Nieuws Auto's Op vakantie met een elektrische auto: veelgestelde vragen en tips!

Alle artikelen

Op vakantie met een elektrische auto: veelgestelde vragen en tips!

Op vakantie met een elektrische auto, kan absoluut, maar vraagt wel om een goede planning. In landen om ons heen heb je niet overal oplaadpunten, soms werkt de Nederlandse laadpas niet of heb je een andere laadstekker nodig. Daarom: veelgestelde vragen over op vakantie gaan met een elektrische auto en tips voor stekkerauto-bestemmingen.

Veelgestelde vragen over vakantie en elektrisch rijden

Welke landen hebben genoeg oplaadpunten?

De elektrische auto is in Nederland populair. Het afgelopen halfjaar verdubbelde de verkoop bijna ten opzichte van 2018. De Tesla model 3 is één van de grote favorieten onder elektrische auto rijders. Het aantal elektrische autoliefhebbers gaat hand in hand met de laadpaalcijfers. Nederland is één van de koplopers in Europa als het om laadpalen en oplaadpunten voor elektrische auto’s gaat. In 2018 had Nederland al bijna 30% (cijfers RAI) van het totaal aantal laadpalen in Europa, waarvan meer dan 32.000 openbare laders. Duitsland volgt met ruim 28.000, Frankrijk telt zeker 25.000 laadpalen (cijfers EAFO). Ook Noorwegen is een goed land om met de elektrische auto naartoe te reizen: het telt een kleine 1900 oplaadpunten.

Tip: in Noorwegen mag je met een elektrische auto gratis parkeren en op de busbaan rijden. Dat laatste geldt alleen als je met meer mensen in de auto zit. In je eentje in een elektrische auto op de busbaan levert je een boete op.

Hoe weet ik waar laadpunten zich bevinden?

Er zijn veel websites en apps die je kunt gebruiken, zoals ChargeMap, dat wereldwijd laadpunten toont per land. Voor Europa kun je ook oplaadpunten.nl gebruiken. Goede apps voor tanken, opladen van de elektrische auto en laadpalen zijn onder meer: The New Motion, ChargePoint en Smoov.

Werkt een Nederlandse laadpas in het buitenland?

Het principe van een laadpas is eigenlijk overal hetzelfde, alleen werkt een Nederlandse laadpas – van de ANWB, Multi Tank Card of Travelcard – niet altijd in het buitenland. Heb je een laadpas van EV-Box of The New Motion, dan kun je deze ook gebruiken voor een vakantie in onder meer België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Nederlandse laadpassen werken niet in een land Noorwegen, terwijl je daar wel elektrisch kunt rijden. Daar zul je lokaal een laadpas moeten kopen, houd er rekening mee dat hierop een levertijd zit. In Frankrijk en Spanje kun je stekkeren met de KiWhi Pass badge. Een laadsleutel bestellen bij Plugsurfing kan ook, daarmee kun je als elektrisch rijder met gebruik van de Plugsurfing-app bij vrijwel alle laadpalen in Europa terecht.

Meer laadpasinformatie? Check Laadpas.com en Laadpastop10.

Wat kost het opladen in het buitenland op een openbare laadplek?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De tarieven verschillen per laadpunt en zijn afhankelijk van de laadpasverstrekker die je gebruikt. Maar over het algemeen kun je vanuit gaan van ongeveer €0,25 tot €0,39 per kWh.

Heb ik in het buitenland een andere laadkabel nodig?

In principe kun je gewoon dezelfde laadkabel (type 2) gebruiken bij openbare laadpalen. Soms komt het voor dat je een 3C-stekker nodig hebt, als je in Frankrijk of Italië rijdt. Bekijk dus vooraf welke stekkers worden gebruikt langs de gekozen route.

Is op vakantie gaan voor Tesla-rijders gemakkelijker?

Als Tesla-rijder heb je iets minder uitzoekwerk voor een vakantie naar het buitenland. Op het scherm (Model S) zie je waar de Tesla Superchargers staan en het navigatiesysteem wijst de weg naar de dichtstbijzijnde superchargers en hoeveel stops nodig zijn. Lees dit reisverhaal als inspiratie!

Moet je tol betalen als je elektrisch rijdt?

In Frankrijk kunnen eigenaren van elektrische auto’s een vrijstelling voor tol krijgen, als buitenlandse autorijder is dit niet het geval. Ook in Noorwegen geldt de tolvrijstelling, daar kun je als niet-inwoner van het land kun je een Autopass met tag aanvragen (bron: ANWB).

Is een accu sneller leeg in de vakantieperiode?

Als je in het hoogseizoen op zomervakantie gaat, heeft ten eerste de temperatuur invloed op de afstand die je kunt afleggen met een elektrische auto. Daarnaast is een ‘vakantieauto’ meestal zwaarder beladen en ook het rijden in de bergen zal de actieradius van de auto beïnvloeden. Houd daar dus rekening mee en probeer de reis niet alleen rond openbare laadpalen te plannen, maar kijk ook naar hotels en campings met laadpalen.

Kun je ook een elektrische auto huren?

Dat kan, maar de verhuur ervan staat nog wel in de kinderschoenen en de mogelijkheden verschillen sterk per land en ophaallocatie.

Zijn er hotels en campings met laadpalen in Europa?

Steeds meer hotels, campings en andere accommodaties hebben een elektrisch oplaadpunt, al is het traceren van die specifieke accommodaties nog niet altijd eenvoudig. De website ChargeHotels heeft tips voor meer dan 5000 in Europese landen en buiten Europa.

Vakanties met elektrische auto: bestemmingen

Vakantie met elektrische auto in Nederland

In eigen land op vakantie gaan met een elektrische auto is een fluitje van een cent. De afstanden zijn niet groot en overal vind je oplaadpunten, laadpalen en snelladers. Een uitgebreide voorbereiding om een route uit te stippelen hoeft in dit geval niet!

Vakantie met elektrische auto in Duitsland

Net over de grens vind je relatief gezien minder laadpalen dan in Nederland, maar de 28.000 stuks geven talrijke opties om door Duitsland te cruisen. Doe dit vooral op je gemak en zorg dat je de juiste laadpas hebt, zoals die van E-Flux of The New Motion die Duitsland-dekking bieden.

Vakantie met elektrische auto Noorwegen

In Noorwegen rijdt volgens VisitNorway één op de drie nieuwe auto’s elektrisch en het elektrische wagenpark breidt zich in rap tempo uit. In Noorwegen vind je een kleine 1900 oplaadpunten. Daarnaast mag je met een elektrische auto gratis parkeren en (met meerdere personen in de auto) op de busbaan rijden. In Noorwegen beland je via Duitsland en Denemarken waar het opladen in principe geen problemen hoeft op te leveren. Wel heb je in Denemarken minder snelladers tot je beschikking en in alle landen (inclusief Noorwegen) heb je andere laadpassen nodig. Aljo Hartgers geeft in zijn blog over elektrisch rijden en duurzaamheid goede tips!

Vakantie met elektrische auto Frankrijk

Frankrijk investeert ook veel in elektrische rijden, het aantal oplaadpunten gaat richting de 5000 stuks. Als je een laadpas hebt van New Motion, kun je deze ook in Frankrijk bij de 3500 punten gebruiken. De pas werkt alleen niet bij laadpalen van den andere laadnetwerken. Bekijk dus goed de route die je neemt en welke andere laadpassen je eventueel nodig hebt. Goed om te weten: de laadpalen heten in het Frans ‘Borne’ (de recharge véhicule électrique).

Vakantie met elektrische auto Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een goede keuze als je met de elektrische auto op vakantie gaat. De laaddekking is niet zo uitgebreid als in Nederland, maar er komen steeds meer laadmogelijkheden bij en de Britse regering is van plan een laadpaal voor ieder nieuw gebouwd huis te plaatsen. Bij de oversteek via de Eurotunnel maak je gebruik van snellaadpalen, andere universele laadpunten en Tesla-laadpunten.

Vakantie met elektrische auto Spanje

Op vakantie naar Spanje dwars door Frankrijk via de Autoroute du Soleil is een optie, maar vergt een goede voorbereiding en een flinke dosis geduld. In Frankrijk is de laaddekking op zich in orde, maar Spanje is nog niet 100% ingesteld op elektrisch autorijden. Toch kun je zeker op e-roadtrip door dit mooie vakantieland. Lees dit verhaal voor de nodige inspiratie: “Op vakantie met een elektrische auto naar Spanje, een goed plan?”

Rondreizen met elektrische auto: ze bestaan!

Pharos Reizen is onderdeel van de ANWB (die een laadpasservice heeft en laadpassen verkoopt) en is het dus niet zo gek dat juist deze reisorganisatie rondreizen voor elektrische auto’s aanbiedt. De elektrische reizen zijn getest en voorgereden door elektrische autorijders. Al het voorwerk is dus gedaan. Er zijn pakketreizen inclusief hotels met laadpalen naar Noorwegen, Schotland, Duitsland en de Benelux.

10 tips voor een vakantie met een elektrische auto

  1. Bekijk de elektrische autovriendelijkheid van de bestemming goed en neem de tijd om de juiste route uit te stippelen.
  2. Ga met een flexibele en avontuurlijk insteek op reis. Met een elektrische auto moet je regelmatig stoppen om te laden en dingen kunnen met een elektrische auto anders lopen dan verwacht.
  3. Combineer het laden met de nodige rustpauzes, lekkere koffiebreaks en lunches. Zorg in ieder geval dat je geen haast hebt.
  4. Plan jouw route zorgvuldig en houd rekening met de actieradius van de auto, dit varieert van 150 tot 400 kilometer gemiddeld.
  5. Zorg dat je de juiste laadkabels en stekkers hebt, zo kan het zijn dat je in Frankrijk of Italië andere typen nodig hebt.
  6. Bekijk of je met jouw laadpas in het land van bestemming terechtkunt of dat je een andere (lokale) pas nodig hebt en vraag deze ruim van tevoren aan.
  7. Check de aanwezigheid van snelladers in de landen waar je vakantie gaat vieren, dat is wel duurder, maar scheelt tijd.
  8. Altijd een goede tip, maar zeker voor elektrische auto’s: vermijd de drukste (zater)dagen in het hoogseizoen.
  9. Plan je reis rond hotels en campings met een oplaadpunt, altijd handig.
  10. Bekijk de voorwaarden van je reisverzekering en andere verzekeringen bij pech en schade voor een elektrische auto.

*Let op: informatie correct op moment van publicatie, genoemde prijzen en cijfers zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. Check altijd actuele informatie op moment dat de reis plaatsvindt of wordt geboekt.

Liever vliegen ✈? Bekijk de deals van de dag 😍

Meer leuke ideeën voor een autovakantie:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.