Nieuws 5 unieke natuurgebieden op Werelderfgoedlijst

Alle artikelen

5 unieke natuurgebieden op Werelderfgoedlijst

Vijf unieke natuurgebieden zijn aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd. Onder meer de vulkaan Etna op Sicilië.

Ieder jaar kunnen landen een nominatie voor werelderfgoed inzenden voor natuur- en cultuurgoederen bij UNESCO. Om in aanmerking te komen moet het onder meer een meesterwerk van menselijke creativiteit zijn, onvervangbaar zijn, uniek en van uitzonderlijke visuele betekenis voor de mensheid.

Deze 5 wonderen van de natuur staan sinds kort op de lijst:

Namibwoestijn of Namibische zandzee, Namibië

De Namibwoestijn zou de oudste woestijn ter wereld zijn en is tevens de enige kustwoestijn ter wereld. Hij strekt zich over ruim 2000 kilometer uit langs de Atlantische kust van Namibië. Bekend is de Sossusvlei, een vallei met opvallend rode en gele duinen. U kunt hier de Welwitchia Drive rijden door de woestijn vanaf Swakopmund, alleen met vergunning. Al rijdend ziet u aan de ene kant bizar maanlandschap, uitgedroogd en dor, aan de andere kant een strakblauwe oceaan. (foto: flickr/Iencomb).

Tian-Shan gebergte, China

Het Tian-Shan gebergte is een immense bergketen op de grens van China, Kazachstan en Kirgizië. De hoogste toppen zijn de Khan Tengri van 7010 meter en de Pik Pobedi van 7439 meter. Ook kent het gebergte maar liefst 9000 gletsjers en een enorme verscheidenheid aan flora en fauna. Te zien in drie natuurreservaten en drie nationale parken. In het gebied worden veel wandelvakanties georganiseerd en het is geliefd bij bergbeklimmers.

Vulkaan Etna, Sicilië, Italië

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is één van de actiefste vulkanen op aarde. Al meer dan 2700 jaar houdt de vulkaan de gemoederen bezig; er zijn regelmatig uitbarstingen. Het hoogste punt dat u kunt bereiken is de Osservatore op bijna 3000 meter. Veel wandelaars en skiërs beginnen op 1800 meter bij Rifugio Sapienza. Volgens de UNESCO is de Etna van wereldbelang op wetenschappelijk, cultureel en educatief gebied. (flickr/Luigi Strano).

Nationaal Park Tadzjik, en de bergen van Pamir, Tadzjikistan

De eerste vermelding voor Tadzjikistan op de UNESCO lijst. Het Tadzjik park beslaat meer dan 2,5 miljoen hectare, zo’n 18 procent van de totale oppervlakte van het land. Met onder meer de langste gletsjer buiten de poolgebieden van maar liefst 77 kilometer lengte, omgeven door nog eens 1000 andere gletsjers, 170 rivieren en meer dan 400 meren. Hier huist het bedreigde sneeuwluipaard.

El Pinacate en Gran Desierto de Altar, Mexico

Het biosfeerreservaat van El Pinacate in Mexico is van een uitzonderlijke schoonheid. Het gebied kenmerkt zich door ster- en koepelduinen en dorre granietmassieven van soms wel 650 meter hoog. De flora en fauna zjin heel divers en er zijn tal van inheemse dieren te vinden zoals de Sonora gaffelbok. Meer informatie over El Pinacate (Spaans). (foto: El Pinacate, park, gobierno Mexico).

Nederland staat met 8 Werelderfgoederen op de prestigieuze lijst:

 • de Stelling van Amsterdam
 • het Rietveld Schröderhuis in Utrecht
 • de Beemster in Noord-Holland
 • het Woudagemaal in Lemmer
 • Schokland en omgeving in de Noordoostpolder
 • Molens van Kinderdijk
 • Willemstad op Curaçao
 • de Waddenzee

De Waddenzee is het enige grote natuurgebied dat voor Nederland op de lijst prijkt. Het gebied is van grote ecologische waarde en verdiende daarom volgens UNESCO het predicaat werelderfgoed.

UNESCO Werelderfgoedlijst in cijfers

 • 981 werelderfgoederen verspreid over 160 landen.
 • 759 cultuurerfgoederen
 • 193 natuurerfgoederen
 • 29 gemengde erfgoederen, een combinatie van natuur en cultuur
 • 44 werelderfgoederen staan op de lijst van bedreigd werelderfgoed; zo voegde UNESCO onlangs 6 plaatsen in Syrië toe aan bedreigd werelderfgoed
 • Bijzondere, historische documenten en archieven staan op de werelderfgoedlijst voor documenten.

Bron: Wikipedia en UNESCO

Kaart