Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 10 beste musea en art galleries van New York

Alle artikelen

10 beste musea en art galleries van New York

New York is een paradijs voor cultuurliefhebbers. Van kleine, lokale kunstgallerijen tot kolossale neoklassieke tempels. En het fijne is dat de meeste musea gratis zijn, of je zelf je bijdrage kunt bepalen. Bekijk Skyscanners lijst van culturele hoogtepunten in deze wereldstad.

*Geplaatst augustus 2016. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Wil je weg van de gebaande paden? Scroll dan naar beneden voor de kleinere, alternatieve musea in New York.

The Metropolitan Museum of Art

Op nummer 1 op ieders lijstje staat ‘The Met’. Met een kaartje krijg je niet alleen toegang tot dit enorme museum op Fifth Avenue, maar ook tot de Met Breuer en Met Cloisters, de jongere zusjes van deze klassieker. De originele kunstcollectie is de grootste van Amerika en beslaat 5000 jaar kunst uit de hele wereld.
Van Egyptische artefacten, middeleeuwse wapens, tot avant-garde kunst.

Mis niet… het Met Breuer met meer hedendaagse kunst van nieuw, lokaal talent en internationale hoogvliegers. Momenteel kun je werk zien van de Italiaanse architect en designer Ettore Sottsass en de tentoonstelling “Delirious”, een verzameling van fantastische en gekke kunstwerken van tussen 1950 en 1980.

Openingstijden: zondag t/m donderdag 10:00 – 17:30 uur, vrijdag t/m zaterdag 10:00 – 21:00 uur.

Toegang: Volwasennen $25*, kinderen onder de 12 gratis. (Let op – toegangsprijs is een donatiesuggestie)

Metrohalte: 86th Street. Het museum ligt in Central Park, en is een highlight op de zogenaamde New York’s Museum Mile die langs het park loopt.

The Met museum, New York

Boek een vlucht naar New York

MOMA

New York Museum of Modern Art is zonder twijfel het mooiste museum voor moderne kunst ter wereld, met werken van bijna elk continent. Naast de 150.000 kunstwerken heeft het museum ook een collectie van meer dan 20.000 films. Met bijdrages van Europese schilders als Van Gogh, Picasso, Dalí kun je makkelijk een hele dag doorbrengen in dit kunstkabinet.

Mis niet… Amerikaanse schilder Jackson Pollock’s primitieve en opmerkelijke werk.

Openingstijden: Dagelijk 10:30 – 17:30 uur (vrijdag geopend tot 21:00 uur).

Prijs: Volwassenen $25*, onder 16 jaar gratis.

Route: Metrohalte 47-50 Streets Rockefeller Centre. MOMA ligt ten zuiden van Central Park, vlakbij Rockefeller Center is niet ver van Times Square.

MOMA, New York

The 9/11 Museum

Dit aangrijpende museum neemt je terug naar de terroristische aanslagen van 11 september 2001, waarbij onder andere twee vliegtuigen zich in de beroemde Twin Towers boorden en bijna drieduizend mensen om het leven kwamen. Het museum laat de impact van deze gebeurtenissen zien en belicht de tragedies van slachtoffers en hun families.

Mis niet… een bezoek aan het indrukwekkende 9/11 Memorial bij het museum.

Openingstijden: Zondag t/m donderdag 09:00 – 20:00 uur, vrijdag en zaterdag 09:00 – 21:00 uur.

Toegang: Volwassenen $24*, jongeren (7-17) $15, kinderen onder de 7 jaar gratis.

Metrohalte: World Trade Center. Het museum ligt bij het World Trade Center op ‘Ground Zero’ in lower Manhattan.

The 9/11 memorial, New York

The Whitney Museum of American Art

Dit museum was het idee van beeldhouwster Gertrude Vanderbilt Whitney aan het begin van de 20e eeuw. De opbrengsten werden gebruikt om Amerikaans artistiek talent te ondersteunen en de kunstenares bleef een beschermvrouwe van het museum tot haar dood in 1942. Als je nieuwsgierig bent naar Amerikaanse kunst van de laatste eeuw, dan moet je hier een middag doorbrengen. Vooral de creaties van Alexander Calder, Glenn Ligon, Reginald Marsh, Agnes Martin, Georgia O’Keeffe, Cindy Sherman en David Wojnarowicz maken het een bezoekje waard.

Mis niet… de dagelijkse gratis rondleidingen.

Openingstijden: ma-do en zo van 10:30 – 18:00 uur, di gesloten, vr en za van 10:30 – 22:00 uur.

