Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Bagage onder de vernietigende hamer: 8 koffers getest

Alle artikelen

Bagage onder de vernietigende hamer: 8 koffers getest

Hoe sterk is jouw bagage? We onderwierpen acht koffers aan een stevigheidstest om de keiharde binken te scheiden van de softies.

Koffer moet kaduuk: de Skyscanner Stevigheidstest

We hebben een ‘stevigheidstest’ in vier fasen bedacht om te zien hoeveel ‘toetakeling’ elk stuk bagage kon verdragen voordat deze barsten begon te vertonen. We dachten dat het laten vallen van een auto op de koffers de limiet zou zijn, maar tot onze grote verbazing overleefden drie van de acht koffers zelfs dat!

Test 1: Keiharde karatetrap

Om een val te simuleren (de bagageworp van een gemiddelde baggagemedewerker op een vliegveld) gooiden we elk exemplaar vanaf een hoogte van 1,5 meter vanuit een vliegtuig op het asfalt.

Test 2: Machtige mokerslag

Koffers krijgen heel wat tegenslagen te verwerken als ze onderweg zijn. Daarom vroegen we Skyscanner’s eigen Viking om elke koffer te hardhandig te bewerken met een uit de kluiten gewassen moker.

Test 3: Stomptest

In hun reizende leven, ondergaan koffers veel ruige behandelingen. Er wordt tegen ze aan geschopt, er wordt op ze gestaan. Dus vroegen we onze Viking opnieuw (legt hetzelfde gewicht in de schaal als een jonge ijsbeer van 150 kg) om over een speciaal tapijtje van koffers te lopen.

Test 4: Vrije val auto van grote hoogte

Oké, de kans dat een auto plots uit de lucht valt bovenop uw koffer is vrijwel nihil (hopelijk) maar we konden de verleiding niet weerstaan een ‘koffer afslachting’ mee te maken. Geen van ons dacht dat een koffer het zou overleven maar we hadden het bij het verkeerde eind! Er bestaan een paar echt sterke jongens in kofferland.

Hier zijn…. de koffers!

We hebben acht verschillende koffers geselecteerd. Van een goedkope, blijmakende £23 tot een luxe Samsonsite koffer met een pittig prijskaartje van £335 .

1. Eminent Move Air

Vanaf £96 * (€116) te koop bij Amazon

De Taiwanese kofferproducent Eminent beweert dat hun koffers ontworpen zijn voor veeleisende gebruikers en de koffer bekend staat om z’n langdurige duurzaamheid.

 • Capaciteit: 66 liter
 • Afmetingen: 68 x 43 x 24 cm
 • Gewicht: 3.1 kg

Functionaliteit: 4/5
Heeft vijf jaar garantie, vier robuuste, dubbele zwenkwielen, een veilig combinatie TSA-slot (Transportation Security Administration) dat onder meer opengaat met de juiste cijfercombinatie, een plastic uitschuifhandvat en handgrepen bovenop en aan de zijkant. De binnenkant is gevoerd en heeft een vak met rits en handige, elastische banden die de baggage op hun plek houden.

Stevigheidstest: 5/5
Dit is echt een tough cookie uit Taiwan! Gemaakt van het nieuwe Makrolon® polycarbonaat dat volgens Eminent ‘in extreme mate bestand is tegen kapotgaan’. Deze koffer overleefde dan ook als een van de drie de autoval. Zelfs toen we hem wat uitdeukten, was de koffer nog in verbazingwekkend goede staat. Het geeft een heel nieuwe invulling aan ‘made in Taiwan’, en we roemen dan ook de robuustheid van deze koffer.

Waar voor geld 4/5
Een lichte, functionele en sterke koffer om lang en veel plezier van te hebben. Een geweldige keuze voor de frequent flyer.

2. Karabar K-Bar-310 Medium

Vanaf £29.95 * (€37) te koop bij Amazon

De Britse producent Karabar biedt laaggeprijsde koffers die ze omschrijven als: ‘handig, slim, duurzaam en innovatief.’

 • Capaciteit: 69 liter
 • Afmetingen: 67 x 44 x 27 cm
 • Gewicht: 3.3kg

Functionaliteit 4/ 5
Het heeft vier op zichzelf staande zwenkwieltjes,een combinatie TSA-slot, een uitschuifbare handgreep en handgrepen bovenop en aan de zijkant. Met drie jaar garantie.

Stevigheidstest : 3/5
De makers beweren dat de koffer is gemaakt van hoogste kwaliteit materialen en dat al hun koffers onderworpen wordt aan strikte kwaliteitscontroles. Deze doorstond onze Karatetrap test (op de grond gegooid worden vanaf een 1,5 meter hoog platform) maar de koffer vertoonde flink wat scheuren tijdens onze stomptest.

Waar voor geld 5/5:
Niet de meest stevige koffer, maar voor z’n prijs (de tweede goedkoopste uit onze test) biedt Karabar K-Bar een excellente waarde. Een goede, functionele koffer tegen een zeer betaalbare prijs.

3. Delsey Helium

Vanaf £196 * (€240) te koop bij Amazon

Franse kofferproducent Delsey belooft dat hun luchtblauwe Helium koffer een van de veiligste sluitsystemen heeft vanwege de ZIP SECURY TECH ritsen. Dit zou het risico op inbreuk van bagage doeltreffend bestrijden. De koffer houdt een perfecte balans tussen vederlichtheid en weerstand.

 • Capaciteit: 101 liter
 • Afmetingen: 69 x 47 x 31 cm
 • Gewicht: 3.2 kg

Functionaliteit: 5/5
Heeft 10 jaar garantie, 4 zwenkwielen, een combinatie TSA-slot, een uitschuifbare handgreep en extra handgrepen bovenop op en aan de zijkant. Binnenin is de koffer geheel gevoerd en uitgerust met een vak met rits en elastische banden die de baggage op z’n plek houden.

Stevigheidstest: 5/5
Delsey beweert dat de Helium zelfs onder extreme omstandigheden zijn mannetje meer dan staat en: ze hebben gelijk. De koffer had niet voor niets een sticker met daarop ‘Hamer-proof’. Inderdaad: het weerstond de volledige kracht van een mokerslag uit de stevige arm van onze Viking.

In feite is de Delsey Helium steviger dan de French Legionnaire?, omdat het een van de drie koffers was die onze ‘Auto val test’ overleefde. Als hij dat overleeft, dan is deze koffer ook zeker opgewassen tegen overijverige bagagemedewerkers.

Waar voor geld: 4/5
Niet de goedkoopste koffer in het rijtje, maar als u dit bedrag er voor over hebt , krijgt u wel kwaliteit, stijl en geweldige functionaliteit. Een topkoffer met ballen.

4. Luggage X 77

_Vanaf £79.99 * (€98) te koop bij Amazon

Luggage X’s belangrijkste verkooppunt is dat deze koffer ‘virtueel gezien’ onverwoestbaar is. Zeker een behoorlijk robuust exemplaar die stevig aanvoelt. Met 127 liter is het de koffer met de grootste inhoud uit onze test.

 • Capaciteit: 127 liter
 • Afmetingen: 77 x 56 x 36cm
 • Gewicht: 4.9kg

Functionaliteit: 4/5
Koffer met 1 jaar garantie, vier wielen die 360 graden kunnen draaien voor optimale wendbaarheid, een uitschuifbare trekhandgreep met drie verschillende slotposities, twee draaghandgrepen en een stevige ritssluiting met TSA-slot. De binnenkant is volledig gevoerd met satijn en heeft twee grote compartimenten met een rits en een extra vak met rits voor toiletartikelen.

Stevigheidstest: 5/5
Toen we de claim van Luggage X’s zagen: ‘virtueel onverwoestbaar’ dachten we: dat zullen we nog wel eens zien! Maar de koffer bleek de claim waar te maken. Gemaakt van het ultra-lichtgewicht Polypropylene, een ‘hoge impact materiaal’ dat tegen een flink stootje kan. We onderwierpen deze koffer aan onze venijnige stevigheidstest. Het was een van de drie die mee terug ging naar het Skyscanner kantoor – weliswaar gedeukt, maar niet stuk. Een koffer die de val van een auto op zijn omhulsel overleeft, verdient onze respect.

Waar voor uw geld: 5/5
Vooral vanwege de prijs is deze koffer een echte winnaar. Hij is stevig en functioneel en heeft uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. We hadden nog niet eerder van Luggage X gehoor, maar deze koffer heeft zichzelf meer dan bewezen en staat z’n mannetje in gezelschap van andere, bekendere concurrenten.

5. Antler Talara

Vanaf £79.97 * (€98) te koop bij Amazon

De Antler koffer is misschien wel de meest stijlvolle uit deze test. Deze koffer met Great British design claimt een super lichtgewicht en duurzame koffer te zijn, kan een brute behandeling weerstaan en heeft 10 jaar garantie.

 • Capacititeit: 63 liter
 • Afmetingen: 69 x 45 x 28 cm
 • Gewicht: 3.6kg

Functionaliteit: 5/5
Het heeft vier soepel bewegende zwenkwielen die 360 graden kunnen draaien en het heeft twee stevige handvaten bovenop en aan de zijkant van de koffer, een centraal slottrolleysysteem en een uitschuifbare handgreep die behoorlijk stevig is. Is uitgerust met een TSA hangslot voor betere veiligheid. Het mooie binnenwerk is volledig gevoerd en heeft een zeer praktisch opbergvak.

