Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 18 tips voor vliegen met kinderen, peuters en baby’s

Alle artikelen

18 tips voor vliegen met kinderen, peuters en baby’s

Als je gaat vliegen met kinderen, zie je daar misschien wel een beetje tegenop. Wat als je baby moet huilen, je peuter gaat jengelen of je kleuter zich verveelt? Op vakantie gaan moet toch leuk zijn? Dat is het ook! Met deze tips gaat het je iets gemakkelijker af.

1. Verdiep je in de regels en kosten per luchtvaartmaatschappij

Als je wel eens hebt gekeken hoe het zit met vliegen met een baby, ben je er vast achtergekomen dat de kosten en regels enorm kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Waar je bij de één voor kinderen onder de 2 jaar moet betalen, kan het de ander gratis zijn. In onze complete gids voor reizen met kinderen lees je er meer over.

2. Investeer in een Trunki

Ze lijken een beetje te duur, maar een Trunki (speelkoffer) is een redmiddel om een kleintje te vermaken als je in lange wachtrijen moet staat, maar ook voor het besparen van kleine vermoeide beentjes als je wandeling naar de gate lang is.

3. Plan je vlucht met 15 minuten-activiteiten

Voor een drie uur durende reis moet je ongeveer tien activiteiten bij je hebben om jonge kinderen te vermaken (de eerste en de laatste 15 minuten kun je ze bezig houden door uit het raampje te kijken voor de start en landing). Tijdschriften, een leuk boek met verhalen, tekenen, spelletjes en tussendoortjes zijn allemaal goede activiteiten om ze bezig te houden. Het is onwaarschijnlijk dat je alle tien nodig heeft (vooral als je erin slaagt om hen te laten slapen) maar beter te veel dan te weinig.

vliegen met kinderen

4. Houd overal rekening mee

Volgens blogger Vicki van het online magazine voor ouders Honest Mum is de beste tip voor iedereen die gaat vliegen met kinderen dat je echt overal op voorbereid moet zijn. Vicki vertelt: “Je kunt nooit te veel billendoekjes, snoetenpoetsers, luiers en tussendoortjes bij je hebben! Vergeet ook niet genoeg water te kopen als je door de veiligheidscontrole bent. Ik heb ook altijd reservekleding en medicijnen bij me, want kinderen worden op de meest onverwachte momenten ziek.”

5. Zorg voor een tablet of mobiel

Het is zonder twijfel het enige waar alle ouders het over eens blijken te zijn, het investeren in een tablet. Cartoons en films onderweg maken de vlucht een stuk rustiger, en het geeft je als ouders ook wat tijd voor jezelf. Download ook spelletjes of apps die je zonder internet kunt gebruiken.

tips activiteiten vliegen met kinderen

6. Maak tussenstops

Deze tip lijkt je reis misschien alleen maar moeilijker te maken, maar toch zit er wel wat in. Oksana heeft de ervaring dat haar kinderen liever een paar korte vluchten hebben dan één lange. “Zo hebben ze tussendoor even tijd om te rennen en springen op het vliegveld. Aan boord kan dat niet.” Als je kinderen een hekel hebben aan opstijgen en landen of altijd weglopen op het vliegveld, is het natuurlijk een beter idee om het aantal overstappen te beperken.

tips lange vlucht met kinderen

7. Schrijf alvast een brief aan je medepassagiers

Ben je bang dat je medepassagiers tijdens de vlucht boos op je worden als je kind maar blijft huilen op weg naar Malaga? Of dat je afgeblaft wordt omdat je kind tegen de stoel voor zich zit te schoppen? Neem dan een voorbeeld aan deze ouders: zij deelden zakjes snoep en oordopjes uit aan de andere passagiers en deden er alvast een briefje bij om sorry te zeggen.

8. Gebruik een rugzak als handbagage

Gretta van Mumsdotravel.com vertelt: “Mijn kinderen zijn inmiddels tieners. Maar mijn beste tip voor iedereen die gaat vliegen met jonge kinderen is: gebruik een rugzak als handbagage. Zo heb je beide handen vrij om je kind te dragen, aan de hand houden, een buggy te duwen, jullie paspoorten laten zien en al die andere dingen te doen die je op het vliegveld moet doen.”

9. Beloon je kind met cadeaus

Pak klein speelgoed in die je na elk half uur kunt schenken als een beloning voor goed gedrag (deze zijn ook opgenomen in je activiteiten!). Ze hoeven niet duur te zijn en het kan zelfs oud speelgoed zijn dat je kind vergeten is. Kleine zachte dieren zijn zeer geschikt, maar ook opwindspeelgoed waarmee gespeeld kan worden op het opklaptafeltje.

kinderen bezig houden tijdens vlucht

10. Check op tijd in

Klinkt nogal vanzelfsprekend, maar je weet hoe het kang aan met kids: voor je het weet ben je aan het rennen naar je incheckbalie! Als je met het hele gezin of familie op vakantie gaat zal het moeilijk worden om bij elkaar te zitten als je pas laat incheckt. Check dus online in zodra dat kan.

11. Laat baby’s genoeg drinken

Babymelk meenemen – het blijft een lastige. Hoeveel mag je meenemen? En is dat wel genoeg? Kunnen ze aan boord een fles opwarmen of water koken? Neem het zekere voor het onzekere en vraag het na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Op de website van Schiphol vind je meer adviezen over het meenemen van eten en drinken voor baby’s. En dat is zeker een goed idee, want van het drinken van een flesje kunnen ze lekker slaperig worden. Bovendien helpt de slikbeweging tegen oorpijn bij het stijgen en dalen en voorkom je dat ze uitgedroogd raken tijdens de vlucht.

12. Neem een kussen mee

Kleine kinderen kunnen op een kussen zitten, zodat ze beter uit het raampje kunnen kijken, en oudere kinderen kunnen beter slapen met een kussen. Een deken werkt ook goed, het is zowel comfortabel als warm voor wanneer het kil wordt aan boord.

13. Neem wat snoepjes mee

De landing kan pijn doen aan de oren, aan baby’s wordt vaak de fles gegeven om hen aan te moedigen te drinken en daarom te slikken. Ook werkt dit als je je kind een lolly geeft (suikervrij is ideaal) voor het vertrek en de landing die ze ook weer afleidt.

14. Volg hun (bio)ritme

Probeer zoveel mogelijk te vliegen op momenten dat je kinderen normaal gesproken gaan slapen. Als ze moe zijn en het thuis bedtijd is, zouden ze best eens in slaap kunnen vallen. Aan de andere kant kan dit ook verkeerd uitpakken: als ze wel moe zijn, maar het vliegen te spannend vinden om te gaan slapen, zit je met een moe en jengelend kind. Niet het beste begin van je vakantie.

15. Zorg voor lang goedhoudend eten

Neem voedsel mee dat langer duurt om te eten zodat je kind langer bezig is. Een doos rozijnen is fantastisch omdat het natuurlijke suikers zijn, en snoepjes zijn een geweldig geschenk. Wees gewaarschuwd: een kind in hun stoel te laten zitten als ze een grote hoeveelheid suikers hebben gegeten kan een uitdaging voor je zijn.

16. Kies voor comfortabele kleding

Een kind in kleding die niet lekker zit is al snel een mopperig kind. Kies voor zachte, ruime kleding in laagjes die je makkelijk uit en aan kunt trekken als het warm of koud wordt in het vliegtuig. Een pyjama is bijvoorbeeld ideaal. Om het helemaal af te maken, kun je ook een kussen meenemen om bij de zitplaats bij het raam tegen de vliegtuigwand te leggen. Zo ligt je kleintje al snel te dromen over jullie vakantie.

tips baby slapen vliegtuig

17. Vergeet je verzekeringsbewijs niet

Een ziek kind tijdens je reis – dat is misschien wel hetgene waar je het bangst voor bent als ouder. Maar als je erop voorbereid bent, hoef je je ook daar niet zo druk over te maken. Skyscanners COO Mark Logan lijkt uit ervaring te spreken: “Neem altijd meer spuugzakjes mee dan je denkt nodig te hebben als je met een huurauto naar het vliegveld rijdt. En zorg om dezelfde reden dat je wat schone kleren bij de hand houdt. Vergeet vooral jullie verzekeringsbewijzen niet als je binnen Europa reist. Als je net als ik drie kinderen hebt, is de kans statistisch gezien best groot dat je er minstens een nodig zult hebben.”

18. Kijk uit voor de ‘vliegtuigpolitie’!

Een slimme truc is om je kind te waarschuwen voor de “vliegtuigpolitie”, die op zoek zijn naar kinderen die zich misdragen en dan niet mogen vliegen. Ik wil niet suggereren dat je je kind moet afschrikken (en we hebben nooit echt uitgelegd wat de vliegtuigpolitie doet als ze het ondeugende kind vangen), maar het bleek enorm effect te hebben in het stoppen van het klimgedrag van mijn peuter over stoelen, het spelen met het vouwtafeltje, schoppen tegen de stoel en alle andere dingen die passagiers om je heen gek maken.

tips vliegen met peuter

Staat iedereen al te trappelen om op reis te gaan? Hier nog wat tips:

Skyscanner vergelijkt gratis vliegtickets, hotels en autoverhuur voor de beste deal!

Vergelijk vliegtickets voor populaire bestemmingen: