Nieuws 14 landen die niet bestaan: ontdek bizarre micronaties

Alle artikelen

14 landen die niet bestaan: ontdek bizarre micronaties

Als je het nergens meer vindt en de politiek je ook niet helpt, dan richt je toch je eigen mooie land op? Ter inspiratie een collectie bizarre non-landen, verstopt ergens in Europa en de rest van de wereld. Wandel door Skyscanners selectie van 14 officieel niet op de kaart voorkomende landen, zogenoemde micronaties. Van 'neppe' koninkrijken tot zelfverklaarde republieken.

Wat is een micronatie?

Voor alle duidelijkheid: een micronatie is geen ministaatje of dwergstaat zoals Andorra, Liechtenstein of Monaco dat zijn. Een micronatie is een piepkleine geografische of virtuele eenheid, die lijkt op een land of staat, maar die niet officieel erkend wordt. Micronaties worden vaak opgericht uit protest of uit idealisme om een land te creëren onder eigen voorwaarden. Meestal zijn ze niet groter dan een paar vierkante kilometer, vaak zijn ze op bijzonder locaties gevestigd en de ontstaansgeschiedenis spreekt altijd tot de verbeelding. Voor sommige oprichters is het een uit de hand gelopen grap en hobby, voor anderen is het een serieuze zaak.

14 micronaties op een rij

1. Sealand, Verenigd Koninkrijk

Als Sealand erkend zou worden door de Verenigde Naties, dan zou het dit het kleinste land ter wereld zijn, maar het wordt niet als zodanig erkend. Het prinsdom Sealand is in feite niet meer dan een roestend platform in de zee op ongeveer 15 km afstand van de kust van het Engelse Suffolk. De geschiedenis is interessant. Het begon als fort dat strategisch gepositioneerd was om Engeland te beschermen tegen Duitse luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog en werd destijds bemand door Britse troepen. In 1967 richtte voormalige infanterie-majoor Roy Bates er de staat Sealand op waarvan hij Prince Roy was tot zijn overlijden in 2012. Sealand geeft z’n eigen paspoorten uit en heeft een eigen munt met het motto ‘E mare Libertas (‘de zee geeft vrijheid’).

Boek nu Verenigd Koninkrijk

Republik Sealand
Creative Commons. Foto door Ryan Lackey, Flickr (Creative Commons, CC BY 2.0)

2. Christiania, Kopenhagen, Denemarken

Misschien wel de beroemdste zelfverklaarde, onafhankelijke gemeenschap in de wereld: Christiania. Een ‘vrijplaats’ in Kopenhagen. Opgericht in 1971 door een groep hippies en artiesten die zich afzetten tegen de controle van de staat. ‘Wetloos’ Christiania is officieel erkend door de Deense staat en is ironisch genoeg een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Deense hoofdstad geworden.

Boek nu Kopenhagen

Christiania Kopenhagen
Creative Commons. Foto door Andrew Milligan Sumo, Flickr (Creative Commons, CC BY 2.0)

3. The Kingdom of Lovely, Londen, Verenigd Koninkrijk

Klinkt aantrekkelijk: The Kingdom of Lovely. Het is de naam van de micronatie van de Engelse komiek en producer Danny Wallace; het grondgebied beslaat een fijne flat in het Londense Bow. Het ‘land’ (niet officieel erkend) is ontstaan dankzij het BBC-programma How to Start your Own Country dat in 2005 op de televisie werd uitgezonden. Danny Wallace had een droom om een ander, beter land te creëren en dat werd Lovely. Lovely heeft een volkslied en een eigen vlag.

Boek nu Londen

4. Seborga, Italië

Je hebt het Vaticaan. En: San Marino. Maar wist je dat er binnen de landsgrenzen van Italië nog andere bloeiende staten zijn? In de jaren ’60 van de vorige eeuw besloot Giorgio Carbone, baas van een lokale bloemenkwekerij dat Seborga in de Middellandse Zee vlakbij de Franse grens z’n historische onafhankelijkheid terug moest krijgen. De mensen dachten dat hij ergens op uit was en niet veel later werd Carbone Prince Giorgio I, Prins van Seborga. Ondanks de dood van de prins in 2009, is de staat nog steeds een feit.

Boek nu Italië

Seborga Italie
_Creative Commons. Foto door Daniel70mi Falciola, Flickr (Creative Commons, CC BY 2.0)_

5. Hutt River, Perth, Australië

Hutt River of eigenlijk the Principality of Hutt River is een zelf uitgeroepen onafhankelijke micronatie in West-Australië zo’n 500 kilometer ten noorden van Perth. Het werd opgericht op 21 april 1972 door Leonard Casely nadat hij in de clinch bleef liggen met de Australische regering over productiequota’s voor het verbouwen van graan op zijn land. Casely werd Prince Leonard en bestierde tot begin dit jaar zijn (niet door de Australische regering erkende) land met een oppervlakte van 75 m2. De Prince heeft formeel afstand gedaan van de troon en zijn zoon Graeme heeft hem opgevolgd. Leuk feitje: het volkslied heet ‘It’s a Hard Land’.

Boek nu Perth

6. Talossa, Milwaukee, Wisconsin, Verenigde Staten

De eindeloze wereld van micronatie Talossa strekt zich uit over…een complete slaapkamer in Milwaukee. In 1979 stichtte de toen 14-jarige Robert Ben Madison Talossa kort na het overlijden van zijn moeder. Maar, in tegenstelling tot de andere kinderen uit het gezin, heeft Madison zijn mini-koninkrijk behouden en zelfs uitgebreid. Sinds 1981 heeft het een eigen vlag en door de nodige media-aandacht telt Talossa ondertussen meer dan 200 inwoners.

Boek nu Milwaukee

7. Moresnet, Luik, België

Voor gevochten en over geruzied door ooit machtige rijken. Een onbelangrijk stuk land ingesloten tussen België (ooit de provincie van Luik) en Duitsland (de Pruisische Rijnprovincie) dat in 1816 een neutrale staat werd dankzij een overeenkomst tussen de twee landen. Het bleef neutraal tot 1920 toen België het zich opnieuw toe-eigende. End of story? Nou nee. Moresnet werd zelfs uitgeroepen tot de wereldhoofdstad van de Esperanto- gemeenschap. Nu behoort het tot de provincie Luik in België, maar je kunt nog altijd 50 van de toen 60 grensaanduidingen zien.

8. Mapsulon, Italië

Misschien werden ze geïnspireerd door het voorbeeld van Seborga. In 1996 riep het kleine bergdorpje Maresca in de bergen van Pistoia nabij Florence de onafhankelijkheid uit en veranderde z’n naam in Mapsulon. Een van de eerste stappen als onafhankelijke staat was het uitbannen van alle moderne dingen zoals tv’s, auto’s en daarmee ook het verwijderen van asfalt van de wegen. Het is dus alleen te voet te bereiken. In Mapsulon leeft men zoals het ooit bedoeld was, hier ga je terug naar de bron.

Boek nu Florence

9. Kugelmugel, Oostenrijk

In 1984 bouwde artiest Edwin Lipburger een sfeervol huis op het Oostenrijkse platteland waaraan hij de naam Kugelmugel gaf (letterlijk: ‘de bal op de heuvel’). Lipburgers werk viel niet in goede aarde bij de lokale autoriteiten. Om Kugelmugel te redden verklaarde hij het tot een onafhankelijke republiek en benoemde zichzelf tot president. Lipburgers ‘opstand’ werd een grote rechtszaak en hij belandde in de gevangenis. Uiteindelijk verhuisde de Kugel naar het beroemde Wiener Prater park in Wenen waar het nu een toeristische attractie is.

Boek nu Wenen

10. NSK, Slovenië

Kan een staat die eigenlijk niet bestaat en geen grenzen heeft tijdelijke, pop-up ambassades in de wereld hebben? Blijkbaar wel. Dit geldt in ieder geval voor de staat NSK, de Slowenische Neue Kunst (Nieuwe Sloveense kunst). Een abstract orgaan zonder grenzen en zonder land, het bestaat in geest van iedereen die zich erbij betrokken voelt. NSK werd populair gemaakt door een gemeenschap van artiesten en performers uit de Sloveense hoofdstad Ljubljana, met als bekendste inwoners de rockband Laibach. Het ‘land’ staat open voor iedereen en voor 24 heb je het NSK-paspoort in je bezit.

Boek nu Ljubljana

11. Užupio, Vilnius, Litouwen

Een bord bij de ingang van deze microstaat verklapt het bestaan van deze micronatie: Užupio Res Publika. Het bohemien district van Vilnius, Lithuania, bevolkt door artiesten, designers en plek van galeries, verklaarde zichzelf onafhankelijk in 1998. Užupio heeft een eigen president, een officieel volkslied en een Grondwet met 41 wetten, sommige enigszins onconventioneel. Neem deze: ‘Iedereen heeft het recht om ijdel te zijn’.

Boek nu Vilnius

Užupio Vilnius

Creative Commons. Foto door Bernt Rostad, Flickr (Creative Commons, CC BY 2.0)

12. Alcatraz, Italië

Alcatraz in Umbrië is een eco-dorp dat zichzelf eerst omdoopte tot republiek en daarna tot onafhankelijke natie. Het zet zichzelf op de kaart als ‘een Utopia in wording’ passend bij de Alcatraz-filosofie gebaseerd op ‘mijn erewoord en wederzijds respect’. Alcatraz bestaat uit een kleine gemeenschap van eco-vriendelijke dromers die onder meer zuivere energie produceren en zo puur mogelijk willen leven. De micronatie heeft een eigen munteenheid, paspoort en postzegels.

13. Republiek Molossia, Dayton, Verenigde Staten

Nog een bijzondere micronatie in de Verenigde Staten, opgericht door Kevin Baugh in de buurt van de plaats Dayton in de Amerikaanse staat Nevada. De republiek Molossia is eigenlijk een uit de hand gelopen schoolproject. Zijn huis is het grondgebied, president Baugh omschrijft het als een dictatoriale bananenrepubliek waar de ‘martial law’, de krijgswet, geldt. Er is zelfs een Bank of Molossia en Kevin Baugh verdient een aardig zakcentje bij met zijn republiek die is uitgegroeid tot toeristische attractie.

Boek nu Verenigde Staten

14. Grand Duchy of Flandrensis, Antarctica

Het Groothertogdom Flandrensis is een micronatie op West-Antarctica, in 2008 opgericht door de Vlaamse Niels Vermeersch. Het geldt als een representatieve constitutionele monarchie en wordt geleid door – natuurlijk – Niels of Flandrensis. De groothertog heeft vijf eilanden in Antarctica geclaimd: Carneyeiland, Cherry-eiland, Mahereiland, Pranke-eiland en Siple-eiland. Deze niet door macronaties geclaimde eilanden hebben samen een oppervlakte van bijna 15.000 km2. Flandrensis, dat het hoofdkantoor bij onze Belgische buren heeft, geldt als territoriale staat en heeft als munteenheid de Flandri. Niels Vermeersch ziet het hertogdom als een ecologische onderneming, hij wil het bewustzijn over het smelten van de ijskappen vergroten.

Meer over kleine landen, intieme festivals en mini-hotels:

Kleine en knusse hotels a la de Tiny House movement

De 11 meest opvallende kleine gebouwen ter wereld

Voor in je agenda: de 10 leukste, kleine muziekfestivals

Klein maar fijn: de 10 kleinste landen in Europa

10 Nederlandse dorpen en kleine steden waar je geweest moet zijn

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur. Benieuwd naar onze klantvriendelijkheid?