Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 15 vragen aan reisblogger Manon de Jong van Reiswijsneuzen

Alle artikelen

15 vragen aan reisblogger Manon de Jong van Reiswijsneuzen

We voelen reisblogger Manon de Jong van Reiswijsneuzen aan de tand over haar reiservaringen en de mooiste plekken ter wereld.

Met Reiswijsneuzen.nl helpen Manon de Jong en Bart Lammers backpackers en wereldreizigers bij het plannen van een droomtrip. Wat moet er op je bucketlist (en wat vooral niet), hoeveel kost backpacken in bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika, waar moet je aan denken bij je voorbereidingen? Na een jaar de wereld rondgereisd te hebben, inspireren en informeren zij (ook niet-backpackers) met absolute must-sees, lokale ervaringen, toffe video’s en praktische reisinformatie. 15 prangende vragen aan reisblogger Manon de Jong.

1. Wat is je meest favoriete plek en waarom?

De Galapagos-eilanden (video)! Deze plek is absoluut uniek. Nog nooit hebben wij zulke bijzondere dieren van zo dichtbij gezien, zoals de bijna pre-historisch ogende marine iguanas. Een absolute droom was het maken van een cruise langs de eilanden. Dag in, dag uit snorkelen met pinguins, schildpadden, haaien en genieten van het onderwaterballet van speelse zeehonden.

tps://www.youtube.com/embed/-k_m998WJOM

2. Wat is het beste reisadvies dat je ooit kreeg?

Neem de tijd. Ga niet als een dolle van de ene naar de andere bestemming, want dat gaat ten koste van je energie en je ervaring. Door wat langer op één plek te blijven, leer je leuke locals kennen en krijg je een kijkje in het leven van alledag. Bovendien is het goed voor je portemonnee om niet continu van highlight naar hightlight af te reizen.

3. Heb je een goede inpaktip?

Meerdere! Gebruik een vacuüm zak: super handig voor (dikke) kleding of kleding die je weinig gebruikt, maar wel wilt bewaren, zoals thermokleding, een fleecetrui en een spijkerbroek. Dit bespaart ontzettend veel ruimte in je tas! En rol je kleding op om kreuken te voorkomen en ruimte te winnen. Stop je kleding in een waszak met gaatjes. Zo kan het luchten en blijft het zo fris mogelijk.

Lees ook: Koffers inpakken? Doe het slim: 10 inpaktips

4. Jouw favoriete (reis)spreuk?

“Do everything, regret nothing!”

5. Hoe ziet jouw droomvakantie eruit?

Het ontdekken van echte bountyparadijsjes voor backpackers! Zo waren wij op de ongerepte Togian Islands op Sulawesi. Het is moeilijk om daar te komen, maar de beloning is ontzettend groot. Toerisme bestaat hier nauwelijks en je bent ver, vér weg van de bewoonde wereld. Geen telefoon, geen internet, wel kokosnoten met een rietje.

6. Als je niet aan het werk bent (lees: reist), wat doe je dan het liefste?

Tja, met zo’n grote passie voor reizen ben ik ook thuis bezig met reizen. Bloggen over de mooiste plekjes, andere reisbloggers ontmoeten tijdens inspirerende netwerkborrels en dromen over onze volgende trip.

7. Wat is de meest teleurstellende plek waar je bent geweest?

Kannur in India. Hier strandden wij terwijl we op doorreis waren naar Goa. Er was absoluut, maar dan ook absoluut geen reden om daar langer dan nodig te blijven. We voelden ons erg oncomfortabel vanwege de strenge religie van de locals, die vrijwel nooit in contact kwamen met toeristen. We durfden nauwelijks met elkaar over straat te lopen en voelden ons erg bekeken.

8. Je meest gênante reiservaring?

Tijdens een groot evenement in Sri Lanka, bestormde een uitzinnige menigte, voornamelijk mannen, ’s avonds de straten van Negombo. Normaal houden wij wel van een feestje, maar de jongeren hadden veel teveel gedronken en werden handtastelijk. Ik wist me geen raad. Erg gênant.

9. Favoriete vakantieherinnering uit je jeugd?

Met mijn ouders gingen we vaak met de auto naar Oostenrijk. Dat was echt een feestje! Overdag wandelen door de bergen en onderweg zwemmen in prachtige riviertjes. ’s Avonds kwamen de wijntjes op tafel (ranja voor mij en mijn zus) en hadden we ontzettend veel plezier met de ober in ons hotel, Roberto, op wie ik stiekem verliefd was, haha. Tja, wat wil je met zo’n naam? We zijn jaren achtereen naar hetzelfde hotel teruggekeerd.

10. Welke reisboeken moeten we absoluut lezen en inspireren jou?

Voor inspiratie lees ik Colombus Magazine en dan vooral de prachtige fotoreportages. Voor praktische informatie gebruik ik de welbekende Lonely Planet.

11. Welke plek in de natuur zal je niet snel vergeten?

De Boliviaanse Death Road (video!). Langs een prachtige bergpas loopt deze spannende weg van zo’n 2 meter breed, uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg ter wereld. Met de mountainbike hebben we de Death Road getrotseerd. In het begin hing er een prachtige mist en toen deze wegtrok zagen we de groene en diepe valleien onderin. Een magisch gezicht plus een heel spannend avontuur!

tps://www.youtube.com/embed/mLFfAR7_IjI

12. Naast welke twee, al dan niet bekende, personen zou je graag in het vliegtuig zitten?

Naast mijn vriend, Bart. We hebben al talloze keren samen in het vliegtuig gezeten, maar hij blijft de persoon met wie ik mijn passie voor reizen kan delen. Dat geldt ook voor Henriette Bokslag, een collega-reisblogger en inmiddels goede vriendin. Wij hebben beiden van onze passie ons werk gemaakt en kunnen hier urenlang over kletsen.

Ze blijven leuk! Lees alles over: Cliché kiekjes op reis

13. Onmisbaar op reis…

Een e-reader: er gaat niets boven de nostalgie van een papieren boek, maar tijdens je reis wil je vooral geen zware boeken meesjouwen. Wat is er nu heerlijker dan jezelf verliezen in een goed boek terwijl je in een hangmat schommelt?

14. Waar moeten we in 2015 naar toe volgens jou?

Een absolute droom was onze tijd in Bolivia. Dit land heeft zoveel te bieden en is ontzettend goedkoop voor backpackers. Het land heeft het allemaal: een prachtige natuur met jungle en hoogvlakten, prachtige koloniale steden zoals Sucre en een bijzonder volkje in traditionele klederdracht. Een absolute highlight was onze 4WD tour over de altiplano waar we op duizenden kilometers hoogte de Boliviaanse zoutvlakten konden bewonderen.

Skyscanner tipt ook Bolivia als bestemming voor backpackers. Lees: Blik op de 10 beste bestemmingen voor backpackers

15. Wat staat er binnenkort op jouw reislijstje? (Oproep!)

Mijn toekomstdroom: met een gepimpte auto helemaal van Amsterdam naar Kaapstad rijden, dwars door kleurrijk Afrika! Het zou te gek zijn om volledig zelfvoorzienend te zijn met een klein team met elk zijn eigen kwaliteiten: een automonteur, iemand die Frans spreekt, een videoblogger en iemand die eerste hulp kan verlenen… 🙂 Wie gaat er mee?

Meer informatie op www.reiswijsneuzen.nl

Inspiratie en tips nodig? Bekijk de andere backpacker artikelen:

15 vragen aan reisblogger Manouk Bob van bunch backpackers

Blik op de 10 beste bestemmingen voor backpackers

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt meer met je budget te doen door te speuren naar goedkope vliegtickets, goede hotel deals en de beste autoverhuur prijzen.

Net als ons zin gekregen in reizen? Wat te denken van deze bestemmingen?