Nieuws 7 Geheime steden in Europa

Alle artikelen

7 Geheime steden in Europa

Zorg dat je er bent voordat de reisgidsen er over schrijven. Skyscanner onthult 7 Europese steden die volgens ons ontzettend veel potentie hebben the next big thing zijn.

1. Cesky Krumlov, Tsjechië

Drie uur ten zuiden van Praag, in de hoek van de Tjsechische republiek nabij de Oostenrijkse en Duitse grens, ligt de kleine stad Cesky Krumlov. Het komt niet voor op lijstjes voor vrijgezellenfeesten maar met z’n geweldige nachtleven, zou het er niet misstaan. Eggenberg is het bier dat er lokaal wordt gebrouwen, geweldig lekker en goedkoop, een goede dorstlesser tijdens een nacht stappen die je zeker moet beginnen met een uur gratis (!) bier, wijn en wodka bij Hospoda 99.

 

2. Bydgoszcv, Polen

Al die medeklinkers in de naam vormen zeker een uitdaging, maar het is vrij eenvoudig om naar Bydgoszcv te reizen dankzij een aantal directe vluchten vanuit Nederland. De meeste mensen gaan echter naar Krakau; deze stad in Pomeranië ligt niet echt op de toeristische radar. Er was ook geen enkel evenement te bekennen in het kader van het EK. Maar, Bydgoszcv heeft een oude binnenstad die zo van een ansichtkaart geplukt lijkt, zo’n stad langs de Wolga zoals je ze kent. En het heeft de Opera Nova, een van de beste klassieke muziek concertzalen in Europa.

3. Bitola, Noord-Macedonië

Terug in de glorietijd van het Ottomaanse Rijk, hadden reisgidsen dit tot ultiem shopparadijs uitgeroepen. Bitola, ergens halverwege Wenen en Istanbul, had 7 markten en zo’n 2000 winkels. Tegenwoordig trekt Noord-Macedonië’s tweede grootste stad slechts een handvol toeristen. Met een wonderschone ligging tussen bergketens, een mix van architectuur uit het Verre oosten en Oost-Europa en een dito ambiance, is het geen wonder dat er meer dan 500 liedjes zijn geschreven over Bitola. Haar tijd komt wel weer.

4. Clermont-Ferrand, Frankrijk

Clermont-Ferrand ligt halverwege tussen Lyon en Limoges, in het midden van le Massif Central, een heel groot deel in midden Frankrijk waar je het gevoel hebt in the middle of nowhere te zijn. Er zijn geen attracties, tenzij je de testbaan van Michelin banden meetelt, maar het grossiert in vulkanen. Een van de must-do’s is het beklimmen van de Puy-de-Dôme die over de stad uitkijkt. Gelukkig is het geen actieve vulkaan én gelukkig is er een bus die je naar de top brengt als je fitheid te wensen overlaat.

5. Kaliningrad, Rusland

Gedurende 689 jaar was dit Duits grondgebied. Eigenlijk werd het niet eens Kaliningrad genoemd. Vandaag de dag is het voormalige Konigsberg de hoofdstad van de Russische enclave Kaliningrad Oblast dat als een sandwich ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen. Een must see (en die zie je niet over het hoofd) is het Sovjet Huis, een architectuur hoogstandje dat structureel ondeugdelijk, onbewoond en voor altijd gered van de ondergang door een mysterieuze eigenaar. Let op: de treinen er naar toe gebruiken de Moskouse tijd, een uur vroeger, wat enigszins verwarrend kan zijn.

6. Guimares, Portugal

De Algarve, Lissabon, misschien Porto? Wat dacht je van Guimares? De oudste stad van Portugal. Z’n historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En zo’n 50 procent van de inwoners is jonger dan 30 jaar, waardoor het één van de jongste Europese steden is. Foodies moeten echt de specialiteit van de stad proberen: vleescake, wat veel beter smaakt dan dat het klinkt.

7. Pripyat, Oekraïne

Oekraïne heeft veel bezoekers ontvangen dankzij het EK Voetbal 2012 maar er zullen niet veel naar Pripyat zijn gegaan. Eens een stad met 50.000 inwoners, nu staat er nul op de teller van deze Chernobyl spookstad na de evacuatie na de ramp in 1986. Je kunt een toer door de stad maken, die ten noorden van Kiev ligt. Je ziet er zelfs een attractiepark dat nooit z’n deuren heeft geopend en een reuzenrad dat niet een keer heeft gedraaid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.