Nieuws Blue Zones: hier worden mensen het oudst

Alle artikelen

Blue Zones: hier worden mensen het oudst

Zou jij ook wel honderd jaar of ouder willen worden? Verhuis dan naar een van de zogeheten Blue Zones, waar de mensen het oudst worden. Waar vind je deze blauwe zones en welke levensstijl houdt de bevolking erop na? Wij gingen op onderzoek uit.

app

De term ‘Blue Zones’ werd bedacht door de Italiaanse Gianni Pes, de Belgische Michael Poulain en de Amerikaanse Dan Buettner. Zij deden demografisch onderzoek naar plekken met de langste levensduur ter wereld. Buettner schreef daar een aantal populair-wetenschappelijke boeken over, waarin hij zeven zones onderscheidt. Vier van die plekken liggen in Europa, één in Azië, één in Noord-Amerika en één Centraal-Amerika.

1. Sardinië, Italië

Hoewel Ogliastra en Barbagia di Sèulo de kroon spannen, hebben maar liefst zes gemeenten op Sardinië sinds vorig jaar de officiële Blue Zone-titel. De eilandbewoners leven bovengemiddeld lang en dat zou voornamelijk te maken hebben met het simpele leven dat ze hier leiden. De Sarden genieten van elkaar en hun omgeving, zonder veeleisend te zijn. Ze zijn veel buiten, ervaren weinig stress ten opzichte van andere gebieden in de wereld. Veel dorpen hebben een geïsoleerde ligging, waardoor de inwoners de gewoonte hebben om veel te wandelen. Daarnaast hechten ze veel waarde aan familie en ouderen, wat volgens wetenschappers het risico op stress en depressie flink verkleint. Tot slot zou het Sardijnse dieet een flink aandeel hebben in de levensverwachting, met veel plantaardige ingrediënten en weinig vlees.

Vlieg naar Sardinië

2. Acciaroli, Italië

Nog een Italiaanse dorpje waar mensen uitzonderlijk oud worden is Acciaroli, in de gemeente Salerno op 150 kilometer van Napels. Ruim 10% van de bewoners van Acciaroli zijn 100 jaar of ouder en ook nog eens kerngezond, net als in buurdorpje Pioppi. Twee keer zo hoog dan het landelijk gemiddelde. Het geheim? Een gezonde leefomgeving, gezond eten en veel sociale contacten. Alles wat Italië zo mooi maakt, lijkt verzameld in rustieke dorpjes als Acciaroli. Het leven kabbelt hier rustig voort en stress lijkt niet te bestaan. De bewoners eten geen bewerkt voedsel en veel groenten, vis en fruit. En dankzij het mediterrane klimaat, zijn de oudjes veel buiten. Omdat het dorp zo klein is, kent iedereen elkaar, waardoor ze veel actiever en vrolijker zijn. 

Vlieg naar Napels

3. Ikaria, Griekenland

Vlak voor de Turkse kust ligt Ikaria, het derde Blue Zone-gebied rond de Middellandse Zee. Met de levensstijl van de bewoners op dit eiland worden ze gemiddeld 10 jaar ouder dan een andere Europeaan of Amerikaan. Ook hier spelen het Mediterrane dieet, de dagelijkse (actieve) routine, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat een belangrijke rol. Vlees wordt weinig geconsumeerd; er wordt vooral (verse) vis gegeten. De groenten en fruit die hier verbouwd worden zijn lokaal verbouwd en onbespoten en het dagelijkse leven op de akkers houdt de bevolking fysiek in shape. De oudste bewoner op het eiland is een vrouw, geboren in 1905. Wow!

Vlieg naar Ikaria

4. Öland, Zweden

Van een mediterraan klimaat is er in Zweden geen sprake en tóch wonen er in Öland de meeste 100-jarigen van heel het land. Waarom dit schiereiland in Zuid-Småland en Noordoost-Skåne een Blue Zone is? De traditionele levensstijl hier heeft hier het meest te maken met een lang en goed leven van de bevolking. De welvaart en medische zorg is daarnaast erg sterk in Zweden, waardoor ouderen over het algemeen langer leven. De Zweden kiezen daarnaast voor lokaal geproduceerde voeding en veel vette vis, zoals zalm en haring. Ook worden er veel volle granen, bessen, erwten, haver en yoghurt gegeten.

Vlieg naar Kopenhagen

5. Okinawa, Japan

De Japanners leven volgens een bepaalde filosofie, die voornamelijk nageleefd wordt op de eilanden van Okinawa: ikigai, het geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. Kort gezegd betekent ikigai hetgeen waar je ’s ochtends voor je bed uitkomt. Het hebben van een doel in je leven kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren. In Okinawa neemt men daarnaast een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken (daar heb je ‘m weer, de sterke familieband). En een oude mantra, die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert de inwoners eraan te stoppen met eten als hun maag voor 80% vol is. Tot slot creëren de Okinawanen ‘moais’: groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar ondersteunen. Wow… 

Vlieg naar Okinawa

6. Loma Linda, Californië

Loma Linda is een klein dorpje op slechts een uurtje rijden van Los Angeles, maar in dit dorp wordt een hele andere levensstijl nageleefd dan in haar glamoureuze buur. De leden van de Zevende Dag Adventisten, de gemeenschap in Loma Linda, hebben een specifiek geloof: een gezond leven. Het grootste geheim van de 9000 adventisten die hier wonen? Geen alcohol, geen sigaretten, geen vlees, veel water en samen bidden. 

Vlieg naar Los Angeles

7. Nicoya, Costa Rica

Nicoya is het grootste Blue Zone-gebied op aarde. Er wonen hier honderden 100-jarigen die allemaal fit, gezond en vitaal zijn. Hoe dan kan? Drie woorden: ‘plan de vida’. Plan de vida is voor de Costa Ricanen wat ikigai voor de Japanners is. Het voedingspatroon is hier misschien niet mediterraan, maar wel zeer gevarieerd, met veel kleurrijke groenten en vruchten en als basis rijst, maïs, bonen en peulvruchten, producten die ze zelf verbouwen. De inwoners hakken iedere dak hout, lopen vele kilometers en zwemmen dagelijks, waardoor ze veel lichamelijke beweging krijgen. Tot slot hebben we geleerd dat een goede portie aan vitamine D (zon!) ook een grote bijdrage levert aan een lang en gelukkig leven, waar in Costa Rica natuurlijk geen gebrek aan is. Toch maar emigreren naar het buitenland, dan?

Vlieg naar Costa Rica

Meer reisnieuws en tips? Lees ook eens:

*Geplaatst: december 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.