Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Auto's Van Nederland naar het buitenland met een huurauto

Alle artikelen

Van Nederland naar het buitenland met een huurauto

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Stel, je hebt geen auto maar je wilt wél een roadtrip maken. Dan ga je op vakantie met een huurauto! Hoe doe je dat en wat zijn de regels als je van Nederland naar het buitenland met een huurauto gaat? Mag je zomaar de grens over? Skyscanner vertelt je er alles over.

Mag dat? Van Nederland naar het buitenland met een huurauto?

Ja, dan kan! Wel moet je altijd het verhuurbedrijf daarvan op de hoogte stellen bij het maken van de reservering. De verhuurder moet er dan namelijk voor zorgen dat je de juiste papieren en verzekering hebt en dat je ook in die andere landen beroep op een hulpdienst kan doen als je pech hebt onderweg.

Bij Sixt kun je zelfs een speciale vakantieauto huren: zij zoeken voor iedere vakantie een passende auto. Ga je op strandvakantie, dan is een cabrio misschien ideaal. Voor een skivakantie, dan is een vierwielaangedreven auto de oplossing. Met het hele gezin op pad? Dan een station wel zo fijn, waarin alle bagage met gemak inpast.

Autosleutel

Mag ik zomaar naar elk land rijden?

Nee. Per autoverhuurbedrijf gelden andere regels. Met Europcar bijvoorbeeld mag je met een huurauto van Nederland alleen naar de volgende landen reizen Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Finland, Italië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Oostenrijk, Spanje (met uitzondering van Ceuta en Millila), Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Mag ik buiten de EU met een huurauto?

Ja, maar ook deze regels zijn per autoverhuurbedrijf anders. Bij Europcar kan het niet en dat heeft te maken met veiligheid, invoer en belastingen. Bij Autohopper kan het wel, zij hanteren een groene kaart. Je huurauto is dan verzekerd voor alle landen die op de groene kaart staan. Dan zijn, naast de landen binnen de EU: Albanië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Estland, Hongarije, Israël, Iran, Letland, Litouwen, Luxemburg, Griekenland, Malta, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Ierland, Oekraïne, Polen, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.

Kan ik een auto huren zonder creditcard?

Je hebt geluk, want in Nederland een auto huren zonder creditcard is een stuk makkelijker dan in het buitenland. Lees hier alles over een auto huren zonder creditcard.

Creditcard nodig voor huurauto?

Is mijn Nederlandse rijbewijs voldoende?

Als je binnen de Europese Unie blijft, heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs vraag je snel en makkelijk aan via de ANWB en is na afgifte één jaar (IRB model 1949) óf drie jaar (IRB model 1968) geldig. Bekijk de checklist hier.

Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren?

De meeste autoverhuurders hanteren een minimumleeftijd. Die minimale leeftijd voor autohuur verschilt per verhuurder en per bestemming. Voor de meeste autoverhuurders geldt een minimumleeftijd van 21 of 23 jaar. Je kunt dus niet zomaar een auto huren als je 18 bent. Daarnaast is de eis dat je minimaal 1 jaar (soms zelfs 2) in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Wat als ik pech krijg onderweg?

Het autoverhuurbedrijf zal ervoor zorgen dat je verzekerd bent voor hulp bij pech in het buitenland. Zorg er ook voor dat je een doorlopende reisverzekering hebt.

Kan ik op wintersport met mijn huurauto?

Wil je met je huurauto naar de sneeuw? Laat aan je autoverhuurbedrijf weten als je een auto op winterbanden wilt huren. In sommige landen is dit namelijk een aantal maanden van het jaar verplicht.

Huurauto wintersport

Wat als ik een boete krijg?

Dan krijg je daar vanzelf een melding van. Het is belangrijk dat je je altijd houdt aan de verkeersregels van het desbetreffende land. Zo is het in sommige landen verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben, een gevarendriehoek of een brandblusser. Check hier wat jij nodig hebt in welk land!

Lees ook: 7 verrassende verkeersregels in het buitenland.

Voor hoe lang kan ik maximaal een auto huren?

Vaak kun je tot één maand een auto huren. Wil je een auto huren voor langer dan 30 dagen, dan krijg je te maken met shortlease.

Kan ik mijn huurauto weer ergens anders inleveren?

Stel, je wilt met een vriendin roadtrippen naar Barcelona, maar zelf weer naar Nederland terug vliegen terwijl zij daar blijft. Kun je dan je huurauto in Barcelona achterlaten? In sommige gevallen wel, maar vraag dit voor de zekerheid na bij je autoverhuurbedrijf. Bij Europcar kan dit zonder extra kosten, deze One-Way Service is op aanvraag mogelijk.

Auto rijden

Wat zijn de voordelen van huren in Nederland?

Het grootste voordeel is dat de huurvoorwaarden in het Nederlands zijn en dat er dus geen taalbarrière kan ontstaan. Ook heb je van tevoren rustig de tijd om de voorwaarden zorgvuldig door te lezen, in plaats van (gehaast) aan de balie in het buitenland. Daarnaast is je navigatiesysteem (als je die hebt) in het Nederlands én kun je wat makkelijker een auto huren zonder creditcard.

Hoe vind ik een goedkope huurauto?

Via Skyscanner, natuurlijk! Kies je ophaallocatie, type auto en autoverhuurbedrijf en vergelijk de prijzen. Lees meer over het vinden van een goedkope huurauto in dit artikel.

Waar vind ik inspiratie voor een roadtrip?

Jup, je raadt het antwoord al. Hier geven we tips voor een roadtrip door Europa van één week, door Oost-Europa, Noord-Italië of België en Frankrijk. Hier doen we hetzelfde voor twee weken, door Duitsland bijvoorbeeld. Of wat dacht je van drie weken roadtrippen, door Kroatië of Scandinavië?

Roadtrip met huurauto

Ontdek waar je heen kunt gaan

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.