Nieuws Barcelona: top 10 van een reisjournalist

Alle artikelen

Barcelona: top 10 van een reisjournalist

Reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl beschrijft voor Skyscanner elke maand één van zijn Droomplekken! Deze maand: Barcelona

Elke maand schrijft reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl voor onze nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft. Deze maand: Barcelona.

Terwijl jullie dit lezen loop ik opnieuw in Barcelona, één van mijn favoriete steden op aarde. Een heerlijke mix van cultuur, heerlijk eten en lekker klimaat. Met een mediterrane sfeer die op je huid gaat zitten. Dit zijn mijn tips:

1. Ontdek het bijzondere stadsstrand

Het klimaat in Barcelona beter dan bij ons. Niet iedereen weet dat de stad zes stadsstanden heeft. Je kunt overal terecht, zoals op Barceloneta, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Sant Sebastià en Nova Mar Bella. Zwemmen doe je op eigen risico, het water is lang niet altijd schoon. Maar lekker bakken in de najaarszon kan wel. En er zijn bars voor koele drankjes.

Photo: Amrita.Patel

2. Struin rond op de Mercat de la Boqueria

Op de Mercat de la Boqueria aan La Rambla kijk je je ogen uit. Het mooie is dat van al die kleurrijke kraampjes met groenten, fruit en vlees en vis mag proeven. Want dit is het land van de tapas, dus kun je allerlei al klaargemaakte hapjes kopen. Ideaal voor een lunch of als tussendoortje. Dit kan in een park of ergens op een bankje.

3. Help met de bouw van La Sagrada Família

Ergens in 2026 zou hij (eindelijk) af moeten zijn hebben ze recent bekend gemaakt. Als je het meesterwerk van Gaudí bezoekt betaal je indirect mee aan het afbouwen van de kerk. Ga naar binnen, beklim enkele torens en kijk vooral goed om je heen. Gaudí heeft overal decoraties bedacht; je kijkt je ogen uit.

4. Ontdek de Catalaanse keuken met een gids

Het is in Barcelona mogelijk met een lokale kookgids op pad te gaan. Je gaat samen boodschappen doen en deze vervolgens klaar maken. Dit kunnen hapjes (tapas) zijn, maar ook complete gerechten. En je ervaart zelf dat het meestal niet zo eenvoudig is als vaak wordt gedacht. En ja, je mag zelf alles proeven.

5. Zie de echte Flamenco

In Barcelona is de flamenco erg populair, al komt de dans van oorsprong uit het zuiden van Spanje. Je kunt een proefles volgen bijvoorbeeld. Of een hele week les krijgen van een heuse Flamencomeester. Als je alleen wilt kijken kun je een show bij wonen. In Barcelona zijn er genoeg, je vindt er authentieke maar ook speciale shows voor toeristen. Kijk zelf maar.

6. Sta stil op het Plaça Reial

Loop naar Plaça Reial en ga even zitten. Dit klassieke stadsplein heeft talloze terrassen, een fontein en palmbomen. Hier kun je het dagelijkse leven aanschouwen. Bijzonder zijn de lantaarnpalen op het plein. Ze zijn door een toen nog jonge Antoni Gaudí (in 1878) ontworpen.

7. Zie de Sardana-dans

De Sardana is bij ons zo goed als onbekend, maar het is de Catalaanse volksdans. En hij is nog steeds populair. Deze groepsdans is een soort verzetssymbool voor de mensen die meer autonomie in de regio willen. Als je het wilt zien moet je naar het plein voor de Catedral de Santa Eulàlia, waar zaterdagavond (rond 6 uur) en zondag rond 12 uur (meestal direct na de zondagochtendmis) wordt gedanst.

8. Geniet van FC Barcelona

Het voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona behoort tot de grootste ter wereld. En je kunt als toerist een wedstrijd mee maken, wat een heuse belevenis is. Kaarten kun je vaak al vooraf kopen op hun website. En, als er even geen thuiswedstrijd op de planning staat, is een rondleiding in het stadion een goede optie. Let op de lange rij gewonnen bekers in het indrukwekkende museum.

9. Wandel in de voetstappen van Picasso

Bij Barcelona denken veel mensen aan Gaudí, maar het was ook voor Pablo Picasso een grote inspiratiebron. De kunstenaar woonde hier tien jaar. Er zijn themawandelingen, waarbij je veel over hem en zijn gedachtegoed te weten komen. Hij keek op een bijzondere manier naar de stad en de mensen. En probeerde dat te vertalen in zijn schilderijen.

10. Duik in het avondleven van Barcelona

De avond hoort bij Barcelona. Door het aangename klimaat kun je de avond buiten genieten. Diverse bars hebben dan ook buitenruimtes waar je gezellig wat kunt drinken. Het is ideaal om na een dag de stad te verkennen op je gemak een bar in te duiken. En de lokale bevolking gaat vaak pas rond tien uur eten, dus doe eens mee.

Geinspireerd geraakt? Hier vind je de beste deals voor vliegtickets Barcelona

Meer over deze Droomplek op www.Droomplekken.nl

Kaart