Nieuws 7 onmisbare tips voor een goede reisvoorbereiding

Alle artikelen

7 onmisbare tips voor een goede reisvoorbereiding

Je bent een expert in koffers inpakken en je weet precies wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn. Maar weet je ook precies wat jouw reisverzekering vergoed? En of je nu wel of niet voor het zika-virus moet vrezen? MyTravelPlanner.nl heeft het antwoord op al die – stiekem toch wel belangrijke – vragen.

Op de website beantwoord je 5 makkelijke vragen om vervolgens reisadvies te krijgen voor jouw vakantiebestemming over 7 belangrijke onderwerpen: veiligheid, reisdocumenten, geldzaken, gezondheid, verzekering, vervoer en reisbagage.

In samenwerking met Skyscanner geeft MyTravelPlanner hier een voorproefje van wat er op hun website te vinden is in de vorm van zeven onmisbare tips als het gaat om een goede reisvoorbereiding.

1. Check de veiligheidssituatie

Niet overal is het zo veilig als in Nederland en dat kunnen we nog best wel eens vergeten wanneer we een reis boeken. Zelfs landen die relatief dichtbij liggen of die vroeger prima bereisbaar waren, hebben regio’s waar je nu beter niet naartoe kan gaan. Zo is Turkije over het algemeen veilig om naartoe te gaan, maar wordt het afreizen naar de stad Diyarbakir op de grens met Syrië echt afgeraden. Ook moet je in Istanbul extra oppassen met zakkenrollers en criminaliteit.

Nu al overtuigd, check direct het reisadvies voor jouw vakantiebestemming op MyTravelPlanner.nl

Zakkenroller metrostation

2. Neem álle reisdocumenten mee

Veel mensen denken dat je met een visum klaar bent, maar sommige landen eisen nog wat extra reisdocumenten. Reis je bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika met je kinderen? Daar is het sinds vorig jaar verplicht om de geboortecertificaten van je kinderen mee te nemen. Heb je die niet, dan wordt je zonder pardon teruggestuurd. Vakantie naar India in de planning? Dan heb je een visum nodig, maar dient je paspoort ook nog 6 maanden geldig te zijn nadat je India weer hebt verlaten. Goed om in de gaten te houden!

Lees ook: de 5 meest onvergetelijke bezienswaardigheden in India

Paspoort, wereldkaart

3. Zorg dat je je geldzaken op orde hebt

Kleine kans dat jij alvast geld inwisselt in Nederland voor buitenlandse valuta. Overal kun je pinnen, toch? Toch zijn er plekken waar pinnen niet mogelijk is. Zo zijn er beperkte pinmogelijkheden in Maleisië, Peru, Ecuador en Bolivia. Maar ook tijdens een stedentrip New York kan het zijn dat je bankpas niet werkt. Daarom wordt bij een reis naar een ver land altijd aangeraden om een creditcard mee te nemen. Vergeet ook niet je pinpas te activeren voor werelddekking.

Laag budget? Lees dan deze 18 geldbesparende tips en travel hacks van lezers

Geld, box, strand

4. Wees bewust van alle infecties en ziektes

Dat zika-virus, dat is toch alleen in Brazilië? Fout: inmiddels is het zika-virus verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribische gebied. Wees bewust van de ernst van de situatie in het land waar je naartoe reist en wat de gevolgen voor jou kunnen zijn, maar houdt ook rekening met andere infecties of ziektes die je tijdens je vakantie kunt oplopen. Zo kun je ziek worden van het eten, insectenbeten of slechte hygiënische omstandigheden. Pas dus op met ijsblokjes in Thailand en kies liever niet voor die saté in Indonesië die al de hele dag buiten de koeling ligt.

Bekijk ook: 10 waanzinnige plekken om te bezoeken in Zuid-Amerika

Reizen, vaccinatie

5. Weet wat je reisverzekering vergoedt

Een doorlopende reisverzekering? Check! Maar heb je wel werelddekking? Stel dat je in een land buiten Europa overvallen wordt, dan heb je niets aan je doorlopende reisverzekering als je hem niet voor de wereld gedekt hebt. Zorgkosten in het buitenland (vooral in de Verenigde Staten) zijn daarnaast vaak vele malen hoger dan in Nederland en de Nederlandse zorgverzekering dekt in veel gevallen alleen wat dezelfde behandeling hier kost. Bekijk dus goed de voorwaarden van je reisverzekering voordat je op reis gaat. Bij Independer vind je een handig overzicht met welke landen onder Europadekking en werelddekking vallen en welke landen twijfelgevallen zijn.

Bekijk ook deze tips om goed voorbereid op wintersport te gaan

Eenwieler, berg, vakantie, reizen, avontuurlijk, sporten

6. Voorkom hoge parkeerkosten of taxikosten

Wat is slimmer: een auto huren, met het openbaar vervoer gaan of toch een taxi? MyTravelPlanner rekent het voor je uit. Zo kan het zo zijn dat voor Charleroi Airport parkeren inclusief een overnachting bij VanderValk en shuttle bus goedkoper is dan alleen parkeren voor dezelfde periode! Via MyTravelPlanner kun je eenvoudig de snelste, goedkoopste en/of beste manier kiezen om naar het gewenste vliegveld te reizen. Je kunt kiezen voor kort/lang parkeren, Valet Parking, Parkeren + overnachten of taxiservice. En je kunt dit bekijken voor 10 verschillende luchthavens in Nederland, België en Duitsland! Zo vind je dus heel gemakkelijk de beste optie voor jou!

Lees ook: 7x doen in ecobestemming Suriname

Openbaar vervoer, bussen, Paramaribo, Suriname

7. Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Je dénkt misschien uit je hoofd te weten wat je wel en niet mee terug mag nemen van vakantie naar Nederland, maar toch kun je je daar wel eens in vergissen. Ook zo’n fan geworden van die typische bessenlikeur ginjinha uit Lissabon? Je mag maximaal 2 liter likeurwijn mee terugnemen naar Nederland. Of wil je ook na thuiskomst nog kunnen genieten van die Cubaanse sigaren? Tot 50 stuks hoef je geen belasting te betalen voor de invoer van sigaren. Check voor alle voorwaarden (ook van souvenirs) op de website van MyTravelPlanner.

Check ook deze hotspots in Lissabon voor foodies

A ginjinha, Lissabon, food, hotspots
Beeld: Martijn Senders

Na het lezen van al deze adviezen ook zo benieuwd geworden waar je aan moet denken wanneer je afreist naar jouw droom vakantiebestemming? Check dan nu MyTravelPlanner.nl. Zo zorg je ervoor dat jij altijd goed voorbereid op reis gaat!

Meer voorbereidingstips? Bekijk dan ook:

Alles wat je moet weten voordat je naar Bangkok gaat

Alles wat je moet weten over online inchecken

Wat er wel en niet mee mag in je handbagage

Skyscanner’s prijsalarm: zo werkt het

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart