Nieuws Bagage kwijt op het vliegveld! 10 manieren om dit te voorkomen

Alle artikelen

Bagage kwijt op het vliegveld! 10 manieren om dit te voorkomen

Shit happens. Op weg naar je vakantie: bagage foetsie bij aankomst. Slimme tips hoe om te gaan met verloren bagage.

Het kan iedereen overkomen. Zelfs de baas van een luchtvaartmaatschappij. Brad Tilden, CEO van Alaska Airlines, gaf onlangs toe dat zijn bagage was kwijtgeraakt op een vlucht van zijn eigen maatschappij! Daarom zet Skyscanner de beste 10 ‘verloren bagage tips’ voor jou op een rij.

1. Houd het eenvoudig

We begrijpen de allure die designerbagage heeft maar al te goed. We kennen het verlangen om je salaris stuk te slaan voor de Cadillac onder de koffers. Iets dat kwaliteit ‘schreeuwt’, makkelijk meehobbelt en ongelooflijk veel ruimte heeft. Maar, des te mooier je koffer, des te onweersteenbaarder hij is voor het vingervlugge boevengilde. Speel op safe, kies een minder opvallend exemplaar, dan is de kans dat je koffer of trolley ‘per ongeluk’ wordt uitgekozen door iemand anders veel lager.

Klik op de foto en zie hoe we acht koffers onderwierpen aan een stevigheidstest.

Three crazy patterned suitcases, multi-coloured

2. Vermijd een identiteitscrisis

Oké, je hebt voor een mainstream koffer gekozen. Nu moet je alleen nog uitkijken dat niemand de lookkalike tas per ongeluk meeneemt. Vermijd een identiteistcrisis door ervoor te zorgen dat niemand zijn of haar koffer kan verwarren met de jouwe. Hier enkele suggesties: knoop een knalrode das om het handvat, plak overal stickers op je koffer en zet je naam er op met highlighters – hoe knallender, hoe beter. Je kunt ook een kleurrijke bagagestrap kopen om je koffers mee in te wikkelen (er zijn meerdere merken te koop) of ga los met fel gekleurd duct tape. Geloof ons: dieven zullen je kunstwerkje graag vermijden om iets discreters op te pakken.

3. Je telefoon is je beste vriend

Je vlucht was een uitputtingsslag en je soest wat weg in de taxi richting je hotel. Als je op je bestemming bent komt de jetlag keihard binnen en je zit zo in de Twilight zone dat je betaalt, uitstapt… en pardoes je bagage vergeet! Wees slim. Vraag de taxichauffeur voordat je in slaap valt hoe lang de rit zal duren en stel een alarm in op je telefoon die je wakker maakt met het woord “BAGAGE” in koeienletters. Als de wekker gaat, ben je misschien wat duf maar hé, je vergeet in ieder geval je bagage niet.

4. Goed karma

Je hebt het laatste deel van je reis overleefd, maar je bent de laatst wachtende bij de bagageband en je koffer is nog altijd niet te zien. Oh nee, niet ik! Je slentert naar de airline desk, geïrriteerd, gefrustreerd, boos en klaar om je klachten uit te storten over een medewerker. Maar, even een reminder: de persoon aan de andere kant van de balie is net zo moe en gefrustreerd als jij. Top tip: adem in, wees positief en vriendelijk. Een glimlach en een "dank je wel" zullen veel beter helpen om jou snel met je bagage te herenigen.

5. Vermijd opvallende hangsloten

Sprekende uit onze eigen ervaring: een groot en knalgroen hangslot zal niet helpen bij het vermijden van bagageverlies. Au contraire. Ben je eenmaal ingecheckt en is de koffer uit het zicht verdwenen, dan trekt dat opvallende hangslot veel te veel aandacht. Sommige mensen worden zelfs zo nieuwsgierig dat ze kijken wat je misschien te verbergen hebt. Zorg ervoor dat het er niet uitzien alsof je iets waardevols mee op reis hebt, dan komt je koffer waarschijnlijk zonder problemen bij je terug.

Klik op de foto en lees hoe je EasyJet bagagefees kunt vermijden.

Two padlocks on a black suitcase

6. Check je bagagelabels

Nadat je bagage is ingecheckt en de steward op de knop van de band drukt, begint jouw vakantie. Maar, voordat ja aan die Pina Colada begint, vraag je nog even of je bagagelabel matcht met je vluchtnummer en bestemming – fouten maken is nou eenmaal menselijke en zijn makkelijk gemaakt! Direct gecheckt betekent later een hoop ellende vermijden. En verlies de sticker die jij krijgt niet, plak het bijvoorbeeld op je paspoort! Alleen met deze kleine sticker kan de airline je helpen om je eventueel zoekgeraakte bagage terug te vinden.

En vergeet niet om het label aan de andere kant te checken wanneer je je bagage van de band haalt. Wellicht ziet de koffer er exact hetzelfde uit als die van jou, je bent gigantisch in paniek als je op je hotelkamer in je koffer kijkt en een andere,onbekende zwembroek treft. Iets wat maar 2 seconden tijd kost, scheelt je uren ronddwalen op het vliegveld en formulieren invullen.

7. Verdeel en heers

Als je niet alleen reist, dan is er een manier om het pijnlijke verlies van je bagage tot een minimum te beperken: verdeel je spullen over beide koffers. Wat kleding hebben is nog altijd beter dan niets als een van de koffers verdwijnt. Vergeet alleen niet om je kleren evenredig te verdelen tussen de koffers – 5 paar broeken is zinloos als de koffer met alle t-shirts erin vermist wordt. Het verdelen van bagage is vooral handig op langeafstandsvluchten waar de luchtvaartmaatschappij maar een paar keer per week naar jouw bestemming vliegt. Het terugkrijgen van je bagage kan dan net zo lang duren als de duur van je vakantie! Zelfs met de beste wil in de wereld lukt het dan niet om eerder te worden herenigd met je geliefde spullen dan bij thuiskomst.

Klik op de foto voor de beste inpaktips.

Man packing suitcase on a bed

8. Wees voorbereid op een verloren bagage issue!

Hoewel het misschien wat overdreven lijkt, is het uitzoeken en uitprinten van de contactgegevens van de luchtvaartmaatschappij een goede manier voor stressreductie als je, zodra je landt, merkt dat je bagage een andere bestemming heeft gekozen. De medewerkers op het vliegveld zijn er om jou te helpen, maar het traceren van je bagage en het naar jou terugbrengen is de verwantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Als je het nummer direct bij de hand hebt kun je tijd en geld besparen en het brengt je hopelijk een stap dichterbij de hereniging met je bagage. Dit is vooral handig als luchtvaartmaatschappijen geen balie hebben op het vliegveld waar je landt en je je compleet verloren en alleen voelt!

9. Luister naar je moeder

Je wilt het misschien niet toegeven, maar je moeder had gelijk. Stop nooit, maar dan ook nooit belangrijke documenten, cash geld, credit cards etc. in je bagage. Je kunt nog wel een tijdje zonder kleren of toiletspullen, maar platzak verblijven in je hotel of nog erger: op het vliegveld stranden zonder paspoort is geen sinecure.

10. Maak gebruik van de technologie

We geven toe dat zelfs al volg je onze aardig bedoelde tips op, dan nog is het niet in beton gebeiteld dat je bagage niet zoekraakt. Maar mocht het allerergste gebeuren, dan zijn er inmiddels geweldige high-tech manieren om je bagage te traceren. Neem een simpele bagagetracker, zoals TRACE ME, die integreert met het wereldwijde airline bagagesysteem om je koffer te identificieren zelfs als je de bagagelabels kwijt bent. Of gebruik slimme bagagetags met microchips zoals ReboundTag. Of wat te denken van het laatste vernuft in bagage beveiligings systemen, Bag2Go? Dit fantastische systeem plaatst een satelliet-tracker in je koffer en communiceert met een app op je smartphone zodat je altijd weet waar je spullen zich bevinden.

Klik op de foto en zie welke dingen je beter thuis kunt laten.

Silver suitcase, Bag2go

Meer bagagetips, check deze:

7 manieren om easyJet’s bagagefees te omzeilen

Bagage onder de vernietigende hamer: 8 koffers getest

De beste bagagejassen: ontsnap aan toeslagen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart