Nieuws 8 bespaartips voor reizen door Zuidoost-Azië

Alle artikelen

8 bespaartips voor reizen door Zuidoost-Azië

Van betaalbare taxirit tot biertjes van 10 eurocent zoals Bia Hoi. De beste 8 tips om Zuidoost-Azië te verkennen met een klein budget. Met betaalbare accommodaties, goed en goedkoop eten en drinken is het zuidoosten van Azië de perfecte bestemming voor wie een wat krapper budget heeft. Denk aan de fantastische en interessante landen zoals [Vietnam](http://8 bespaartips voor reizen door Zuidoost-Azië), Cambodja, Laos of Thailand. Het maakt niet uit waar je naar toe reist, dit deel van Azië laat zich prima ontdekken met een kleine portemonnee. Maar, omdat de afstanden groot zijn, je regelmatig gebruikmaakt van taxi’s, treinen, bussen of ander vervoer en vast en zeker verleid wordt door talrijke souvenirs, kan een vakantie duurder uitvallen dan verwacht. Daarom hier 8 slimme tips om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt en het niet uitmondt in ‘platzak’ in Thailand.

1. Neem nachtbussen en – treinen

Wanneer mogelijk, adviseren wij om te kiezen voor nachtbussen en –treinen. De langeafstandsreizen in Zuidoost-Azië zijn goedkoop, het netwerk erg uitgebreid. Alles is meestal uitstekend geregeld. De lokale bevolking reist overwegend ’s nachts omdat reizen dan goedkoper zijn en de reis relatief relaxed is. De meeste treinen en bussen hebben bedden of verstelbare stoelen en airconditioning. Er zijn mensen die liever niet ’s nachts reizen in verband met veiligheid. Maar eigenlijk geldt ’s nachts hetzelfde risico als overdag. Verlies gewoon niet je spullen uit het oog en let op wat er om je heen gebeurt. Door ’s nachts te reizen bespaar je op hotelkosten en ben je geen dagen kwijt met reizen. Die tijd kun je weer besteden aan het bezoeken van fraaie tempels en een extra stranduurtje.

Trein Myanmar

💸 Lees ook: Goedkope Vakantie Deals Azië

2. Reserveer een zitplaats in plaats van een bed

Als je besluit om ’s nachts met de trein te reizen, dan is een stoel de goedkoopste oplossing. Vergis je niet, de zitplaatsen staan verre van gelijk aan eersteklas reizen maar je hebt in ieder geval meer bewegingsruimte en je kunt ze nog een beetje in de ligstand zetten. Het meest relaxte is een opklapbed (meestal zijn er 4 bedden in een compartiment), maar deze zijn niet altijd even hygiënisch en duurder. Op dit moment worden veel treinen gerenoveerd, onder meer in Vietnam. Daar ruilen ze wagons uit de jaren ‘60 en ‘70 in voor moderne modellen uit Korea. Of je nu een stoel of een ligbed kiest, je hebt altijd dezelfde faciliteiten tot je beschikking. Vergeet alleen niet om oordopjes mee te nemen, het kan nogal luidruchtig zijn (hoort bij de beleving van de reis!).

3. Eet maaltijden op straat, probeer street food

Veel reizigers durven het niet aan om eten bij stalletjes op straat te kopen uit angst voor darmziekten of andere ergere dingen. De waarheid is anders. Op straat in zuidoost-Azië kom je het verste voedsel tegen dat ter plekke bereid is. Goed, gezond en goedkoop. Daarbij: het is toch een deel van je avontuur? Je kunt de smakelijkste gerechtjes en maaltijden proeven in achterafstraatjes. Van noedels met kip tot verfijnde dimsum met sesamzaad. De verkopers kopen hun producten iedere dag vers in lokale markten, dus zeker weten dat je iets authentieks eet. Kijk naar populaire plekken waar de lokale bevolking graag komt.

Lees ook: Street food uit ‘t vuistje: in beeld

 

eten

4. Drink Bia Hoi

Als je de dorst wilt lessen, kies dan voor lokaal geliefde drankjes als je niet buiten je budget wilt gaan. Iedere dag om ongeveer vijf uur ’s middags lopen de cafetaria’s in Vietnam uit. De mensen gaan op plastic krukjes op straat zitten. Bia Hoi tijd! De biertjes worden geserveerd voor ongeveer 0,10 eurocent. De allerlekkerste Aziatische happen zoals biefstukdumplings komen voorbij voor zo’n 0,50 eurocent per portie. Zoek een kruk, laat de wereld aan je voorbijtrekken, maak een praatje met de mensen en geniet. Dit dagelijkse ritueel is vrij gebruikelijk in heel Zuidoost-Azië. Ieder land en iedere stad heeft z’n eigen versie van Bia Hoi, het bier dat gebrouwen wordt in Hanói.

Strand Vietnam.

5. Ga afdingen

Ga er, waar mogelijk, prat op om te onderhandelen. Zeker op grote markten. Zo weet je zeker dat je de beste prijs betaalt. Of het nu gaat om (nep)design spullen, een kop thee of koffie. Winkeliers en marktkooplui gaan ervan uit dat er afgedongen wordt, dus schaamte is niet nodig. Soms gaat de prijs ineens omhoog als ze zien dat je toerist bent. Daarom is er altijd ruimte om te onderhandelen over de prijs van de gewenste ‘Prada’ tas. Je verovert een koopje én je houdt nog wat centen over voor Bia Hoi.

Markt Thailand

6. Laat je tandenborstel thuis

Pardon? Ja, want de meeste hostels en goedkope hotels in Zuidoost-Azië bieden gratis pakketjes met tandenborstel, tandpasta, zeep en zelfs scheermesjes. Dat wil niet zeggen dat het allemaal van superieure kwaliteit is, maar het kan er mee door. Zo bespaart je toch weer op enkele toiletartikelen. Daarnaast scheelt het iets in de bagage. Misschien kan er dan nog een extra bikini mee of een boek om op Ko Phi Phi te lezen.

7. Vermijd georganiseerde tours

Soms zijn georganiseerde tours leuk en goedkoop en zie je ook nog de mooiste delen van Zuidoost-Azië. Maar over het algemeen is het aan te raden om trips en tours op eigen houtje te regelen. De grote steden in Zuidoost-Azië beschikken over uitstekende busnetwerken. Ze brengen je voor weinig naar de plek van bestemming. Een (weliswaar) uitdagend alternatief is het huren van een fiets. Voor 3 euro zit je al op de pedalen en begint het avontuur. Huur bijvoorbeeld een fiets als ke Angkor Wat in Cambodja wilt bezoeken, in plaats van te kiezen voor een georganiseerde tour met een gammele bus. Zie daar de zon opkomen. Een onbeschrijflijke ervaring!

zonsondergang cambodja

8. Spreek een tarief af met de taxichauffeur

Als je de voorkeur geeft aan voertuigen op wielen, stap dan in een tuk tuk of tax. Ze zijn werkelijk overal te vinden in de meeste steden en dorpen. Het is wel slim om een vast tarief af te spreken voordat je instapt. En: probeer korting te bedingen. Zo verzeker je jezelf ervan dat je geen fortuin kwijt bent als je eenmaal je bestemming bereikt. Zorg er wel voor dat je precies weet waar je naar toe moet en waar je moet uitstappen. Het is algemeen bekend dat taxichauffeurs vaak rondjes rijden en reisbureaus en hotels in hun route verwerken om reizigers een toer aan te smeren of een bepaalde accommodatie. Daarna rekenen ze ook nog extra voor de rit. De prijs en route direct vaststellen helpt bij het voorkomen van dergelijke praktijken.

Lees ook: Top dingen (gratis) te doen in Bangkok

Meer tips voor reizen naar Thailand? Check deze artikelen:

2 weken reizen door Zuid-Thailand? Volg deze prachtige route

15 vragen aan reisbloggers Sander en Mariska van Tips Thailand

De 12 mooiste stranden in de wereld: in beeld

12 James Bond locaties in beeld

8 bespaartips voor reizen door Zuid-Oost Azië

Vind hier de beste deals voor vliegtickets Thailand, hotels en autoverhuur