Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 55 adembenemende locaties waar Game of Thrones gefilmd is

Alle artikelen

55 adembenemende locaties waar Game of Thrones gefilmd is

Go Westeros! We nemen je mee op tour langs 55 locaties waar Game of Thrones is opgenomen. Van betoverend Spanje, machtig Malta tot ijzingwekkend mooi IJsland.

In het laatste seizoen van Game of Thrones krijgen we 6 epische afleveringen te zien, waar heel veel in opgelost moet gaan worden. Met een budget van 15 miljoen dollar per aflevering voor het laatste seizoen zijn de verwachtingen van de fans erg hoog. De bestemmingen waar Game of Thrones wordt opgenomen zijn ook adembenemend mooi. Wij zetten de locaties voor jou op een rijtje.

Benieuwd naar de nieuwste filmlocaties van seizoen 8? Scroll dan door naar het einde van dit artikel!

Spanje

1. Itzurun Strand, Zumaia, Gipuzcoa, Baskenland

Dit prachtige strand met rotsformaties in Zumaia, nabij een klein dorpje in Gipuzcoa, werd veel gebruikt in seizoen 8. De meest belangrijkste ontmoeting tussen Daenerys Targaryen en Jon Snow werd hier gefilmd en vele andere scenes op Dragonstone.

2. San Juan de Gaztelugatze (Bermeo, Biskaje, Baskenland)

Het kleine en imposante rotsachtige schiereiland behuisd de kapel van San Juan de Gaztelugatze, een favoriete plek voor trouwerijen in de regio Biskaje. Dit pad is een van de nieuwe locaties voor het zevende seizoen van Game of Thrones. Deze locatie en het strand van Itzurun zijn deel van dezelfde scènes op Dragonstone. Dany en Jon en hun entourages worden meerdere keren gefilmd op dit slingerende pad.

3. Barrika, Biskaje, Baskenland

Ook het Muriola strand in Barrika werd gebruikt om Dragonstone te filmen. Nog een locatie in Baskenland in Spanje, waar dezelfde karakters elkaar ontmoeten. Dit strand is bekend vanwege haar prachtige rotsformaties. Deze mossige rotsen zijn alleen zichtbaar bij eb en worden ook ‘dragon tails’ genoemd, vanwege de vorm! Toeval?

Barrica

4. Ruïnes van Italica, Santiponce, Sevilla, Andalusië

Italica werd opgericht in 206 n.C. en was de eerste stad die de Romeinen stichtten in de provincie Hispania, buiten het grondgebied van het huidige Italië.
Deze ruïnes vertegenwoordigen de Dragonpit in King’s Landing die je in de laatste aflevering van seizoen 7 ziet. Hier zie je de meeste hoofdkarakters van Game of Thrones samen. We hoorden roddels dat we deze locatie weer terug gaan zien het volgende seizoen!

Italica

5. Koninklijke scheepswerven van Sevilla, Andalusië

Het lijkt erop dat HBO een voorkeur heeft ontwikkeld voor Sevilla. Vandaar dat ze zijn teruggekeerd naar de stad en de Reales Atarazanas (koninklijke scheepswerven) tot nieuwe locatie hebben gekozen voor het zevende seizoen van Game of Thrones. Deze locatie wordt gebruikt als kerker onder de Red Keep in Kings Landing, waar het geheime wapen van de Lannisters wordt onthuld dat gebruikt zal worden tegen de draken. 

6. Kasteel de Almodóvar del Río, Córdoba, Andalusië

In seizoen 7 zie je dit prachtige kasteel in Córdoba, wat gebruikt wordt als Highgarden, het kasteel van huis Tyrell. Het kasteel ligt aan de oever van de Guadalquivir en kan worden verkend per reiviercruise. Het kasteel dateert uit de 8e eeuw, toen de Moren deze hoek van Europa regeerden. Je kunt het kasteel ook bezoeken en zelf de scenes uit Game of Thrones naspelen!

almodovar

7. Natuurreservaat Barruecos, Malpartida, Cáceres, Extremadura

De grote slag in seizoen 7 tussen het Lannister leger en de Dothraki soldaten vind plaats in natuurreservaat Barruecos in Extremadura. Zonder de rook en as vind je hier een prachtig geologisch terrein wat in 1996 tot natuurmonument werd uitgeroepen. Je vind er grote granietformaties die door erosie en de tand des tijds prachtige vormen hebben aangenomen.

barruecos

8. Kasteel Trujillo, Cáceres, Extremadura

Ook kasteel Trujillo speelde een rol spelen in het zevende seizoen van Game of Thrones. Dit kasteel belichaamde in seizoen zeven het voorouderlijke huis van de Lannisters: Casterly Rock. Het werd met gemak ingenomen door de Unsullied, misschien wel te gemakkelijk? 

9. Het historische stadje Cáceres, Extremadura

Ook in de oude binnenstad van Cáceres werd er gefilmd voor seizoen zeven van Game of Thrones. De historische binnenstad van Cáceres met haar nauwe straten lijkt erg sterk op King’s Landing. We zien hier Euron Greyjoy’s triomfantelijke aankomst in King’s Landing met zijn gevangenen.

10. Gerona (Braavos of Kings Landing)

De crew van Game of Thrones filmde een groot deel van het zesde seizoen in het historische centrum van het middeleeuwse Gerona, in het noorden van Catalonië. Er is onder meer gefilmd in de Kathedraal van Gerona.

De buitenkant van de kathedraal werd gebruikt om de sept van Baelor in Kings Landing uit te beelden. Ook zijn de straten van de mooie binnenstad te zien; voor de straatmarkt op Braavos en het theaterpodium op Plaça dels Jurats.

Game of Thrones in Gerona, Spanje

11. Bardenas Reales, Navarra (Dothraki Sea)

Een verlaten landschap met grote rotsformaties – het Bardenas Reales park in Navarra is een van de meest spookachtige en prachtige filmlocaties van Game of Thrones. Het park maakte haar debuut in het zesde seizoen als de dorre Dothraki zee waar Daenerys gevangen werd genomen door een vijandige Dothraki khalasar.

Game of Thrones in Bardenas Reales, Spanje

12. Peñiscola (Mereen)

Het spectaculaire kasteel in Peñiscola (Valencia) was een nieuwe filmlocatie in Spanje voor het zesde seizoen van Game of Thrones. Dit fort en de straten eromheen vertegenwoordigen de stad Meereen, waar Daario nu de leiding heeft na Daenerys’ vertrek naar Westeros.

Game of Thrones in Peñiscola, Valencia

13. Alcazaba, Almería (Dorne)

Het prachtige fort Alcazaba of Almería werd gebruikt als een nieuwe locatie voor seizoen 6. We weten zeker dat je delen zult herkennen als de Water Gardens in Dorne.

Game of Thrones in Alcazaba, Almería

14. Pechina, Almería (Dothraki Sea en Vaes Dothrak)

Het dorre landschap van Sierra Alhalmila werd gekozen door de filmcrew van HBO om bepaalde Game of Thrones-scenes in op te nemen. Pechine was het doek voor verschillende scènes in de Dothraki Sea en Vaes Dothrak. Leuk weetje: dit deel van Almería zag je eerder op het witte doek in Ridley Scott’s Exodus.

Game of Thrones in Pechina, Amería

15. Santa Florentinakasteel, Canet de Mar, Barcelona (Horn Hill)

Het spectaculaire kasteel van Santa Florentina uit de elfde eeuw werd in het zesde seizoen gebruikt als locatie voor House Tarly: Horn Hill. Zowel de binnenplaats en verschillende kamers werden gebruikt als set. Het prachtige fort wordt omringd door groen en is ontworpen door art nouveau-architect Lluis Domenech I Montanor.

16. Kasteel van Zafra, Guadalajara (Tower of Joy)

Ook wel bekend als het fort uit het Siberië van Spanje (dit deel kan nogal koud worden in de winter), dient het Kasteel van Zafra als perfect decor voor het zesde seizoen Game of Thrones. Het kasteel ligt in een prachtig landschap en de grote toren steekt mooi af tegen de blauwe lucht van het kleine dorpje Campillo de Dueñas.

We maakten in seizoen 6 één van de meest besproken momenten van de hele serie hier mee: de flashback naar Lyanna Stark’s dood in de Tower of Joy, waar veel fans van populaire theorie R+L=J op zaten te wachten!

Game of Thrones in het Kasteel van Zafra, Guadalajara

17. Alcázar de Sevilla, Sevilla (Water Gardens of Dorne)

Dit is de perfecte plek voor de Water Gardens van Dorne. Het Alcázar de Sevilla is omgetoverd tot een privé-residentie van Doran Martell in de hoofdstad Lanza del Sol, een toepasselijke naam gezien de hoge temperaturen die deze Andalusische stad kent.

Zie de plekken waar Myrcella Lannister door de dichtbegroeide tuinen en privé-kamers liep, die vijf eeuwen geleden werden bewoond door katholieke monarchen en vóór hen door de kaliefen (hoofd van kalifaat) die het bouwden. Let speciaal op de wonderschone baden, de Baños de Doña María de Padilla, en de grot van de sultans.

Bekijk nu vluchten naar Sevilla

18. Plaza de Toros de Osuna, Sevilla, Andalusië (Arena of Meereen)

Osuna’s arena is een ster in het vijfde seizoen. Het wordt gebruikt als de arena van Meereen in een van de omvangrijkste filmscènes ooit en de allerduurste uit de televisiegeschiedenis! Hier ontmoeten Tyrion en Daenerys elkaar.

Als je Osuna bezoekt, ga dan zeker even langs Casa Curro, het eerste restaurant dat een Game of Thrones menu voor fans heeft!

Ook lezen: De beste stranden in Spanje: top 10 perfecte playas

Arena of Meereen

19. Puente Romano in Córdoba, Andalusië (Long Bridge of Volantis)

De prachtige Puente Romano, Romeinse brug, in Córdoba wordt in Game of Thrones de Long Bridge of Volantis. De scènes met de mooie brug zijn met meerdere camera’s en een drone gemaakt, waardoor deze nog langer lijkt.

De Romeinse brug in Córdoba werd destijds gebouwd in de eerste eeuw voor Christus om de oudere, houten te vervangen. Na een reconstructie kreeg het 16 bogen, één minder dan het origineel. De brug is 247 meter lang.

Marokko

20. Aït-Ben-Haddou (Yunkai en Pentos)

Volg Daenerys Targaryen’s sporen door Slaver‘s Bay en de Free Cities. In werkelijkheid is het Aït-Ben-Haddou een ksar (ommuurde stad) zo’n 100 km ten zuidoosten van Marrakech. Het kijkt op majestueuze wijze uit op een heuvel die grenst aan de woestijn. Z’n historische sfeer trekt zowel toeristen als filmmakers aan.

In de fictionele wereld van Essos in Game of Thrones, wordt Aït-Ben-Haddou veranderd in Yunkai, de kleinste van de drie steden in Slaver’s Bay en ook in Pentos, de grootste van de Free Cities. Aït-Ben-Haddou is niet echt een nieuwkomer aan het filmlocatiefront. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw dook de plek veelvuldig op in Hollywoodfilms en tv-series zoals Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth, The Mummy, Gladiator, Alexander, Babel en Prince of Persia.

21. Essaouira (Astapor)

Terwijl de Game of Thrones stad Astapor ten zuiden ligt van Yunkai, ligt Essaouira in westelijke richting van Aït-Ben-Haddou op ongeveer 100 km van Marrakech aan de Atlantische kust van Marokko. Een van de herkenbare symbolen van de stad is z’n stadsmuur. Juist deze muur maakt het fictionele Astapor zo herkenbaar op beeld.

In tegenstelling tot Astapor staat Essaouira bekend om z’n relaxte sfeer. In de jaren ’60 was het een hippie hang-out waar legendarische rockers als Cat Stevens en Jimi Hendrix graag vertoefden. De hippiesfeer is nog steeds te merken, je kunt er uitstekend surfen, fietsen en gewoon lekker uitwaaien. Het is ook een vissershaven waar je lekkere verse vis eet.

22. Atlas Corporation Studios, Ouarzazate

De Atlas Studios in de Marokkaanse woestijn net buiten de stad Ouarzazate zijn ’s werelds grootste filmstudio’s in termen van omvang. Naast dat het een geweldige filmlocatie is, zijn de studio’s ook een geliefde toeristenattractie. Veel filmsets zijn nog altijd te bezoeken. Naast veel scènes uit de Game of Thrones zijn hier films zoals Babel, Gladiator en Asterix & Obelix: Mission Cleopatra gefilmd.

IJsland

23. Grjótagjá (Jon and Ygritte’s liefdesnest)

In seizoen vier van Game of Thrones zag je een stukje van deze mooie grot, zeker een bezoek waard in ‘real life’. Grjótagjá is een kleine lavagrot nabij Lake Mývatn in noordoost-IJsland. Terwijl er buiten sneeuw en ijs ligt, kan het water in de bron maar liefst 50 C worden (dat verklaart waarom Jon en Ygritte zo ‘hot’ waren…). Misschien een idee om deze scène na te spelen met een speciaal iemand?

24. Dimmuborgir (Wildling Camp)

Vlakbij het Grjótagjá en Lake Mývatn ligt Dimmuborgir, een lavaveld met rotsen in bijzondere vormen. Dit gebied heeft verschillende betekenissen voor de IJslandse folklore: er wordt gefluisterd dat Dimmuborgir op de een of andere manier verbonden is met de hel en tegelijkertijd het huis is van moordende trollen. De kinderen van deze kwaadwillende trollen zijn verbonden met de kerst-traditie in IJsland, als onheilspellende kerstjongens. Ondertussen in Westeros: Dimmuborgir was de plek waar Mance Rayder z’n kamp opsloeg.

25. Vatnajökull (North of the Wall)

Het bergachtige gebied van zuidoost-IJsland vormt Europa’s grootste gletsjer Vatnajökull, gelegen in het grootste nationale park van Europa met een oppervlakte van maar liefst 13.600 km². In Westeros is Vatnajökull het mysterieuze land achter the Wall, het thuis van mythische wezens zoals Wild Walkers en reuzen.

26. Höfðabrekka (Frostfangs Mountains)

Höfðabrekka ligt nabij Vík, de zuidelijkst gelegen stad van IJsland. Het ligt aan de voet van de gletsjer Mýrdalsjökull bij de vulkaan Katla. In Game of Thrones werd dit gebied gebruikt om er de scènes in de verraderlijke Frostfangs te filmen.

Höfðabrekka IJsland

27. Thingvellir National Park

Een spiksplinternieuwe filmlocatie voor het vierde seizoen van Game of Thrones was het Thingvellir National park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier werd Alþingi – het nationale parlement van IJsland opgericht in 930. Ze kwamen hier bijeen tot 1798, maar verplaatsten zich later naar Reykjavík.

In seizoen 4 werd Thingvellir National Park gebruikt als filmlocatie. Voor de eerste keer zal IJsland te zien zijn met z’n zomerse schoonheid als we Arya’s en Sandor Clegane’s reis van dorp naar dorp in Westeros beleven.

Op IJsland vind je ook het zeldzame ‘Dragonglass’. Lavaglas (obsidiaan), een stuk gekoelde lava, dat in de serie wordt gebruikt als de waardevolle steen.

28. Kirkjufell

In seizoen 7 wordt het epische gevecht met de White Walkers gefilmd bij de berg Kirkjufell, in de show bekend als “the mountain like an arrowhead”. Deze berg vind je aan de noordkust van de Snæfellsnes peninsula, in het Westen van IJsland. Deze berg van 463 meter hoog wordt ook wel de meestgefotografeerde berg van IJsland genoemd.

Kroatië

29. Dubrovnik (King’s Landing)

De laatste en officiële troon van de koningen van Westeros: King’s Landing, komt tot leven in Dubrovnik. Niet zo gek dat deze monumentale stad werd gekozen als een van de belangrijkste symbolen van Westeros: de oude stad van Dubrovnik is omgeven door dikke stenen muren en ligt op een schiereiland omgeven door dramatische, torenhoge kliffen. In de Game of Thrones wereld, is King’s Landing een belangrijke locatie die in de meeste afleveringen terugkomt en waar veel karakters en verhaallijnen samenkomen. Het is ook de plek om naar toe te gaan voor wie houdt van intriges, geheimen, verborgen agenda’s en verraderlijke plottwists.

Dubrovnik

30. Minceta Tower (House of the Undying)

Het mysterieuze House of the Undying heet in het echt Minceta Tower, gelegen boven de genoemde muren van Dubrovnik. Ooit was het een belangrijke verdedigingstoren die uitkeek op het land. Het is ook een symbool voor hoe ‘onoverwinbaar’ de stad is.

Aan het einde van het boek A Clash of Kings, moet Daenerys onverwachte visioenen in het House of the Undying onder ogen zien om inzicht te krijgen in haar toekomst. Echter in de serie in seizoen 1, wordt Daenerys gedwongen om haar draken te redden – een van de eerste plotwendingen die de serie maakt.

31. Lovrijenac Fortress (The Red Keep)

The Red Keep – het hart van de King’s Landing – is, in het echt, Lovijenac Fortress, gelegen net buiten Dubrovnik op een 37 meter hoge rots direct aan de kust. Grappig feit: bij de ingang staat een oude inscriptie die zich laat vertalen als ‘Vrijheid wordt voor geen goud in de wereld verkocht’. Is dit een geheime hint van de filmcrew?

Om niet later in de war te geraken; de scènes van the Red Keep in seizoen 1 werden opgenomen op Malta, maar vanaf seizoen 2 verhuisde de filmcrew naar Kroatië om meer buitenshots te maken van Dubrovnik en het Lovrijenac Fort. De baai direct voor het fort werd gebruikt voor de scène van Battle of Blackwater.

32. Lokrum (Quarth)

Slechts een paar honderd meter van de kust van Dubrovnik ligt het groene eiland Lokrum, 10 minuten varen per boot vanuit de oude haven. Het fort is een van de hoogste punten van het eiland met een adembenemend uitzicht over het beschermde nationale park. Lokrum heeft een naturistenstrand, maar zoals vaker het geval langs de kust in Kroatië niet veel zand. In Game of Thrones wordt Lokrum Quarth, de ‘Queen of Cities’, dat op het continent Essos ligt. Net zoals Daenerys’ magische ervaringen is het eerdergenoemde House of the Undying gelegen in Quarth.

33. Trsteno Arboretum

Als je graag rondwandelt in de groene tuinen van de King’s Landing, bezoek dan Trsteno Arboretum in Trsteno, een klein dorp aan zee, zo’n 10 km ten noorden van Dubrovnik. De mooie tuin heeft een aquaduct met een fontein met een beeld van Neptunus, pergola’s begroeid met wijnranken, paviljoenen en een geweldige bloemenpracht.

De vele scènes waarin Varys en Tyrion door de buitendelen van het paleis wandelen om geheimen uit te wisselen werden in het Trsteno Arboretum gefilmd.

34. Sibenik (Braavos)

De middeleeuwse plaats Sibenik heeft een plek in het vijfde seizoen. Het ligt in het zonnige Kroatië, net als Braavos, een van de Free Cities. De braavosis zijn een ras van zeilers en avonturiers en deze stad is het thuis van de beroemde Iron Bank, net zoals van de schuilende Arya Stark tijdens haar vlucht vanuit het Westen. Sibenik heeft muren en een oeroude architectuur en wordt beschermd door vier forten.

35. Split (Meereen)

De Kroatische stad Split wordt veel gebruikt voor scènes in de stad Meereen. Papalićeva Street werd bijvoorbeeld gebruikt voor de straat waar de slaven rebelleren. Sommige scènes uit seizoen vijf en zes van Games of Thrones werden binnen in het paleis van Diocletianus in Split gefilmd. In de kelder van het kasteel vind je Daenerys’ troonzaal. Dit geweldig mooie paleiscomplex van de Romeinse keizer Diocletianus bewaart veel historische geheimen.

36. Klis Fortress (Meereen)

Het middeleeuwse Klis Fort, bovenop een heuvel met uitzicht op het dorp met dezelfde naam nabij Split, is een van de plaatsen waar Daenerys het plan voor haar terugkeer aan de macht maakt. Het is niet heel lang in beeld maar dit ex-koninklijk paleis is het bezoeken waard.

37. Krka Nationaal Park (landschappen uit “the West”)

Dit groene, rijke natuurreservaat wordt op verschillende momenten als decor gebruikt. Z’n turkoois gekleurde wateren, kabbelende beekjes en neerstortende watervallen maken het Nationaal Park Krka tot een rustgevende en vredige plek.

38. Ston (King’s Landing)

De beroemde muren van Ston in Zuid-Kroatië doen dienst als het fort van King’s Landing. Je ziet hier meer klauterende toeristen dan koninklijke bewakers, omdat fans van de show hier al fotograferend over de muur van Ston slenteren. Deze muur wordt ook wel, met recht, ‘the Great Wall of Europe’ genoemd.

Noord-Ierland

39. Corbet (Riverrun)

Het Kasteel van Corbet is een van de weinige nieuwe locaties op het Emerald eiland uit het zesde seizoen van Game of Thrones. Dit is de plek waar Riverrun opnieuw tot leven werd gebracht.

Game of Thrones in Corbet, Noord-Ierland

40. Tollymore Forest Park (Bossen in “the North”)

Tollymore Forest Park met z’n omvang van meer dan 600 hectare ligt aan de voet van de Mourne Mountains. Een geweldig gebied voor outdoor-activiteiten zoals wandelen, vanwege het prachtige uitzicht op zee. Dit park wordt enkele keren in Game of Thrones gebruikt; o.a. voor de scene het woud waar drie mannen van de Night’s Watch een White Walker tegenkomen, maar ook voor het bos waar de Starks de direwolf puppies vinden. Later in de serie wordt Theon Greyjoy hier opgejaagd door Ramsay Snow, de Bastard of Bolton.

41. Castle Ward (Winterfell)

Castle Ward kijkt uit over Strangford Lough en wordt gebruikt als binnenplaats van Winterfell. Het huis heeft een gotische en klassieke architecturale stijl met een exotische, verzonken tuin, paden en vredige bossen. In Game of Thrones werd dit gebied getoond in seizoen 1. Hier komen King Robert Baratheon en z’n gevolg in Winterfell aan en het is ook hier waar hij en Ned Stark een gesprek voeren terwijl ze jagen.

42. Mussenden Tempel en Downhill beach (Dragonstone Beach)

Deze mooie 11 kilometer lange zandstrook met z’n gouden gloed is bekend als de locatie voor Mussenden Tempel. Deze klassieke ronde tempel werd gebouwd om dienst te doen als zomerbibliotheek. Het staat bovenop een klif en heeft een indrukwekkend uitzicht over de noord-Ierse kust. Zowel de Mussenden Tempel en Downhill Beach werden gebruikt in Game of Thrones als locatie voor Dragonstone. Herinner je je nog het verbranden van de oude goden door Melisandre op het strand? En op hetzelfde strand onthulde Stannis Baratheon een vlammend zwaard, genaamd ‘Lightbringer’. Het is een geweldig mooie plek, dus we raden het af om ook met vuur te spelen.

43. The Dark Hedges (De weg van King’s Landing naar het noorden)

De Dark Hedges is misschien wel de mooiste beukenlaan in de wereld. Hij werd geplant door de familie Stuart in de 18e eeuw om indruk te maken op de bezoekers terwijl zij de ingang naderden van hun Gregoriaanse herenhuis (Gracehill House). Het is een van de meest gefotografeerde plekken in het land. Terug in Westeros, worden de Dark Hedges Kingsroad, ten noorden van de King’s Landing. Arya ontsnapt, vermomd als jongen, uit de stad met Yoren, Gendry, Hot Pie en alle anderen die zich zouden gaan aansluiten bij de Night’s Watch.

Let wel op als je deze weg wilt bezoeken, omdat heel veel toeristen dit nu doen! De Noord-Ierse regering gaat een deel van de weg afsluiten om de eeuwenoude bomen te beschermen.

44. Ballintoy Harbour (Lordsport)

Ballintoy Bay is het dècor van Lordsport (de haven van Pyke op de Iron Islands). Dit pittoreske vissersdorp en z’n haven zijn een van de mooiste delen van de Antrim kust.

Het productieteam van de serie koos deze wonderschone plek voor de haven van Pyke waar Theon Greyjoy weer voet aan wal zet op de Iron Islands, z’n schip bewondert en problemen heeft met z’n gevolg.

45. Cushendun Caves (The Stormlands)

De indrukwekkende Cushendun grotten werden over een periode van 400 miljoen jaar gevormd onder extreme weerscondities.

Op deze Game of Thrones locatie komt acteur Davos Seaworth (op orders van Stannis Baratheon) aan land met de rode priesteres Melisandre… Om haar later het leven te zien geven aan een sinistere schaduw.

46. Larrybane (The Stormlands)

Langs de mooie Noord-Ierse kust ligt het Larrybane gebied, onderdeel van The Stormlands in Game of Thrones. De hele plek is overweldigend mooi en is gelinkt aan Sheep Island met een van de beroemdste touwbruggen in de wereld: Carrick-a-Rede. De Stormlands is waar King Renly z’n kamp opslaat en waar Brienne of Tarth Sir Loras Tyrell verslaat in het toernooi. Het is ook waar Renly z’n broer Stannis ontmoet, wat niet zo goed afloopt voor hem.

47. Murlough Bay (The Iron Islands)

Murlough Bay is een erg afgelegen en mooi deel van de Noord-Ierse kust met uitzichten over de zee naar Rathlin Island en Mull of Kintyre in Schotland. In seizoen 3 van Game of Thrones werd Murlough Bay gebruikt als locatie voor de Iron Islands. Dit is waar Theon op een paard rijdt met z’n zus Yara. Ook wordt deze locatie gebruikt voor de scene in de Battle of Blackwater Bay, waar het schip van Davos Seaworth vergaat.

48. Magheramorne Quarry (Castle Black enHardhome)

Je krijgt hier twee voor de prijs van één met deze steengroeve in Noord-Ierland die al vaker dienst heeft gedaan als filmdecor. Eerst werd het gebruikt als Castle Black, waar Jon Snow verblijft. Een andere locatie nabij het meer diende als set voor het kleine dorpje Hardhome, waar een van de meest spannende momenten van het vijfde seizoen van Game of Thrones zich afspeelt.

Malta

49. Mdina Gate (Poort in King’s Landing)

De 4000 jaar oude hoofdstad van Malta, Mdina is een Middeleeuwse ommuurde stad op een heuvel in het centrum van het eiland. In de volksmond heet het Silent City. In Game of Thrones rijden Catelyn en Ser Rodrik Cassel King’s landing in door de machtig mooie Mdina Gate om meer over de aanval op Bran te weten te komen.

50. Fort Ricasoli (Poort van de Red Keep in King’s Landing)

Fort Ricasoli is een grote 17-eeuwse fortificatie gebouwd door de Orde van Malta, met ervoor een gebergte bekend als Gallows Point. Het is een van de eerste dingen die je ziet in in het pittoreske dorp van Kalkara, omdat het de Grand Harbour domineert. Het was eeuwenlang een militaire installatie en had een actieve rol in de verdediging van Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar het zwaar beschadigd raakte. Door deze beschadigingen kun je het niet van dichtbij bekijken, maar het wordt wel gebruikt als locatie voor films en tv-series. Terug in Westeros, werd Fort Ricasoli gebruikt om de Red Keep in de King’s Landing te vertegenwoordigen.

51. Azure Window (Huwelijk van Daenerys en Drogo)

De 50 meter hoge kalkstenen boog bekend als de Azure Window/Blauwe raam was het decor voor Daenerys Targaryen en Khal Drogo’s huwelijk. Het ligt op het Maltese eiland Gozo en is erg populair onder duikers. Los van Game of Thrones, verscheen de locatie ook in films zoals Clash of the Titans en The Count of Monte Cristo, naast miniseries als The Odyssey. Helaas is het Blauwe Raam inmiddels ingestort, maar er zijn nog meer prachtige kalkstenen formaties te vinden aan deze kust.

52. Verdala Palace Grounds (Huis van Illyrio Mopatis)

Sinds 1987 is Verdala Palace het officiële zomerverblijf van de president van Malta. Oorspronkelijk stond op deze heuvel een jachtverblijf, maar in de 16e eeuw werd het paleis op deze plaats gebouwd. Het elegante paleis wordt omgeven door Buskett Gardens, die werden gebruikt door de Orde van Malta om te jagen terwijl het in de 18e eeuw dienst deed als militair hospitaal voor Napoleon. Het was een tijdje verlaten, werd gerestaureerd en veranderde vervolgens in een residentie voor machtige mensen op Malta. Het is gesloten voor publiek maar je kunt door de nabije tuinen wandelen en je inbeelden dat je het huis van Illyrio Mopatis bespioneert.Deze plek deed dienst als Illyrio Mopatis’ prachtige huis. Hier wonen Daenerys en Viserys en ontmoeten ze Khal Drogo en z’n khalassar voor het huwelijk.

53. San Anton Palace (The Red Keep)

Dit 16e-eeuwse paleis in Attard is de officiële residentie van de President van Malta en wordt omgeven door privé- en openbare tuinen. De ridder Antoine de Paule bouwde deze omvangrijke villa voor zichzelf en zijn gasten.

San Anton Palace wordt voor delen van de Red Keep in Game of Thrones gebruikt. In het eerste seizoen gebruiken de Starks de stallen wanneer ze arriveren. Later worden een aantal van hun bedienden vermoord door Lannister soldaten terwijl ze vracht inladen. Het paleis wordt nog veel meer gebruikt als locatie, maar waar wij het vooral aan herkennen is de plek waar Joffrey Sansa Stark dwingt om haar vader’s hoofd op een staak te bekijken. Brr!

54. Fort St. Angelo (De kerker in de Red Keep)

Fort St. Angelo is een grote fortificatie in de ommuurde stad van Birgu, midden in het centrum van de Grand Harbour. Het maakte deel uit van de vestigingswerken die de Orde van Malta heeft gebouwd nadat ze op het eiland arriveerden in 1530. Later, in de 18e eeuw gebruikten de Britten het als een militaire installatie. Het raakte zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. De ondergrondse tunnels werden in de Game of Thrones als de kerker van de Red Keep gebruikt, waar Arya een kat achterna zit en daarbij een cruciaal gesprek opvangt.

55. Fort Manoel (Great Sept of Baelor)

Dit is een van de andere geweldige fortificaties op Malta. Fort Manoel staat op Manoel Island in Marsamxett Harbour, ten noordwesten van Valletta. Het werd gebouwd door de Orde van Malta tussen 1723 en 1755, als militair fort. Het ging over in Britse handen in de 18e eeuw en speelde ook een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In Kings landing speelt Fort Manoel de Great Sept of Baelor, een beruchte plek waar Joffrey Ned Stark een bekentenis afdwingt dat hij een verrader is en waar hij vervolgens en plein public geëxecuteerd wordt.

Schotland

56. Doune Castle (Winterfell)

Dit Middeleeuwse bolwerk in Doune nabij Stirling werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en herbouwd in de 14e eeuw door de Graaf van Albany, Robert Stewart. Het kasteel is nog vrijwel in tact gebleven en heeft vele stormen doorstaan. Het bevindt zich op een indrukwekkende, strategische plek op een belangrijk kruising in Schotland. Doune Castle is in veel films en series te zien zoals Monty Python and the Holy Grail, Outlander en de klassieker Ivanhoe met Elizabeth Taylor. En het was de set voor Winterfell in de eerste aflevering van Game of Thrones.

SPOILER ALERT

Wil je geen spoilers zien van seizoen 8, wat uitkomt in April 2019? Lees dan NIET verder!

We zullen veel bekende locaties terugzien in het laatste seizoen van Game of Thrones, zo zal het geen verrassing zijn dat we weer in IJsland zijn voor scenes ten noorden van de Wall. Maar er zijn ook film crews gespot in locaties die wellicht wat minder logisch zijn….

Om je alvast in de stemming te krijgen voor de premiere van seizoen 8, hier zijn 2 bestemmingen waarvan we gehoord hebben dat er gefilmd werd. Als je geen spoilers wilt lezen, lees dan niet verder!

Tollymore Forest Park, Noord-Ierland

Tollymore Forest Park ken je wellicht nog uit seizoen 1, bijvoorbeeld als het bos waar Ned Stark en de zoons de direwolf puppies vinden of waar Jon Snow en Tyrion Lannister op weg naar de Wall gaan. Waarom ze er nu weer filmen? Iemand een idee?

Corbet, Noord-Ierland

De Irish Times liet weten dat er “activiteit” was op de set van Corbet, de locatie die gebruikt werd om Riverrun tot leven te roepen. De laatste keer dat we Riverrun zagen was in seizoen 6. Begin maar met speculeren!

Meer van dit soort artikelen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur. Benieuwd naar onze klantvriendelijkheid?

Toch op zoek naar andere bestemmingen?