Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 10 meest mysterieuze bouwwerken ter wereld

Alle artikelen

10 meest mysterieuze bouwwerken ter wereld

Mysterieuze bouwwerken zijn over de hele wereld te vinden. Eeuwen oude bouwwerken waarvan de oorsprong onbekend is, gebouwen waarvan de functie onduidelijk is of architectonische constructies waarvan iedereen zich afvraagt hoe zo’n ingewikkeld bouwwerk tot stand is gekomen. Skyscanner zette de 10 meest mysterieuze bouwwerken ter wereld op een rijtje, welke heb jij al bezocht?

1. Stonehenge, Verenigd Koninkrijk

Een van de allerbekendste mysterieuze bouwwerken is natuurlijk Stonehenge. Sinds de Middeleeuwen proberen knappe koppen het raadsel achter dit bouwwerk te ontrafelen. Er wordt nu aangenomen dat het bouwwerk dateert uit 2500 jaar voor Christus. Wie het gebouwd heeft, waar het voor diende en hoe de constructie in elkaar heeft gestoken is volledig onduidelijk. Door het gebrek aan bronnen en bewijs gaan er de meeste wilde verhalen rond over de herkomst van Stonehenge, wat de aantrekkingskracht van dit bijzondere bouwwerk alleen maar groter maakt.

Vliegtickets Verenigd Koninkrijk

Lees ook: Top 10 roadtrips door het platteland van Groot-Brittannië

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_stonehenge_engeland

2. De Nazca lijnen, Peru

In de Nazca woestijn in Peru zijn gigantische tekeningen te zien. De tekeningen zijn gemaakt door de Nazca indianen en goed bewaard gebleven, de Nazca lijnen worden op 200 voor Christus tot 700 na Christus gedateerd. Het bijzondere aan deze tekeningen is de enorme grootte, sommige lijnen zijn meer dan 180 meter lang. De grootte van de Nazca lijnen geeft het geheel een mysterieuze lading, wetenschappers vragen zich nog steeds af wat het nut van deze enorme tekeningen is geweest.

Vergelijk vliegtickets Peru

Lees ook: Ontdek de rijkdom van Peru

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_nazca_lijnen_peru_maya

3. Porta Magica, Rome, Italië

Op het Piazza Vittorio, middenin Rome, staat de ruïne van het huis van een Romeinse markies. Deze markies, Massimiliano Palombara, kreeg in de 17e eeuw een recept om metaal in goud te veranderen van een mysterieuze alchemist. Palombara kon het recept niet ontcijferen en kerfde het in de lijst van zijn voordeur. Dit in de hoop dat als iemand de tekens zou herkennen. Tot op de dag van vandaag is de deur bewaard gebleven, maar heeft niemand het recept ontcijfert.

Vergelijk vliegtickets Rome

Lees ook: Rome: Top tien van een reisjournalist

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_porta_magica_rome_italie_alchemist

4. De Moai van Rapa Nui, Paaseiland

De Moai van Rapa Nui zijn beter bekend als de beelden van het Paaseiland. De gigantische hoofden van wel negen meter en zeventig ton zijn tussen 1250 en 1500 door de eerste bewoners van het eiland vervaardigd. Er wordt vanuit gegaan dat er wel 887 van dit soort beelden zijn gemaakt, nu zijn er nog 394 intact. Het grootste mysterie rondom de gigantisch grote beelden is hoe deze vervaardigd zijn, daar is nog steeds geen uitsluitsel over.

Vliegtickets Paaseiland

Lees ook: Geheime eilanden: 7 eilanden die niet iedereen kent

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_moai_van_rapa_nui_paaseiland

5. Newgrange, Ierland

Rond 3100 voor Christus werd deze tombe gebouwd, het wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste prehistorische plekken in Ierland. De constructie van de doorgang en tombe is bijzonder, tot op de dag van vandaag is het geheel waterdicht. Naast het ingenieuze ontwerp is ook de herkomst een groot mysterie, er zijn geen duidelijke aanwijzingen door wie Newgrange is gebouwd en waarom er voor dit specifieke ontwerp is gekozen.

Vergelijk hier vliegtickets Ierland

Zie ook: 38 adembenemende Game of Thrones locaties: foto’s

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_newgrange_ierland_tombe_graftombe

6. De grote sfinx van Giza, Egypte

De bekendste sfinx ter wereld is natuurlijk de sfinx van Giza in Egypte. Het bijzondere aan deze sfinx is dat het bestaat uit één stuk gesteente. Door de enorme grootte van de sfinx, de grootste ter wereld, is dit een bijzondere prestatie van de bouwers. Ondanks vele onderzoeken naar deze sfinx is er niet zo gek veel bekend over dit bijzondere bouwwerk. Rond 2500 voor Christus is het gebouwd, maar door wie en hoe blijft een mysterie.

Vergelijk hier vliegtickets Egypte

Lees ook: Cliché kiekjes

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_sfinx_giza_egypte_pyramide

7. Rubjerg Knude vuurtoren, Hjørring, Denemarken

De Rubjerg vuurtoren in Hjørring is een vreemde. De vuurtoren werd in 1900 gebouwd, maar al vrij snel na in gebruik name van de toren gooide de duinen en de zee roet in het eten. De duinen namen de moestuin over en de zee kwam steeds dichterbij. In 1986 werd de toren aan zijn lot overgelaten, tot op de dag van vandaag komt de zee steeds een stapje dichterbij de vuurtoren.

Vergelijk vliegtickets Denemarken

Lees ook: De 16 mooiste vuurtorens ter wereld

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_rubjerg_knude_vuurtoren_hjorring_denemarken

8. Sacsayhuaman, Peru

Niet ver verwijdert van de beroemde Inca-stad Manchu Picchu en vlak buiten Cuzco ligt Sacsayhuaman. Het is een vreemd schouwspel van muren uit kalksteen en rotsstenen. Naast de grote en lange muren in zigzagpatroon herbergt Sacsayhuaman ook talloze catacomben. Zowel de constructie als het doel van de zigzaggende muren zijn een mysterie. Veel wetenschappers denken dat het als fortificatie is opgetrokken, maar dat wordt ook tegengesproken. Hoe de Inca’s in staat waren zulke zware stenen te verwerken in zo’n enorm bouwwerk is voor iedereen een raadsel.

Vergelijk vliegtickets Peru

Lees ook: 10 waanzinnige plekken om te bezoeken tijdens reizen in Zuid-Amerika

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_sacsayhuaman_peru_maya

9. Skara Brae, Orkney, Schotland

Dit Keltische dorp werd al in 3200 voor Christus gesticht, dat maakt het dorp ouder dan de pyramides in Egypte. De huisjes hebben ruim vier eeuwen begraven gelegen onder een berg, Skerrabra bij het dorp Orkney. Al in 1850 werden de eerste huisjes ontdekt na een storm. De gehele nederzetting kwam later aan het licht. Omdat het dorp zo goed intact is geeft het een schat aan informatie over de oude Neolithische tijd.

Vliegtickets Schotland

Lees ook: Schotland in spectaculaire foto’s

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_skara_brae_orkney_schotland_keltisch_dorp

10. Yaxchilan, Chiapas, Mexico

Geheel terecht staan de Maya’s ook in de lijst. Ook in Mexico hebben zij bijzondere bouwwerken achtergelaten, een van de meest mysterieuze is Yaxchilan. Ooit was dit een van de belangrijkste Mayasteden, nu is het overwoekerd door de jungle. Een van de meest bijzondere elementen in de stad is de hangbrug van 183 meter hoog en 62 meter lang. De stad beleefde haar hoogtepunt tussen 681 en 800, in die tijd is er veel gebruik gemaakt van deze langste brug uit de oudheid. Hoe de Maya’s in staat waren zo’n lange hangbrug te bouwen blijft een raadsel.

Vliegtickets Mexico

Lees ook: 9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must-sees

10_meest_mysterieuze_bouwwerken_ter_wereld_yaxchilan_chiapas_mexico_maya

Leuk artikel? Lees ook:

10 trips dichtbij die voelen als een verre reis

De 10 allerberoemdste wegen ter wereld

De 7 mooiste archeologische vindplaatsen ter wereld

Zien: deze 10 plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst

8 magische plekken op Aarde!

Beleef ook een van deze of de andere mysterieuze bouwwerken! Vind met Skyscanner goedkope vliegtickets, huur een auto en boek een hotel met Skyscanner hotels en de reis van je leven kan beginnen.

Zat jouw bestemming er niet bij? Zoek ook eens op de volgende bestemmingen: