekenen. Tijdens SmartWings vluchten wordt geen inflight entertainment zoals films en muziek aangeboden, dus als je je niet wil vervelen kun je het beste een boek of je laptop of tablet meenemen.

Punctualiteit SmartWings

Er zijn geen punctualiteitscijfers bekend van SmartWings.

De prijzen die op deze pagina worden weergegeven zijn geschatte laagste prijzen gevonden in de afgelopen 45 dagen.