Nieuws 9 budgetbreaks tegen een ontluikende winterdepressie

Alle artikelen

9 budgetbreaks tegen een ontluikende winterdepressie

Vrolijk jezelf op met een budgetbreak. Hier negen ideeën voor een geweldige, korte vakantie.

Doe de winterdepressie in de ban! Hoe? Door een leuk winterbreak te plannen. Negen ideeën met Europese bestemmingen dichtbij en vliegtickets die meestal niet veel meer kosten dan een fitnessabonnement van twee maanden.

1. Gerona, Spanje

In de populariteitspolls scoort buurstad Barcelona steevast hoog en overschaduwt daarmee Girona. Echter, Girona is zeker een bezoek waard. Minder toeristische attracties, maar wel een goed tapasklimaat en genoeg sangria stops langs de eigen Las Ramblas. Maar wat Girona echt een authentiek karakter geeft is El Call, de Joodse buurt dat een labyrint is met straatjes en middeleeuwse gebouwen.

Meer Spanje: Top 10 te doen in Barcelona volgens een reisjournalist

Met je kroost naar Barcelona? Lees: 9 dingen te doen met kinderen in Barcelona

2. Göteburg, Zweden

De Zweedse hoofdstad Stockholm heeft de reputatie duur te zijn, ga dan naar Göteburg, dat is net zo leuk, plus goedkoper en minder toeristisch. Je vind er Nederlandse historie, of sla je geld stuk tijdens een middagje shoppen op de Kungsportsavenyn Boulevard, die vergeleken wordt met de Parijse ‘Champs Élysées’, terwijl Saluhallen markt een must-do is voor foodies. Een kleine waarschuwing is op z’n plaats: in de winter kunnen de dagen erg kort zijn.

3. Parma, Italië

Parma is meer dan alleen overheerlijke ham en keiharde, smakelijke kaas, hoewel het niet zo moeilijk is om in deze Noord-Italiaanse stad een paar dagen louter etend door te brengen. Als je een wandeling maakt na een uitgebreide lunch met een vino bianco, zul je zien dat de architectuur van Parma niet zo slecht is. Neem de achtkantige doopkapel van Parma, een van de meest indrukwekkende middeleeuwse monumenten in Europa.

4. Gibraltar

Deze ietwat vreemde, kleine eend in de bijt, is een Brit in Mediterraans gebied. Het is de perfect plek als je wel van Engeland houdt, maar dan met beter weer. De stranden van de Eastern beach strekken zich honderden meters lang uit en zijn geweldig om te wandelen en te zonnebaden. De temperaturen lopen al snel op tot 20C, zelfs in februari.

Ook lezen: Ontdek het echte España: 9 geheime plekken

5. Nice, Frankrijk

Uiteraard met het vooruitzicht dat er genoeg sneeuw in de Alpen ligt, biedt Nice snel toegang tot Franse wintersportgebieden als Auron en Isola 2000, op ongeveer anderhalf uur rijden met de skibus. Crosscountry skiërs gaan naar het fantastische Mercantour National Park langs de Frans-Italiaanse grens. Kijk wel uit voor wolven!

Ook lezen: 10 geweldige skioorden voor skiën laat in het seizoen

6. Porto, Portugal

Terwijl de wind guur en koud is, droom jij over warmere dagen in Portugal’s aangename tweede stad: Porto. Breng veel tijd door in de oude stad die op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat (in een trui, in de winter!). Drink ook zeker de lokale wijn uit de Douro vallei die je verwarmt terwijl je luistert naar de saudade van de fadomuziek die je mee de nacht in neemt.

Lees ook: Ontdek de hoofdstad van de Algarve: verrassend Faro

7. Riga, Letland

Nu de vrijgezellenfeestjes wat naar de achtergrond zijn verdwenen, komen de meer geciviliseerde attracties van Letland’s hoofdstad op de voorgrond. Riga is een UNESCO werelderfgoedplek vanwege z’n collectie Jugendstil (Duitse Art Nouveau) architectuur van wereldklasse. Ga naar de top van St Peter’s Church voor een ongekend uitzicht van 360 graden over deze Baltische schoonheid. Het heeft ook een moderne kant, zoals hieronder te zien is met een blik op de rivier Daugava.

8. Turijn, Italië

Naast de Napolitaanse pizza, moet Turijn’s Fiat 500 een van Italië’s beste exportproducten zijn. Iconen op vier wielen zijn echter niet het enige waarin Italië’s vierde, grootste stad is gespecialiseerd. Bezoekers gaan naar de kathedraal van Johannes de Doper met de Kapel van de Lijkwade, in deze kapel wordt het doek bewaard waarin het lichaam van Jezus zou zijn gewikkeld. Welk weertype je ook in Turijn treft, neem hoe dan ook de tijd voor een gelato van Pepino, de eerste ijsverkoper die bedacht om een ijsje op een stokje te geven en het in chocolade te dopen.

9. Malaga, Spanje

Misschien is het niet het seizoen voor zonnebaden en strandbezoekjes aan de Costa Del Sol, maar ga op avontuur in de stad Malaga die juist z’n karakter veel meer laat zien buiten het seizoen.

Als je denkt: ik wil lekker weg! Check dan Skyscanner voor goedkope vliegtickets, hotels en autoverhuur.

Kaart