Nieuws Australië: top 5 wildernis wandelingen

Alle artikelen

Australië: top 5 wildernis wandelingen

De beste manier om de schoonheid van de wildernis in Australië te ervaren is met een wandeling. 5 top wildernis wandelingen.

Australië heeft ’s werelds beste ‘bushwalking’ met goed onderhouden hutten om te overnachten, mooie kampeerplekken en wandelpaden. De paden nemen je mee langs verbazingwekkend mooie Werelderfgoed plekken. Van tropische regenwouden in het noorden van Queensland tot het rode centrum in het hart van Australië tot het zuiden met bergachtig Tasmanië.

Thorsborne Trail, Hinchinbrook Island, Queensland

Het 32 kilometer lange Thorsborne pad is vernoemd naar een echtpaar uit de buurt dat een passie had voor de natuur. De route loopt langs de oostkant van Australië’s grootste nationale park eiland. De drie- tot vierdaagse wandeling neemt je mee door tropische wildernis, langs spectaculaire stranden, kampeerplekken bij kristalheldere beekjes en natuurzwembaden. Het is een echte ‘wildernis wandeling’ met gladde rotsen en ongelijke, moeilijk begaanbare paden. Er wordt gewaarschuwd voor krokodillen bij de beken die je oversteekt en stalen boxen bij kampeerplekken beschermen je eten tegen nieuwsgierige en hongerige dieren. De trekking op de in mist gehulde Mount Bowen is een aanrader, maar calculeer wel een extra dag in.

Je kunt uit meerdere richtingen kiezen, met toegang tot Ramsay Bay in het noorden of George Point in het zuiden per boot vanuit Cardwell of Lucinda. Dit is ongeveer een uur rijden vanaf Townsville. Extra bonus zijn de doejongs of zeekoeien die je dan wellicht ziet. Reserveren is noodzakelijk omdat er maar 40 wandelaars tegelijkertijd op het eiland mogen wandelen. Meer informatie: Queensland National Parks website.

Coast Track, Royal National Park, Sydney, Australië

Een van de meest toegankelijke wildernis wandelingen is de Coast Track die de zandsteenkliffen van het Royal National Park volgt op een ongeveer een uur rijden vanaf Sydney. De 26 kilometer lange wandeling loopt van Bundeena tot Otford. Superfitte types doen het in een dag. Echter, twee dagen wandelen is de beste manier om het landschap en de wandeling op z’n allermooist te ervaren met een nachtje kamperen op de North Era camping. Wie energie over heeft, plakt er nog vier kilometer aan vast om naar Jibbon Point bij Bundeena te wandelen en de mooie Aboriginal rotskunst te bewonderen. Maak de wandeling vooral in het walvisseizoen in de maanden mei tot juli en je ziet spuitende bultruggen die onderweg zijn naar de warmere wateren bij Queensland.

Main Range Walk, Mount Kosciusko

Deze 22 kilometer lange wandeling kun je het beste in de late zomer ondernemen wanneer de wilde bloemen volop bloeien. Hoewel je het in een dag kunt wandelen, moet je zeker voldoende eten, water en beschermende kleding meebrengen voor het geval het weer omslaat. De Range Walk begint bij Charlotte Pass en gaat naar beneden naar een punt waar de beroemde Snowy River en een vallei vol wilde bloemen samen komen. Om vervolgens naar de richel te klimmen voor een spectaculair uitzicht op de bergmeren. Langs de route kun je stoppen voor een ‘cuppa’ bij Seaman’s Hut, ooit gebouwd als veilige haven tegen stormen nadat twee mannen in 1929 waren gedood in een sneeuwstorm. De ultieme bestemming is de top van Mount Kosciusko, Australië’s hoogste top. Het pad gaat dan terug naar de Charlotte Pass via de Summit Road. Maar, wie slim is regelt een ‘drop off’ bij Charlotte Pass om terug te wandelen naar hun Thredbo accommodatie.

Overland Track, Cradle Mountain, Tasmanië

Cradle Mountain is het startpunt voor een van ’s werelds mooiste wandelingen, de zesdaagse Overland Track. De route beslaat zo’n 65 kilometer van Cradle Mountain tot Lake St Clair en neemt je mee in de wonderen van het Tasmaanse wildernis werelderfgoed. Fysiek een uitdaging, maar begeleide wandelingen waarbij je bagage voor een dag meeneemt, zijn te boeken. Het uitzicht? Van eucalyptusbossen, geweldige heidevelden, regenwouden tot bergmeren. Met een beetje geluk ontmoet je zelfs een wombat. Er zijn nog andere geweldige trips zoals naar Pine Valley, de moeite waard om er nog een paar dagen extra aan vast te plakken. In de zomer moet je boeken en wandelen vanaf Cradle Mountain, het beste te bereiken vanuit Launceston.

Larapinta Trail, Alice Springs

Beleef het hart van Australië en wandel de complete of een deel van de 223 kilometer lange Larapinta Trail langs de West MacDonnell Ranges. De wandeling is onderverdeeld in 12 een- tot tweedaagse delen die met de auto te bereiken zijn. Je kunt de wandeling aanpassen aan de beschikbare tijd, je conditie of wandelervaring. De complete wandeling begint bij het oude Alice Springs Telegraph Station en eindigt bij Redbank Gorge met als toetje een klim op de top van Mount Sonder. Dat geeft een spectaculaire 360 graden uitzicht op het rode centrum (Red Center) van het land. Wandel de eerste zes delen en je kunt de laatste avond eten in het restaurant van Glen Helen Resort. De wandeling gaat door adembenemend woestijnlandschap waarbij je toch tenminste één kampeernacht onder de uitzonderlijke sterrenhemel hoort door te brengen. Verslavend mooi!