Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Ambachtelijk bier? Hier drink je het

Alle artikelen

Ambachtelijk bier? Hier drink je het

Ambachtelijk bier, artisanaal of craft bier: het is niet meer weg te denken van menig drankkaart in cafés en kroegen. Dat komt voornamelijk door de niet te stuiten opmars van zogenoemde microbrouwerijen, waar er alleen in Nederland al 150 te vinden zijn. Reis met Skyscanner mee langs artisanale bierbrouwerijen in de wereld, vaak met een eigen proeflokaal om het vers gebrouwen gerstenat aan een smaaktest te onderwerpen.

1. De Prael, Amsterdam

De Prael was misschien wel de eerste in zijn soort, want volgens deze brouwerij lag hier al rond 1300 een bierkaai en brachten houten schepen bier vanuit Duitsland naar Amsterdam. De ambachtelijke bieren die hier nu worden gemaakt hebben welluidende namen als Heintje, Mary, Willeke en André – lekker Amsterdams, dus! De brouwerij, annex winkel, annex proeflokaal vind je op de Oudezijds Voorburgwal in hartje Amsterdam.

Vind vluchten vanaf Amsterdam

2. Kaapse Brouwers, Rotterdam

De Kaapse Brouwers zijn de brouwers die craft bier hebben geïntroduceerd aan Rotterdam, Nederland, en de rest van de wereld – naar eigen zeggen. Denk: gedurfde recepten, smaakexperimenten, proeverijen * en ouderwetse bieren in een Rotterdams jasje. Je vind de microbrouwerij in de Fenix Food Factory, waar culinaire ondernemers ambachtelijke en eerlijke producten verkopen. Kun je ook nog een kaasje nemen bij je ‘Gozer’ – een pikzwart bier met een compacte, romige cappuccino-schuimkraag en een zachte geur van koffie en karamel.

Vind vluchten vanaf Rotterdam

3. Crate Brewery & Pizza, Londen

Nergens anders vind je meer ambachtelijke bierbrouwers dan in de Engelse hoofdstad. Op iedere hoek van de straat vind je wel een hipster brewery of artisanale bierfabriek, maar één van onze favorieten is Crate Brewery & Pizza. Deze brengt namelijk het beste van twee werelden samen: pizza en bier! Crate Brewery & Pizza is gevestigd in een voormalige drukkerij in Hackney Wick aan de rivier Lea. De bier line-up? Onder meer Golden Ale, Best Bitter en Stout verpakt in een minimalistisch design wat je niet direct bij bier verwacht. In de zomer zit je hier lekker buiten. Wat wil je nog meer?

Boek Londen

4. BrewDog, Verenigd Koninkrijk

We blijven nog even in het Verenigd Koninkrijk en reizen door naar Schotland, waar in 2007 de allereerste BrewDog haar deuren opende. In Fraserburgh om precies te zijn, dé industriële hipsterhangout in het Schotse Aberdeenshire. Twee 24-jarigen startten hier ruim tien jaar geleden hun eigen artisanale brouwerij, waar ze zich naar eigen zeggen willen onderscheiden in een wereld waarin alles hetzelfde lijkt: ‘the monotone corporate desert’. Inmiddels heeft BrewDog 29 bars in het Verenigd Koninkrijk en nog zeventien andere bars wereldwijd. Dat moet wel wat zeggen, toch?

Boek het Verenigd Koninkrijk

5. Hops & Barley, Berlijn

Berlijn heeft met haar hipster-imago natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op microbrouwerijen en inmiddels kun je door de bomen het bos niet meer zien. Houd je van klein en intiem, breng dan een bezoek aan Hops & Barley, een kleine huisbrouwerij in de Berlijnse wijk Friedrichshain. Hoewel je hier ook nog veel traditionele, Duitse bieren kunt drinken, brouwen de mannen van Hops & Barley ook speciaalbieren die wekelijks vernieuwen. Ben je van plan de bierbrouwerij te bezoeken * , duik na afloop dan even in het bijbehorende café die Kneipe, waar je op je gemak de artisanale bieren kunt proeven. Ben je een rasechte bierdrinker, dan mag je de Hefewiezen (wheat bier) en Dunkel (donkerbier) niet missen!

Boek Berlijn

6. Fábrica Maravillas, Madrid

Microfabrica de cerveza’ heet het in het Spaans. Vergeet het overbekende Spaanse biermerk Mahou en ga voor de Saison Valverde of de Malasaña Ale in Fabrica Maravillas (ook wel bekend als FM). De microbrouwerij was in 2012 één van de eersten in de Spaanse hoofdstad en is gevestigd in de superleuke, Madrileense bohemienwijk Malasaña. Wie wil, kan een rondleiding * volgen door de bierbrouwerij en later plaats nemen in de strakke designbar waar je de cervezas drinkt. Ook als fijnproever wordt je gegarandeerd verrast door de exotische smaken van artisanaal bier uit Spanje. Vámos!

Boek Madrid

7. Seefbier, Antwerpen

België, de bakermat van de speciaalbieren mogen we natuurlijk niet overslaan. In Antwerpen wordt sinds 2012 Seef bier gebrouwen, een historisch, legendarisch en ambachtelijk speciaalbier. Historisch, omdat Seef bier eigenlijk opnieuw uitgevonden is: jarenlang was dit namelijk het meest gedronken bier van de stad, tot het in de tijd van de oorlog van het toneel verdween. Maar het Seefke, zoals inwoners het kennen, is terug! Het troebele, blonde bier heeft nog geen eigen brouwerij, maar dat willen de makers wel graag. De brouwerij crowdfunden kan hier!

Vind hotels in Antwerpen

8. Great Australasian Beer SpecTAPular, Sydney

Heb je de microbrouwerijen, proeflokalen en cafés wel gezien en wil je lekker met je biertje naar buiten? Bezoek dan het legendarische bierfestival The Great Australasian Beer SpecTAPular (GABS). Daarvoor moet je wel even naar het einde van de wereld reizen, namelijk: Sydney! Australië staat namelijk bekend om haar vele bierfestivals, dus als er één land is dat er verstand van heeft, is het wel het land down under. Bij GABS worden zo’n 250 bieren van 150 bierbrouwerijen over de hele wereld geserveerd, waarvan 120 uniek – die je dus echt alleen op GABS kunt drinken. Wow!

Boek Sydney

* Neem contact op met de bierbrouwerij voor meer informatie over proeverijen en rondleidingen.

Meer eet- en drinktips?

Waar eten in Miami Beach? Ontdek de beste food trucks!

Goedkoopste bier in Europa: in deze 7 steden drink je het

Reizen & eten: de beste streetfoodsteden van Europa

Food lovers guide to… Bali

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.