Stevigheidstest: 3/5
Gemaakt van PC/ABS ribbelstructuur ‘voor kracht en duurzaamheid’. De koffer overleefde fase 3 (de stomp test), hoewel het wel steeds meer aangeslagen leek. Dat resulteerde uiteindelijk tijdens de test met de val van de auto in een gebarsten en verfomfaaide koffer.

Waar voor uw geld: 4/5
Dit is een stijlvolle, functionele koffer voor een zeer gunstige prijs. Zolang u niet van plan bent om er een auto op te laten vallen, gaat deze koffer lang mee en komt het voor normaal reisgebruik goed uit de bus.

6. Samsonite Cosmolite

Vanaf £335 * (€410) te koop bij Amazon

Het Amerikaanse merk Samsonsite is beroemd vanwege z’n kwaliteitskoffers en de Cosmolite zou hun ‘sterkste en lichtste koffer ooit zijn’ vanwege de toegepaste ‘revolutionaire Curv technologie’. Heeft 10 jaar garantie.

 • Capaciteit: 88 liter
 • Afmetingen: 51.5 x 31 x 74 cm
 • Gewicht: 3.4 kg

Functionaliteit 5/5
Heeft vier zwenkwielen die in verschillende richtingen bewegen, is een lichtgewicht met een robuust uittrekhandgreeep met drukknopen, een draaghandvat bovenop en een draaghandvat aan de zijkant. Heeft een TSA combinatieslot en ritsen die goed beveiligd zijn. Binnenin heeft het diverse opbergvakken gemaakt en functionele elastische kruisbanden om ingepakte kleding op z’n plek te houden en kreuken tegen te gaan.

Stevigheidstest: 4/5
Samsonite beweert dat Curv® een van de sterkste, lichtste en meest krasvrije materialen bevat die beschikbaar zijn. En waar: het bedrijf staat bekend om het maken van hoge kwaliteitsbagage. In onze test kwam de Cosmolite goed uit de bus. Tot aan de laatste test kwam de koffer ongeschonden uit de strijd maar het overleefde toch niet de autotest. Met een klein gat aan de zijkant als resultaat.

Waar voor geld: 3/5
Dit is de duurste uit onze test (met afstand) wat is te verwachten van een merk met zo’n reputatie. Geen twijfel mogelijk dat het een sterk kwaliteitsstuk is, maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor. Echter, fans van Samsonite’s handelsmerk, de strakke, zilveren designs, hebben dat er waarschijnlijk graag voor over.

7. Roncato Flexi

Vanaf £83.16 * (€102) te koop bij Amazon

En bij http://www.koffergigant.nl/roncato/roncato-flexi-black2?gclid=CPL4rbDB2rwCFdQPtAodQmAAgg

Italiaanse kofferproducent Roncato komt met de Flexi met een coole, stijvolle koffer op de markt. Dit is een gewichtige koffer met twee erg robuuste wielen en een garantie van 10 jaar.

 • Capaciteit: 85 litres
 • Afmetingen: 68 x 30 x 50cm
 • Gewicht: 5.5kg

Functionaliteit 5/5
Het heeft een combinatieslot (geen TSA) aan de zijkant en bovenop en onder veiligheidsgespen die kunnen worden afgesloten met een sleutel. Het uitschuifhandvat voelt heel stevig en is gemaakt van metaal en het heeft ook stevige handvaten bovenop en onder. Binnenin heeft het elastische banden en een apart vak met een tas voor toiletspullen naast een afneembaar tasje.

Stevigheidstest: 3/5
Deze koffer is gemaakt van het keiharde Polypropylene. Van alle geteste koffers leek dit de meest stevige omdat het hard (stevig) en zwaar is, maar die stevigheid en gewicht zijn ook weer z’n zwakte. In onze eerste test (the Sparta Kick) floepte de koffer open bij de rits. Zonder de flex die andere koffers hadden, de ironisch genoemde ‘Flexi’ flexte niet zoveel en in feite werd de koffer vrijwel vernietigd tijdens de autoval test. De koffer veranderde van uiterlijk en bleef liggen in diverse stukken.

Waar voor geld 4/5
Een gunstig geprijsde en functionele koffer. Het was de most stevige en de zwaarste, die een potentiele zwakheid betekent. Wel ubercoole Italiaanse stijl

Bonus: nog een andere koffer zien die roemloos aan z’n einde komt door een auto? Kijk snel onze teaser video: