Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Vliegen in 2020: alles wat je moet weten over luchthavens tijdens corona

Alle artikelen

Vliegen in 2020: alles wat je moet weten over luchthavens tijdens corona

Sinds maart is reizen ineens minder vanzelfsprekend geworden. Luchthavens tijdens corona zijn toch anders dan we gewend zijn. Een vliegvakantie is niet meer als voorheen. Een vliegreis vergt andere voorbereidingen dan we gewend zijn. Dat wil niet zeggen dan reizen door de lucht helemaal niet mogelijk is. We vertellen je graag stap voor stap wat je kunt verwachten als je vanaf het vliegveld op reis gaat. Omdat niet elke luchthaven hetzelfde is, raden we je aan voor vertrek de officiële site van het vliegveld waarvandaan je vertrekt te raadplegen.

We zijn ons ervan bewust dat reizen op dit moment niet is zoals het was. Naast de meest recente COVID-19 reisadviezen en updates, willen we jullie graag blijven inspireren met mooie reisinformatie. Zodat je zodra de wereld zich weer opent, klaar bent om weer op pad te gaan.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Luchthavens tijdens corona: van aankomst tot vertrek

Wat kun je verwachten als tijdens COVID-19 je reis op de luchthaven begint? Omdat er een flink aantal zaken veranderd zijn sinds de uitbraak van de pandemie, zetten we graag het een en ander voor je op een rijtje. We beantwoorden je vragen omtrent de incheck-procedure, hoe laat je op het vliegveld mag arriveren en het wel of niet dragen van een mondkapje. Verder laten we je weten hoeveel afstand je dient te houden, hoe de procedure bij de douane verloopt en hoe het zit als je terugkeert op Nederlandse bodem.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Stap 1: Luchthavens tijdens corona – Incheck procedure

Een vlucht boeken werkt eigenlijk nog hetzelfde als voorheen, daadwerkelijk vertrekken vanaf het vliegveld is anno 2020 enigszins anders dan voorheen. Om contact met het grondpersoneel tot een minimum te bepreken is het aan te raden voor vertrek je boardingpass thuis uit te printen of op je mobiele telefoon te downloaden.

Mocht dat niet lukken, ga dan voor je gaat vliegen op de luchthaven naar een selfservice kiosk. Pas als het echt niet anders kan, wend je dan tot een van de stewardessen die je op gepaste afstand zullen helpen met de incheckprocedure.

Op onze internationale luchthaven Amsterdam Airport Schiphol wordt de reizigers eveneens gevraagd zoveel mogelijk zelf de bagage in te checken in de selfservice bagage drop-off.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Stap 2: Controleer de actuele informatie op de website van de luchthaven

Zoals gezegd kunnen de procedures op de luchthavens tijdens corona anders dan anders zijn. Controleer daarom kort voor je geplande vertrek de actuele informatie op de website van het vliegveld.

Zaken kunnen dikwijls de ene dag anders zijn dan de dag ervoor. Bestemmingen kunnen een ander reisadvies krijgen of procedures worden versoepelt of juist aangescherpt.

Stap 3: Luchthavens tijdens corona – Wees op tijd

Hoe laat je op de luchthaven aanwezig dient te zijn, hangt af van de luchtvaartmaatschappij en waar je naar toe reist. Ruwweg dien je ongeveer 2 uur voor vertrek van Europese vluchten aanwezig te zijn op Schiphol. Voor intercontinentale vluchten is het advies 3 uur voor vertrek.

Ook al vliegen er minder passagiers tijdens de corona-periode, wil dat niet zeggen dat zaken sneller gaan. Juist door het feit dat er afstand gehouden moet worden, extra controlemomenten zijn, zorgt ervoor dat je je tijd zeker nodig hebt.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Stap 4: Draag een mondmasker

Zoals wereldwijd op vele luchthavens tijdens corona, vraagt ook Schiphol haar passagiers een mondmasker te dragen. Je wordt geacht het mondkapje te dragen bij check-in, tijdens security- en grensprocessen en bij het boarden. Naast het dragen van een mondmasker zijn er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden, tijdens de voorbereiding van je vliegreis.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Zo is het verplicht een gezondheidsverklaring bij je te hebben. Verder wordt je verzocht regelmatig je handen te wassen. Ook de algemene corona-regels zoals hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog en je neus in een papieren zakdoekje snuiten – en het zakdoekje direct daarna in de daarvoor bestemde afvalbakken deponeren – zijn op de luchthaven van kracht.

Probeer tussen aankomst en het instappen van het toestel zo min mogelijk dingen aan te raden. Koop je iets in de horecagelegenheden of de aanwezige winkels, betaal dan het liefst contactloos.

Op Schiphol wordt er extra grondig schoongemaakt op de plekken waar veel mensen komen, zoals de toiletten, balies en wachtruimtes. Deze worden extra gedesinfecteerd. Houd zelf ook je handen schoon, er staan voldoende dispensers voor je klaar.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Stap 5: Luchthavens tijdens corona – Houd afstand

In heel Nederland is 1,5 meter afstand houden de maatregel, zo ook op de luchthavens tijdens corona. Mocht je het onverhoopt vergeten, dan helpt Schiphol je graag. Zo wordt er middels omroepberichten, schermen en markeringen op de vloeren kenbaar gemaakt dat passagiers afstand dienen te bewaren. Ook bij de wachtrijen of op andere plekken waar je medereizigers tegenkomt, zul je geattendeerd worden op deze anderhalve meter maatregel. 

Om onnodige drukte in de vertrek- en aankomsthal te vermijden, wordt aan ophalers en wegbrengers gevraagd buiten op de vakantiegangers te wachten.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Stap 6: Neem ruim de tijd om door de douane te gaan

Alvorens je je vlucht kunt pakken, ga je langs de douane op de luchthaven. Op Schiphol ga je door een scan. Ontdekt de scan een voorwerp, dan wordt je normaliter gefouilleerd. Tijdens de corona periode wordt je gevraagd je zakken nog eens goed te legen en opnieuw plaats te nemen voor de scan. Pas als men niet duidelijk kan concluderen wat de melding is, zal je gefouilleerd worden. Vergeet dus echt niet je riem af te doen of je kleingeld in de bak te stoppen. Het zou onnodig vertraging opleveren.

Waar mogelijk – binnen het Schengengebied – wordt self scan extra gewaardeerd.

Self scan security

Zet ook tijdens het in de rij staan alvast je mondkapje op en maak je handen schoon. De luchthaven zorgt ervoor dat de bakken waarin je je spullen dient te leggen, grondig schoongemaakt worden.

Middels een nummersysteem krijg je een oproep om door de scan te gaan, zo ontstaan er geen opstoppingen bij de bagagecarrousel. Zit de controle erop? Dan tref je – net als op veel luchthavens tijdens corona – diverse handsanitisers.

Luchthavens tijdens corona – Kan ik winkelen?

Vrijwel alle winkels op Schiphol zijn geopend. Met inachtneming van de 1,5 meter maatregel kun je nog altijd je tijd tussen inchecken en boarden doden met shoppen op de luchthaven.

Mocht je onverwacht een tekort hebben aan mondkapjes, desinfecterende doekjes of handschoenen. Geen nood, in veel winkels zijn deze zaken op de luchthavens tijdens corona te vinden. Betalen, dat doe het beste contactloos.

Duty free shop luchthaven

Zijn de restaurants geopend?

Net als de winkels zijn op Schiphol ook vrijwel alle horecagelegenheden geopend. Ook hier, graag contactloos betalen.

Voor wie eventuele rijen bij de eet- en drinkgelegenheden op Schiphol Plaza wil vermijden, download de zogeheten Foodsy app. Zo verkort je contactmoment met de horecamedewerkers.

Verder is het bij veel luchthavens tijdens corona mogelijk middels een QR-code je eten en drinken te bestellen. Op Schiphol zijn een aantal zaken achter de security die van deze mogelijkheid gebruik maken, dus zorg dat je smartphone volledig opgeladen is.

Horeca op luchthavens tijdens corona

Wat is de procedure als ik terugkom op Nederlandse bodem?

Veel vakantiegangers vragen zich af of ze bij terugkeer op Nederlandse bodem in quarantaine moeten. Op dit moment adviseert de Nederlandse overheid dat je tien dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.

Omdat deze reisadviezen vrijwel dagelijks kunnen veranderen is het aan te raden de website Nederland Wereldwijd goed in de gaten te blijven houden. Zowel voor vertrek als tijdens je reis.

Terugreis na een verblijf op bestemming met COVID19

Zijn de procedures op regionale luchthavens anders dan op Schiphol?

In grote lijnen kun je er van uit gaan dat de meeste luchthavens tijdens corona ongeveer dezelfde maatregelen toepassen.

Vertrek je van een van onze regionale luchthaven, dan is het goed de website van Eindhoven Airport, Rotterdam The Hage Airport, Groningen Airport Eelde of Maastricht Aachen Airport te raadplegen om te zien of er afwijkende voorwaarden van kracht zijn.

Luchthavens tijdens corona wat moet je weten voor je vertrek?

Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.