Nieuws Auto's Auto huren: veelgestelde vragen en handige tips

Alle artikelen

Auto huren: veelgestelde vragen en handige tips

Niets fijner dan een huurauto op vakantie! Maar dit stukje vrijheid op reis brengt wel wat vragen met zich mee. Skyscanner zette de meest gestelde vragen en situaties rondom autohuur voor je op een rij en geeft je een paar handige tips. En een auto huren doe je trouwens heel makkelijk via de Skyscanner app!

app

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren?

De gemiddelde minimumleeftijd om in een huurauto te mogen rijden is 23 jaar. Dit kan echter per bestemming en verhuurbedrijf verschillen – voor een grotere autocategorie moet je vaak minimaal 25 jaar oud zijn. Voor sommige bestemmingen, zoals Amerika, kan de leeftijd worden verlaagd naar 21 jaar – mits je hiervoor een extra verzekering afsluit. Met uitzondering van Amerika dien je voor bijna alle landen minimaal één jaar je rijbewijs te hebben.

Lees ook: een auto huren vanaf 18 jaar, hoe zit dat?

Ik heb geen creditcard. Kan ik dan in het buitenland een auto huren?

Het is lastig, maar het kan wel. Via Ebookers en Alamo kun je je auto huren door middel van iDeal. Bekijk vooraf wel hoe hoog de borg is die je moet betalen bij het ophalen van je huurauto en of je deze met je gewone pinpas kunt pinnen. Op de GriekseCanarische en Portugese eilanden is het soms ook mogelijk om je borg contant te voldoen. Gebruik je wel een creditcard, let er dan ook hier op dat er genoeg credit op staat.

Lees ook: FAQ auto huren zonder creditcard

Auto in het bos

Moet ik in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs?

Voor bijna alle landen buiten Europa heb je naast je eigen rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig om een auto te kunnen huren. Een internationaal rijbewijs is geen zelfstandig rijbewijs, maar een vertaling van je eigen rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB, is één jaar geldig en kost €18,95 voor niet-leden.

Wat is inclusief en exclusief bij de huur van een auto?

Bij particuliere vestigingen is de prijs van de huurauto inclusief btw, een WA-verzekering, Standaard Eigen Risico en de aangegeven vrij kilometers. De prijs van de huurauto is exclusief brandstofkosten, aanvullende verzekering, verlaging van het Eigen Risico, borg, extra accessoires en extra bestuurder(s).

Kan ik ook een auto bij een particulier huren?

Je hoeft natuurlijk niet bij een groot, internationaal autoverhuurbedrijf je auto te huren. Een auto in Nederland kun je ook prima particulier huren. In het buitenland trouwens ook, maar zorg er dan voor dat je contract altijd in het Engels is om misverstanden te voorkomen. Een auto huren bij een particulier kan voordeliger zijn, maar bekijk dan wel extra goed je verzekerd bent tijdens de huurperiode.

Lees ook: van Nederland naar het buitenland met een huurauto

Oldtimer in Havana, Cuba, autohuur

Zitten er winterbanden op de auto die ik wil huren?

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat er winterbanden op je huurauto zitten. Kijk bij het boeken van je huurauto onder de ‘extra opties’, waar je vaak ‘winterbanden’ of ‘WT’ kunt aanvinken. WT staat voor winter tyres. Daar betaal je dus ook extra voor. Zie je de optie er niet tussen staan? Dan kan het zijn dat de winterbanden inclusief zijn. Maar wil je dit zeker weten, omdat je bijvoorbeeld de sneeuw in gaat, bel dan voor de zekerheid even met het bedrijf. In sommige landen is het verplicht om winterbanden te hebben: bekijk hier in welke landen winterbanden verplicht zijn.

Hoe laat begint en eindigt een huurdag?

Een huurdag is gelijk aan 24 uur. Deze 24 uur gaat in wanneer de huurperiode start, dus wanneer je je auto hebt opgehaald.

Wat gebeurt er als ik de auto te laat terug breng?

Dan wordt de verhuurperiode verlengd en kan het zijn dat je een boete van het bedrijf krijgt. Wil je dit voorkomen, maak dan goede afspraken met het bedrijf voordat je de auto huurt. Europcar hanteert bijvoorbeeld een ‘uitloopperiode’ van 30 minuten.

Krijg ik de huurauto volgetankt mee?

Ja, tenzij dit duidelijk anders in het contract vermeldt staat. Controleer dus altijd op een volle tank voor je met de auto wegrijdt. In bijna alle gevallen moet je de huurauto dan ook weer volgetankt afleveren: hiermee betaal je dus precies het bedrag voor de brandstof die je hebt gebruikt. Dit heel een Full Full-regeling (F-F). Als je dit niet doet, zullen niet alleen de benzinekosten in rekening worden gebracht, maar ook de aftankkosten. En dat kan je flink geld kosten!

Lees ook: de ergste blunders die je kunt maken op reis

Een groep vrienden, op reis, auto huren

Aan welke kant zit de brandstoftank?

Dit is iets wat je toevallig gezien moet hebben voordat je de auto instapte, want eenmaal bij het tankstation wil je de slang niet over je auto heen te hoeven trekken. Met een simpele truc kun je dit voorkomen. Zie je het symbool van de benzinepomp op je dashboard? Aan de kant waar de brandstofslang is getekend, zit de dop van je brandstoftank! In sommige auto’s is het zelfs aangegeven met een klein driehoekje.

Wat zijn de brandstofprijzen?

Benzine in Rusland is het goedkoopst: €0,58 voor benzine en €0,57 voor Diesel. Daarna volgt Oekraïne met €0,95 voor benzine en €0,88 voor Diesel. Vervolgens Bosnië en Herzegovina met een benzine en Dieselprijs van €1,14. In Nederland ben je helaas het duurst uit: hier betaal je nu €1,78 voor benzine en €1,48* voor Diesel.

Kijk hier voor de actuele brandstofprijzen in Europa.

Wat moet ik doen als ik schade rij aan de huurauto?

Dat is heel vervelend, maar als je geen verzekering hebt afgesloten kom je niet meer onder die kosten uit. Schade aan of diefstal van een huurauto valt namelijk niet onder de dekking van een doorlopende reisverzekering. De schadeformulieren vind je in het dashboardkastje, dus zorg ervoor dat je die (eventueel samen met de andere partij) invult. Maak ook foto’s met je mobiele telefoon van de schade, zodat je later niet voor een vervelende verrassing komt te staan. Ook moet je zo snel mogelijk het verhuurbedrijf op de hoogte stellen.

Auto op een open weg

Ik wil goedkoop een auto huren voor een maand. Kan dat?

Een auto huren kan in de meeste gevallen vanaf één dag tot maximaal 30 dagen. Wil je een huurauto voor langer dan een maand, bijvoorbeeld twee maanden, dan moet je zoeken naar de term shortlease. In Nederland kun je daarvoor terecht bij allerlei particuliere autoverhuurders, maar ook de vijf grootste internationale autoverhuurbedrijven bieden mogelijkheden voor shortlease of lang huren aan.

Lees ook: een auto huren voor lange termijn, hoe zit dat?

Ik wil een 6- of 7-persoonsauto huren. Kan dat?

Ben je op zoek naar een auto waar meer dan vier personen in passen, dan moet je op zoek naar een personenbus. Die vind je makkelijk op Skyscanner door het aantal passagiers te selecteren. Zoek je een bestelbus, bestelwagen of auto met laadklep omdat je wilt verhuizen? Dan kun je vaak beter huren bij een particuliere verhuur.

Ik wil een auto huren voor vakantie met trekhaak. Kan dat?

Als je op vakantie gaat met een caravan of je gaat verhuizen met een aanhanger, dan heb je een huurauto met trekhaak nodig. Een trekhaak zit niet standaard aan een auto; het is een service op aanvraag. Een auto huren met trekhaak kan bij verschillende aanbieders, je zult contact op moeten nemen met het verhuurbedrijf.

Route 66, Amerika, auto huren

Ik wil een exclusieve auto huren. Kan dat?

Naast het huren van een bestelauto of huurauto met trekhaak, kan het ook zijn dat je een luxe auto wil huren voor je bruiloft of gala. Of een sportauto – gewoon omdat het kan. Denk aan een Ferrari, Porsche, Limousine, Cabrio, Oldtimer, Lamborghini of Audi R8. Er zijn verhuurbedrijven die zich volledig specialiseren op de verhuur van dit soort bijzondere auto’s. Sixt doet dit trouwens ook!

5 handige tips bij autohuur

  1. Huur vanuit Nederland. De taal kan een barrière vormen bij het maken van goede afspraken. Ook heb je dan van tevoren tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen.
  2. Neem je eigen navigatiesysteem mee. Een verhuurbedrijf rekent hier vaak veel te hoge kosten voor. Met de app maps.me kun je in Nederland al een offline kaart downloaden van je bestemming, zodat je geen internet nodig hebt om hem te gebruiken! Vergeet dan ook niet een autolader voor je telefoon mee te nemen.
  3. Kies niet per definitie voor een budget auto. De kosten lijken in eerste instantie misschien laag, maar dit soort auto’s rijden vaak niet zo zuinig. Wat weer resulteert in vaker tanken.
  4. Maak foto’s bij eventuele schade aan de auto die je ziet voordat je de auto instapt. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.
  5. Check de weersvoorspelling. Regen op je bestemming leidt tot hogere huursommen voor auto’s – echt waar! In landen als Oostenrijk, Zwitserland en Italië stijgen de lokale tarieven mee met de weersverwachtingen.
Auto, zon, op reis

Meer lezen over autohuur? Bekijk dan:

*Geplaatst: oktober 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.