Prijs: Volwassenen $25*, onder de 18 gratis.

Route: Metrohalte 14 Street. Het museum ligt in het westen van Manhattan in het centrum van de stad.

Hongerig geworden? Check deze 10 specialiteiten en waar je ze kunt proeven.

The Guggenheim

Guggenheim onderscheidt zich van andere musea door het bijzondere, spiraalvormige gebouw, ontworpen door Frank Lloyd Wright. De architect ontwierp het gebouw op deze manier, zodat bezoekers hun ontdekkingstocht van de 20e en 21e eeuwse kunst onderaan beginnen en langzaam hun weg omhoog klimmen. Een perfecte manier om alles te zien wat het museum te bieden heeft. Let op de historische werken van Picasso en Chagall. En neem je tijd voor de tijdelijke tentoonstellingen die bij elk bezoek weer iets nieuws bieden.

Mis niet… De enorme collectie abstracte kunst van Kandinsky.

Openingstijden: Zondag t/m woensdag en vrijdag 10:00 – 17:45 uur, zaterdag 10:00-19:45. Het museum is gesloten op donderdagen.

Toegang: Volwassenen $25*, kinderen onder de 12 gratis. Zaterdag 17:45 – 19:45 uur, kies je zelf de prijs.

Metrohalte: 86th Street. Het museum ligt op de ‘Museum Mile’, Fifth Avenue bij Central Park in Manhattan’s Upper East Side.

 

The Tenement Museum

The Tenement Museum is een van de opmerkelijkste musea van New York. Je moet wel vooraf een ticket kopen. Je krijgt dan samen met een groep een rondleiding door dit bijzondere gebouw op 97 Orchard Street en door de rest van de buurt. Deze woning uit 1863 huisde ooit 7.000 arbeidsmigranten en tijdens de tour krijg je een kijkje in hun zware bestaan en wordt deze bijzondere periode uit de Amerikaanse geschiedenis belicht. Bekijk de website van the Tenement Museum voor een sneak peak.

Mis niet… The Tenement Museum Shop aan het einde van de tour, met een geweldige collectie boeken, puzzels en design ontwerpen voor thuis.

Openingstijden: Vrijdag – Woensdag 10:00 – 18:30 uur, donderdag 10:00 – 20:30.

Toegang: Volwassenen $25*, kinderen $20

Route: Metrohalte Grand Street. Het museum ligt in Lower East Side, 5 minuten van China Town.

The Tenement Museum, New York

 

The American Museum of Natural History

Dit gigantische museum maakt alle natuurlijke verschijnselen begrijpelijk voor elke leeftijd. Een hele geschikte bestemming dus voor kinderen, maar ook leuk om alleen heen te gaan. Van meteorieten tot opgezette olifanten, het museum heeft het allemaal. Deze prachtige collectie is verspreid over 45 verschillende hallen. Ben je van plan te gaan, koop dan ook kaartjes voor de IMAX en 3D bioscoop in het planetarium.

Mis niet… De dino’s. Ook de cultuurbarbaren houden hiervan!

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 17:45 uur.

Prijs: Volwassenen $23*, kinderen $13.

Metrohalte: 81st Street. Dit museum vind je aan de westkant van Central Park, op 79th Street.

 

The American Museum of Natural History, New York

 

Museum of the Moving Image

Ook dit museum is leuk voor alle leeftijden en focust zich op de geschiedenis en ontwikkeling van bewegend beeld. Van computerspelletjes, interactieve tentoonstellingen tot een bioscoop. De vaste collectie, Behind the Screen, geeft je een indruk van wat de rest van het museum te bieden heeft. Voor je het weet ben je zo een paar uur verder.

Mis niet… de bioscoopfilms. Check de website voor het programma.

Openingstijden: Dinsdag – donderdag: 10:30 – 17:00 uur, vrijdag: 10:30 – 20:00 uur. Zaterdag en zondag: 10:30 – 18:00 uur.

Toegangsprijs: Volwassenen $15, kinderen 3-17 jaar $9, onder de 3 gratis. Op vrijdag van 16:00 – 20:00 uur gratis.

Metrohalte: Steinway Street. Het museum ligt in Astoria, Midtown Manhattan.

 

Zoek een vlucht naar New York

 

The New Museum of Contemporary Art

Beter bekend als ‘The New Museum’, is dit een verplicht nummertje voor hipsters.
De ruimte van het museum, ooit opgericht in 1970 opgericht maar verplaatst naar een speciaal gebouw in 2002, is al een belevenis op zichzelf. Het is 7 verdiepingen hoog, gebouwd van glimmende witte dozen en ontworpen door Japanse architecten Sejima en SANAA. Je komt hier onconventionele kunst tegen, onder andere van Tom Doyle en Arleen Schloss. Ook is er een wisselende tentoonstelling en zijn er regelmatig evenementen en conferenties die je, vaak gratis, bij kunt wonen.

Mis niet… De gratis rondleiding.

Openingstijden: Dinsdag – Woensdag 11:00 – 18:00 uur, donderdag 11:00 – 21:00 uur, vrijdag t/m zondag 11:00 – 18:00 uur.

Toegang: Volwassenen $18*, onder de 14 jaar gratis. Donderdag 19:00-21:00, pay what you wish.

Metrohalte: 2nd Avenue. Centraal gelegen, vlakbij St Patrick’s Old Cathedral.

Op zoek naar een andere bestemming in Amerika? Check deze 10 te gekke plaatsen.

Jewish Museum

Dit museum vind je in een elegant herenhuis op Fifth Avenue. De collectie bestaat uit 30.000 joods historische kunstwerken, zoals kostuums en moderne kunst. Ook wordt hier jaarlijks in januari het New York Jewish Film Festival georganiseerd.

Mis niet… de gratis rondleidingen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Openingstijden: Vrijdag t/m dinsdag 11:00 – 17:45 uur, woensdag gesloten, donderdag 11:00 – 20:00 uur.

Toegang: Volwassenen $18*, 18 en jonger gratis.

Metrohalte: 92 Street Y. Aan de oostkant vcan Central Park, vlakbij het het Guggenheim.

 

 

De leukste kleine musea van New York

Alles al gezien? Of vind je MoMa en the Met een beetje standaard, check dan deze leuke en unieke musea.

Mmuseumm

Het kleinste en ooit ook het meest geheime museum van New York. Deze een-kamer rariteit bevindt zich in een liftschacht en is een leuke tegenhanger voor de andere, enorme musea in de stad. Gevuld met onverwachte snuisterijen en een actuele kunst zoals een blik op het fenomeen Donald Trump maakt het zeker een bezoek waard. Je moet er wel even voor in de rij staan, want er mogen maar 3 mensen tegelijkertijd naar binnen!

Openingstijden: zaterdag en zondag van 12:00 – 18:00 uur.

Toegang: Gratis, met een gevraagde $5 donatie.

Metrohalte: Canal Street, vlakbij Broadway.

The Morgan Library & Museum

Dit is een van de leukste kleine musea van New York. Het Madison Avenue gebouw werd ooit bewoond door de Amerikaanse bankier J.P. Morgan en bevat nog steeds zijn persoonlijke schilderijcollectie van Rembrandt en William Blake. De mooiste ruimte is zonder twijfel de bibliotheek beschilderd met fresco’s.

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag 10:30 – 17:00 uur, vrijdag 10:30 – 21:00 uur, zaterdag 10:00 – 18:00 uur, zondag 11:00 – 18:00 uur.

Toegang: $20* voor volwassenen, 12 en jonger gratis.

Metrohalte: Grand Central of Penn Station, vanaf daar een kleine wandeling naar 25 Madison Avenue.

Renwick Hospital Ruins

Oké, technisch gezien is het geen museum, maar deze gotische ruïnes geven wel een fascinerend inkijkje in de geschiedenis van de stad. Het verlaten Renwick Hospital werd ooit geopend in 1856 en behandelde patiënten met de pokken, een ziekte die op dat moment hard toesloeg onder de Amerikaanse bevolking. Je mag niet naar binnen, maar kan er wel omheen lopen. Vooral ’s avonds is het een bijzonder gezicht als de overblijfselen verlicht zijn en je soms mysterieuze geluiden kunt horen. Het wordt ook wel ‘the most haunted attraction in NYC’ genoemd.

Openingstijden: Geen officiële openingstijden, maar misschien is overdag wel de veiligste tijd…

Toegang: Gratis.

Route: Renwick Hospital ligt op Roosevelt Island. Neem de F line met de metro en loop zuidelijk op West Road naar E Road. Het ziekenhuis ligt aan je rechterhand.

Nieuwsgierig wat je nog meer kan doen in NYC? Check deze artikelen:

24 uur in Manhattan: een New York city guide

De top 7 best bewaarde geheimen van New York

Je nieuwe, favoriete wijk: Greenpoint in New York

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Zin gekregen in reizen? Wat te denken van deze bestemmingen: