Nieuws Australië: top 10 ontmoetingen met dieren in het wild

Alle artikelen

Australië: top 10 ontmoetingen met dieren in het wild

De wildlife en de dieren in de zee in Australië zijn uniek op de wereld. Of je nu wilt zwemmen met walvissenhaaien of pinguïns naar hun onderkomen wilt zien waggelen, Down Under krijg je de kans om de dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Hier Skyscanners top 10 ontmoetingen met dieren in het wild.

1. Zwem met walvishaaien

Het is een uitstekend idee om continu het woord ‘vegetarisch’ te herhalen als je een gigantische walvishaai uit het niets op je afkomt. ’s Werelds grootste vis kan tot wel 18 meter lang worden en je kunt hem ontmoeten bij het Ningaloo Reef nabij Exmouth (het verre noorden van West-Australië) tussen april en juli. Het is lastig te omschrijven wat je voelt als je in de buurt van deze vriendelijke, plankton etende wezens uit de diepte snorkelt. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Learmonth, vanaf hier neem je een shuttlebus of huurauto, dan is het nog 36 kilometer naar Exmouth.

Boek Learmonth

Walvishaai in de zee

2. Voer dolfijnen

Dagelijks tussen 8 uur ’s ochtends en het middaguur komt een kleine groep dolfijnen naar het ondiepe gedeelte bij Monkey Mia om gevoerd en begroet te worden door bezoekers. Dit ritueel begon 40 jaar geleden toen plaatselijke vissers hun vangst met de dolfijnen deelden. Dit is een ervaring die iedereen inclusief kinderen geweldig zullen vinden. Het wordt beschouwd als een van de meest bijzondere mogelijkheden om dieren in het wild te ontmoeten. Je kunt dit doen in de Shark Bay World Heritage Zone, ongeveer 10 uur rijden ten noorden van Perth of vliegen naar Monkey Mia Airport.

Waar leven dolfijnen in het wild? Dolfijnen leven in zowel gematigde, subtropische als de tropische zeeën. De meest bekende dolfijn, de gestreepte dolfijn, leeft in gematigde en warme zeeën en komt het meest voor in de Middellandse Zee. De tuimelaar komt voor in bijna alle gebieden, behalve bij de polen.

Boek Monkey Mia

Dolfijn in zee

3. Bekijk de trek van bultruggen

Je kunt de trek van de bultruggen vanuit de poolgebieden naar warmere paaigebieden rond Hervey Bay vanaf verschillende punten aan de oostkust volgen, inclusief vanaf Sydney’s Cape Solander. Hier kun je vrijwillig meedoen aan de jaarlijkse walvistelling in de maanden juni en juli. Echter, de plek om de walvissen te zien is bij Hervey Bay van medio juli tot begin november. Slechts een vier uur rijden ten noorden vanaf Brisbane, biedt deze kustplaats diverse accommodaties en fraaie tours.

Boek Hervey Bay

Bultrug in zee

4. Cruise over een rivier met krokodillen

Crocodile Dundee! Een krokodil in het wild kun je maar beter vermijden, maar er zijn meerdere tours door heel Australië met bootcruises langs de ‘killing machines’. In de Northern Territory, kun je kiezen voor een van de vele wildlife tours vanuit Darwin naar Kakadu National Park. In Noord-Queensland, maak je over de Daintree River, ten noorden van Cairns, veel krokodillentours. Kleine tip: val niet in het water!

Boek Darwin

Krokodillenkop

5. Knuffel een koala

Terwijl je in dierentuinen zoals Lone Pine Koala Sanctuary nabij Brisbane koala’s kunt vasthouden, kan er niets op tegen het spotten van de iconische Australische koala al duttend in een boom. Met een populatie van meer dan 900 koala’s, is Magnetic Island (aan de kust van Townsville) de plek voor koalaspotting. Doe de Forts walk voor de beste kans op een ontmoeting dichtbij. Andere optie: combineer een trip om pinguïns te zien met een bezoek aan het Koala Conservation Centre op Phillip Island, waar je via boomtoppenpaden (treetop boardwalks) dichtbij de koala’s komt.

Wat eten koala’s? Koala’s eten de bladeren van Eucalyptusbomen. Ze malen de eucalyptusbladeren tot een pasta met hun tanden. Deze bladeren zijn zeer vezelig en giftig voor de meeste dieren, maar koala’s hebben een speciaal verteringssysteem dat wel overweg kan met deze bladeren.

Boek Brisbane

Koala Australie

6. Zie pinguïns naar huis waggelen

De nachtelijke pinguïnparade in Phillip Island Nature Park, een anderhalf uur rijden vanaf Melbourne, moet aan ieders bucketlist worden toegevoegd. De kleine pinguïns naar huis zien waggelen tijdens de zonsondergang nadat het dagje vissen er op zit, is echt een meer dan magische ervaring. Er zijn meerdere mogelijkheden voor bezoekers inclusief ranger talks en er is een optie om op het strand te staan terwijl de pinguïns langswandelen.

Boek Melbourne

Babypinguin

7. Speel met pelsrobben onder water

Montague Island Nature Reserve is een natuurreservaat dat bevolkt wordt door pelsrobben – het hele jaar door, maar de piek in aantallen ligt tussen augustus en september. Zie de pelsrobben in hun natuurlijke habitat en ga snorkelen of duiken met deze speelse en nieuwsgierige zeedieren! Je komt op het eiland vanaf Narooma, ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Sydney. Er zijn mogelijkheden om er te verblijven, maar de meeste bezoekers kiezen voor een tour van een halve dag waar parkrangers met boten je naar het eiland begeleiden.

Boek Sydney

Pelsrob op een rots

8. Zie babyschildpadden uit hun ei kruipen

Het Mon Repos Conservation Park, 14 kilometer ten oosten van Bundaberg in Queensland, is de plek waar schildpadden broeden. Hier vind je ook de grootste concentratie broedende zeeschildpadden op het oostelijk deel van het Australische vasteland en de belangrijkste karetschildpadpopulatie in dit deel van de Stille Oceaan. Nachtelijke trips met rangers worden tussen november en maart gehouden zodat je de bijzondere mogelijkheid krijgt om deze gigantische schoonheden te zien broeden en hun jongen geboren ziet worden.

Boek Bundaberg

Babyschilpad in het zand

9. Raak gecharmeerd van quokka’s

Een quokka is een walibi, een klein type kangoeroe. De grootste kolonie quokka’s die nog over is in Australië vind je op Rottnest Island, voor de kust van Perth in West-Australië. Dit unieke kleine diertje is té schattig. Net zoals kangoeroes en koala’s, dragen de vrouwtjes hun jongen in hun buidel. Quokka’s leven meestal ’s nachts maar overdag zie je ze wel slapen onder bosjes en soms gaan ze even wat eten.

Boek Perth

Quokka walibi

10. Laat je omringen door exotische vissen bij het rif

Waad door het water bij Ned’s Beach op Lord Howe Island en je zult onmiddellijk omringd worden door grote groepen vissen – van een zeebarbeel, geep tot een meterslange koningsvis. Hoewel het ook wel een beetje angstig kan zijn, is de ervaring overweldigend. Een visspaarpot staat bij het strand om ervoor te zorgen dat er goed wordt gezorgd voor de vissen, naast snorkels en duikbrillen die je kunt lenen door een kleine bijdrage in de pot.

Boek Lord Howe Island

Exotische vissen in het water

Meer tips over Australië?

Australië: de mooiste foto’s

Top 10 dingen om te doen in de Gold Coast

Wine & Dine in Australië: de beste spots

Gold Coast: spotted by locals

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart