Nieuws 8 x Fidel’s Cuba: zien voordat het te laat is

Alle artikelen

8 x Fidel’s Cuba: zien voordat het te laat is

Skyscanner selecteerde de 8 beste dingen om te zien en te doen op het nu nog authentieke Cuba. Van de auto’s tot eten in paladares.

Nu de banden tussen Cuba en de Verenigde Staten worden aangehaald en het USA-embargo langzaam wordt opgeheven, gloort er een ander Cuba aan de horizon. Wie Fidel Castro’s echte Cuba wil ontdekken, moet snel zijn voordat toeristen en masse naar het unieke Caribische eiland trekken. 8 dingen om te zien en doen voordat de sporen van de Cubaanse revolutie en het echte Cuba langzaam vervagen.

1. Je vergapen aan vintage Amerikaanse auto’s

De straten van Havana zijn gevuld met klassieke Amerikaanse auto’s uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw toen Castro’s revolutionairen het Batista-dictatorschap omver wierpen. Het bijzondere is, dat de auto’s nog altijd rijden ondanks het gebrek aan onderdelen vanwege het USA-embargo. De eigenaren hebben op allerlei ingenieuze manieren stukken bij elkaar gespeurd en aan elkaar gepuzzeld om de auto’s te laten rijden. Misschien heb je normaal niets met auto’s, maar dit is andere koek: vergaap je aan de Chevrolets, Studebakers en vintage Fords die door de straten van Havana rijden.

Cuba Amerikaanse auto

2. Cruisen door Havana in een kanariegele Cocotaxi

Naast de gave vintage auto’s die ook vaak dienen als taxi, vind je nog veel meer andere voertuigen waarmee je je door Havana en over Cuba laat vervoeren. Een grote vintage Cadillac-bak als taxi is natuurlijk het summum, maar daar betaal je dan ook voor. Goedkoper en lekker gek, zijn de kanariegele Cocotaxi’s. In deze kleine, open driewielers maak je geheid een hilarische rit door het chaotische verkeer van Havana.

Coco taxi Havana Cuba

3. Hemingway’s memorabilia

Cuba was het eerste land waar de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway naar toe reisde. Overal kom je plekken tegen die herinneren aan Hemingway. Het is ook nog altijd mogelijk om zijn voormalige huis in Francisco de Paula te bezoeken, op ongeveer 16 km afstand van Havana. Hier schreef hij For Whom the Bell Tolls en The Old Man and the Sea. Nog leuker: treed in zijn voetsporen door de bars te bezoeken die hij bezocht. “My mojito in Bodeguita del Medio and my daiquiri in the Floridita” was Hemingway’s mantra. Je geniet nog altijd van deze drankjes op dezelfde plekken; Hemingway’s stoel bij Floridita is wel afgeschermd met een koord. Voor een authentieke Bodeguita ervaring ga je later op de avond als de toeristengroepen weg zijn en je op je gemak een mojito drinkt terwijl je een praatje maakt met het barpersoneel.

Floridita Hemingway Havana Cuba

4. Homemade eten in Paladares

Door de staat gerunde restaurants zijn ondertussen verbeterd, maar tot nu toe werd er vaak een omvangrijk menu gepresenteerd met daarbij de vermelding: “no hay” (we hebben niets). Echter rond het jaar 2000 kwamen huisrestaurants opzetten. Op de een of andere manier lukt het hen om allerlei ingrediënten te verzamelen en iets fantastisch op tafel te zetten.

Vandaag de dag is de paladar geheel ingeburgerd en vind je ze op veel plekken. Vraag rond naar de beste voordat ze worden ondergesneeuwd door ‘made in the USA-franchiseketens’. Het is dé manier om locals te ontmoeten en een glimp op te vangen van het Cubaanse huisleven.

Paladares Cuba

5. Herroep de revolutie

Je kunt niet naar Cuba reizen zonder je onder te dompelen in z’n geschiedenis. Ga een stap verder en plan je reis rondom het eiland langs de grootse revolutie-plekken: de suikermolen in Central Australia (ja, dat is echt de naam van de plaats) die Fidel Castro gebruikte als z’n hoofdkantoor tijdens de Varkensbaai-invasie door Amerikaanse troepen, Che Guevera’s graf in Santa Clara; en Playa Las Coloradas, nabij de kustplaats Niquerio waar Castro aan land ging met z’n revolutietroepen. Als je het complete communistische ‘pakket’ wilt, zorg dan dat je er op 1 mei bent en sluit je aan bij de miljoenen tijdens de 1-mei viering en parade.

Che Guevara Cuba

6. Swingen op Cubaanse muziekklanken

Cubaanse muziek is overal en, waar je ook bent, je hoort de mooiste klanken uit de openstaande ramen komen. Het succes van de film Buena Vista Social Club zette destijds Cubaanse muziek op de wereldkaart en je hoort ongetwijfeld een keer de titelsong van de film: ‘Chan Chan’, tijdens je verblijf op Cuba.

Rondom het stadhuis in veel plaatsen zijn ’s avonds vaak muziekoptredens, hier dansen de locals tot de zon opkomt. Dans lekker mee en laat ze glimlachen om jouw gebrek aan ritme. Je kunt ook naar Santiago de Cuba gaan, de tweede grootste plaats op het eiland en thuisbasis van de Afro-Cubaanse cultuur waaruit de unieke muzieksoort is geboren. Ga naar Casa de la Trova, een legendarische plek waar alle groten der aarde hebben opgetreden en Casa de la Tradiciones, waar het tot in de late uurtjes swingt.

Cuba Havana muziek

7. Dwalen door UNESCO-werelderfgoed Trinidad

Na alle mooie plekken in het oude Havana en de schoonheid van Havana’s kust, de Malecon, ga je naar tanende schoonheid van UNESCO-werelderfgoed Trinidad. Trinidad werd gebouwd in de bloeiende tijd van de suiker- en slavenhandel. De herinnering aan de rijkdom van toen is nog te zien aan de statige huizen die de straten omgeven. Vanuit de straten wandel je ook richting ongerepte witte zandstranden. Blijf hier gerust een paar dagen!

Trinidad Cuba Havana

8. De natuur en grotten zien bij Viñales

Deze rijkbegroeide vallei ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Havana en is zeker het bezoeken waard, alleen al voor het spectaculaire uitzicht. De steile kalkstenen kliffen duiken zo ongeveer de vallei in waar je geweldige grotten kunt ontdekken. Vooral de Cuevas del Indio zijn een aanrader, je kunt zelfs op een boot nemen en zo de ondergelopen grotten doorploegen. In de grotten vind je een gigantische muurschildering van dinosaurussen, een bizar gezicht, in opdracht gemaakt voor Fidel Castro.

Vinales Cuba vallei

Waar wacht je nog op? Boek je vliegticket Cuba nu en vergeet niet een visa te regelen bij de Cubaanse ambassade.

Vergelijk vluchten Cuba

Meer Caribische- en eilandeninspiratie? Lees:

Nederlands-Caribisch gebied: de mooiste Caribische stranden

Voor een happy vakantie: top 10 dingen te doen op Aruba

Top 10 dingen (gratis) te doen op Curaçao

10 fantastische food festivals in de wereld

Be my guest! Ontdek social travelling

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart