Nieuws 8 smaakvolle wereldse wijnroutes

Alle artikelen

8 smaakvolle wereldse wijnroutes

Een reis met een heerlijke afdronk: 8 smaakvolle wijnroutes met een geurig aroma en een stevige body. Met klassiekers als de Strada del Vino.

Strada el Vino, Toscane, Italië

Italië heeft meer dan 140 wijnroutes. Een goede manier om wijnen en wijnhuizen te leren kennen is met de Cantina Aperta, ieder jaar eind mei. Dan openen vrijwel alle wijnhuizen in diverse Italiaanse regio’s hun deuren en kunt u wijnen proeven. Of rijd de beroemde Strada del Vino, oftewel de SR222, van Florence naar Siena. Het neemt u mee door de Chianti regio waar veel beroemde wijnen vandaan komen. Tal van wijngaarden, bodega’s, veel cultuur, goed Italiaans eten en op en top genieten.

Tickets naar Toscane

(foto: Flickr/Flopbook)

Port wijn Route Douro, Portugal

Het Douro gebied is een van de oudste wijnregio’s in de wereld. Er leidt een prachtige weg door de Douro vallei die langs een wijnroute van formaat leidt, de Rota do Vinho do Porto. De wijnroute staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. U start in Oporto als u met de auto gaat en rijdt langs de kronkelende Douro rivier omgeven door wijnhuizen. Om te eindigen in Barca d’Alva vlakbij de Spaanse grens. Bezoek vooral de Quinta’s waar wijn wordt geproduceerd (proeven!): onder meer Quinta do Seixo en Quinta do Crasto. Alles over de wijnroutes in Portugal

Vlieg naar Portugal

Pfalz wijnroute, Duitsland

De mooie Pfalz wijnroute, de oudste en meest bekende wijnroute in Duitsland, laveert tussen de uitlopers van het Pfälzerwald en het Rijndal. U start in het noorden bij Bockenheim en eindigt na ongeveer 85 kilometer aan de grens met de Elzas in Schweigen. Vooral een aanrader in de lente vanwege de bloeiende amandelbomen. Met de auto, al wandelend of op de fiets.

Goedkope tickets naar Duitsland

La route des Crus Classes; rosé uit de Provence, Frankrijk

Deze keer slaan we de bekende Bordeaux, Loire en Champagne over en gaan we naar de Provence. Vooral bekend om z’n lichte rosé. In de Provence hanteren acht wijnboeren de kwaliteitsaanduiding ‘La Route des Crus Classes de Côtes de Provence’. Ze laten u kennis maken met geweldige wijngaarden en bijzondere wijnen. De route voert door het Var departement. Huur een 2CV voor een op en top Franse beleving bij www.vintageroadtrips.nl (foto: Vintage Road Trips).

Vlieg goedkoop naar Frankrijk

Rioja Alavesa route, Spanje

Uit Rioja Alavesa komen veel beroemde Rioja wijnen vandaan. De locatie, tussen de rivier de Ebro en de bergen van Cantabrië zorgt voor een perfect klimaat voor wijnproductie. De Rioja Alavesa wijnroute loopt door Spaans Baskenland in het zuiden van de provincie Álava. Rijd van LaGuardia naar ElCiego en bezoek tientallen bodega’s om wijn te proeven. Sla hierbij de leuke plaats Haro niet over. Hier vindt het jaarlijkse Haro wijnfestival plaats waarbij iedereen elkaar overgiet met rode wijn. Bekijk de Rioja Alavesa route hier.

Goedkope vluchten naar Spanje

Lees ook: Niet te missen: 7 te gekke voedselgevechten en 10 unieke hotels in de wereld

Klassieker: New Zealand Wine Trail, Nieuw-Zeeland

Maar liefst 380 kilometer lang kunt u zich tegoed doen aan de ongeëvenaarde Nieuw-Zeelandse landschappen én aan heerlijke wijnen. De New Zealand Wine Trail neemt u mee van Hawke’s Bay naar Marlborough. Alle wijnsmaken komen aan bod. Zo is Hawke’s Bay voor Cabernet en Merlot liefhebbers. En Wairarapa voor Pinot Noir. Zo combineert u de wereld van wijnen met veel avontuur terwijl het Nieuw-Zeelandse landschap aan u voorbijtrekt.

Vergelijk tickets naar Nieuw-Zeeland

(foto: Flickr/andyjg1)

Highway 29 en Silverado wijnroute, Californië, Verenigde Staten

Deze Highway loopt door Napa Valley van Calistoga naar Napa langs bekende Amerikaanse wijnhuizen als Beringer en Robert Mondavi Winery. U kunt ook de Silverado wijnroute kiezen die langs de oostkant van de Napa Valley door de Mayacmas mountains loopt, zo’n 90 kilometer ten noorden van San Francisco. Deze is rustiger en gaat door de countryside van Yountville, Oakville, Rutherford, St. Helena naar het noorden: Calistoga. Mis in Calistoga niet de beroemde hotsprings, modderbaden en spa’s. Time to relax!

Vlieg goedkoop naar Californië

Wijnroutes Achterhoek, Nederland

Deze kunnen we niet overslaan: heuse wijnroutes in de Achterhoek. De vruchtbare bodem van de Achterhoek blijkt zeer geschikt voor de teelt van wijndruiven. Daarom duiken er steeds meer wijnboeren op. Elf wijnboeren hebben zich verenigd in een coöperatie en maken gezamenlijk hun wijnen. Langs deze oer-Hollandse wijnboeren lopen drie wijnroutes die u per auto of op de fiets volgt. Om wijnen te proeven en te kopen. (foto: VVV Achterhoek, wijngaard Montferland).

Lees ook:

Roadtrips en wijn – 6 bijzondere routes

De vreemdste alcoholische dranken ter wereld

7 te gekke voedselgevechten

Kaart