Nieuws Alternatieve bezienswaardigheden: 10 hotspots die je nog niet kent

Alle artikelen

Alternatieve bezienswaardigheden: 10 hotspots die je nog niet kent

Al eens een ritje in de Londen eye gemaakt? Een selfie genomen bij de scheve toren van Pisa? Of grapjes gemaakt bij Manneken Pis in Brussel? Sinds het bestaan van bekende reisgidsen gaan toeristen vaak naar dezelfde, daarin aangeraden hotspots. Maar er is meer te zien in steden dan een handvol ‘must-see’ bezienswaardigheden. Dus voila: een Skyscanner mini-gids met de top alternatieve bezienswaardigheden in 10 bekende, populaire bestemmingen.

1. Parijs – Eiffeltoren

Als je al eens Parijs hebt bezocht en de Eiffeltoren beklommen, dan heb je duizenden andere toeristen ontmoet die hetzelfde deden, samen stonden jullie urenlang in de rij. Een beter idee? Beklim de Tour Montparnasse voor €15. Misschien minder mooi dan de Eiffeltoren, en wellicht een iets kortere klim (210 meter vergeleken met de 324 meter van de Eiffeltoren) maar je hebt geen rijen en je ziet de Eiffeltoren dan echt vanaf de top, wat je niet ziet als je in de Eiffeltoren zelf bent.

Eiffeltoren Parijs

2. Londen – Natural History Museum’s eigenzinnige familielid

Het Natural History Museum in Kensington is fantastisch en enorm groot, maar een bezoek kan in een Kafkaëske nachtmerrie uitmonden in het hoogseizoen. Dan probeer je te navigeren door het labyrint met z’n eindeloze gangen gevuld met gezinnen met schreeuwende kinderen “Mam, ik wil de dinosaurussen zien!”

Beter: ga naar het zuiden van de rivier naar het veel rustiger Horniman Museum (dagelijks geopend tussen 10.30 en 17.30 uur, gratis entree) met een fascinerende collectie inclusief veel opgezette dieren zoals de uitgestorven trekduif, culturele objecten zoals enge maskers en mummies en curiositeiten. Als je even klaar bent met opgezette dieren, klik dan de foto voor een top dingen te doen in de Engelse hoofdstad.

Horniman museum Londen

Credit: ©Russell James Smith, CC BY 2.0

3. Florence – betere lichamen dan Michaelangelo’s David

Michaelangelo’s beeld van David is meer dan indrukwekkend in de Accademia di Belle Arti di Firenze, maar het is er altijd druk. Ben je op zoek naar een anatomisch perfect beeldhouwwerk, ga dan naar La Specola, Florence’s natuurmuseum. Het is dagelijks geopend, behalve maandag van 9.30 uur tot 16.30 uur, entree €6. Het heeft honderden wonderlijke en mooie opgezette dieren inclusief een nijlpaard, maar de sterattracties zijn de anatomische waxobjecten – perfecte, griezelige waxmodellen van menselijke lichamen die honderden jaren oud zijn. Ieks!

la Secola museum Florence

Credit: ©Jeff Robinson, CC BY-NC-ND 2.0

4. Praag – de meest interessante kunst is niet de kathedraal

De Sint Vitus-kathedraal is een ongelooflijk indrukwekkend gebouw. Z’n constructie heeft het al overleefd van 1344 tot 1929, en laat dus een fascinerende melange van invloeden uit allerlei culturen en religies zien, van Gotisch tot Art Deco. Maar, het kan nog best een kluif zijn om enthousiast te geraken over de schatten die binnen liggen, tenzij je houdt van religieuze kunst.

Neem daarentegen de werken van de Praagse artiest David Cerny. Zijn kunst is we omschreven als “waanzin gemengd met oneerbiedigheid’, kwaliteiten die te zien waren in zijn installatie buiten het Kafka museum, waarin twee mannen op een landkaart plassen van de Tsjechische Republiek. Je kunt zelfs een SMS-bericht sturen die naast de beelden wordt getoond, met hun bronzen penissen schrijven ze vervolgens de tekst, al plassend. Echt! Cerny’s kunst, van grote baby’s tot gigantische billen waar je in kunt kijken, vind je kriskras verspreidt door de stad.

David Cerny Praag

5. Buenos Aires – iets kleurrijkers en met meer kitsch dan La Boca

De toeristen stromen dagelijks door het La Boca-district in Buenos Aires om de kleurrijke geverfde huizen te zien, kopen ambachtelijke producten van locals en kijken naar paren die de tango dansen. Maar, uiteindelijk is er niet veel te zien als je aan het einde van de straat komt en de kleurrijke huizen ophouden. Voor een grotere dosis kitsch en kleur, maak je een dagtrip naar Tierra Santa aan de rand van de stad, dat zichzelf heeft benoemd als ’s werelds eerste religieuze themapark. Het heeft niet alleen het Laatste Avondmaal compleet met bewegende apostelen maar laat ook een sprankelend geschilderde, 12 meter hoge Jezus zien. Als je klaar bent met de ronddraaiende Ark van Noach, kijk dan andere plaatsen in onze Buenos Aires gids.

Tierra Santa Buenos Aires

Credit: ©Kevin Jones, CC BY 2.0

6. Amsterdam – leer meer op een andere manier over Anne Frank

Het huis van Anne Frank is nog altijd een van Amsterdam’s meest populaire bezienswaardigheden. Iedereen die het dagboek van Anne Frank heeft gelezen, wil wel een keer zien waar ze echt heeft gewoond. Helaas moet je dan vaak aanschuiven in lange rijen, zeker ook omdat het huis zelf klein is en er niet veel mensen tegelijkertijd in passen en mogen. Een andere manier om alles te leren over Anne en haar leven is met de musical ANNE, die je nog tot en met december 2015 kunt zien in Theater Amsterdam (meerdere tijden, tickets vanaf €35). Je kunt ook buitenlandse vrienden meenemen, de show heeft een vernuftig meertalig systeem via een tablet dat je krijgt. Daarmee zie je de ondertiteling, kun je de samenvatting lezen en luisteren naar een audiovertaling tijdens het theaterstuk.

Musical Anne Frank Amsterdam

Credit: ©FaceMePLS, CC BY 2.0

7. Dublin – vergeet het National Museum

Het archeologie deel van het National Museum van Ierland is gevuld met oude Keltische relikwieën en allerhande Vikingschatten. Maar alleen al met de gedachte aan de meer dan 2 miljoen objecten in het museum, word je al snel moe. Voor een memorabele en ook dankbare expeditie ga je naar de hoek van Molesworth Street, waar je waarschijnlijk ’s werelds minst geheime Freemasons’ society (broederschap) vindt. Tours door the Grand Lodge op Molesworth Street zijn er van maandag tot vrijdag in juni, juli en augustus, buiten deze maanden bel je het telefoonnummer op de website voor een individuele tour, voor €2. Je wordt meegenomen voor een tour door het 19e-eeuws gebouw gevuld met allerlei soorten piramides, sfinxen en symbolen.

Dublin

Credit: ©GreyHobbit, CC BY-NC-SA 2.0

8. Barcelona – ontsnap aan de Ramblas

Las Ramblas is een soort ‘rioolbuis’ waar alle vakantiegangers standaard doorheen worden gesluisd richting de zee. Tussen de talrijke restaurants, zitten veel toeristenfuiken en terwijl je je een weg baant over de boulevard tussen de massa’s mensen door is er ook nog een kans dat je je portemonnee kwijtraakt, dus kijk uit! Als je een wijk zoekt met geweldig eten, een hip nachtleven en minder kans op zakkenrollers ga dan naar Plaça del Sol in Gràcia. Dit aangename plein is omgeven door fantastische bars en restaurants en trekt een levendige scene aan van locals en backpackers. Tip: Café de Sol (Plaça del Sol, 16; geopend van 12.00 uur en 03.00 in de ochtend, pak een biertje en zie de mensen en de wereld aan je voorbijtrekken.

Barcelona Gracia

Credit: ©Carlos Lorenzo, CC BY-NC-ND 2.0

9. Berlijn – het alternatief voor Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was een beroemde grensovergang voordat de Berlijnse Muur viel, nu is het niets meer dan een fotospot middenin een drukke straat. Nu de muur allang verdwenen is, is het moeilijk om je voor te stellen hoe het toen echt was maar het Hohenschönhausen monument is niet ver weg.

Juist dit, minder bekende monument, laat een compleet intact, indrukwekkend beeld zien van het leven in de verdeelde stad. In de Hohenschönhausen gevangenis werden zij die probeerden het westen te bereiken vastgehouden en velen werden onderworpen aan de fysieke- en psychologische martelingen door de Stasi. De gevangenis werd niet bestormd toen de muur viel, omdat velen niet eens wisten dat het bestond. Rond 1990 werd het omgevormd tot een monument door voormalige gevangenen, waarvan sommige rondleidingen geven, dagelijks om 14.30 uur voor €3.

Höhenschonhaus gevangenis Berlijn

Credit: ©Sean Gallup/Getty Images News

10. Kopenhagen – de hippie-neef van het Christiansborg paleis

In het Christiansborg paleis zetelt het Deense Parlement en delen worden ook gebruikt door het koningshuis, een 2-in-1 toeristische bezienswaardigheid dus. Het is verbijsterend overvloedig ingericht met handgemaakte tapijten en gouden kroonluchters. Mooi als je er van houdt.

Als je wat minder koningsgezind bent en houdt van iets alternatievers, ga dan naar Christiania. Deze enclave werd opgericht door hippies in de vroege jaren ’70 op een locatie van militaire barakken. Na een lange, bureaucratische strijd werd het gebied door de Deense regering aan de gemeenschap gegeven, in 2012. Ongeveer 1000 vrije denkers, artiesten en kunstenaars wonen hier en Christiania kent vele concertpodia, vegetarische restaurants, ateliers en de Gay House, een ontmoetingsplek voor de LGBT-community. Locals geven in de weekenden rondleidingen om 15.00 uur vanaf de hoofdingang.

Christiana Kopenhage

Credit: ©Yarygin/iStock Editorial

Origineel geschreven voor Skyscanner door Lewis Packwood.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.