Nieuws Citytrip met trein of vliegtuig: wat is voordeliger?

Alle artikelen

Citytrip met trein of vliegtuig: wat is voordeliger?

Een weekendje Londen of Parijs met het vliegtuig is relaxt, je bent er immers zo. Maar, citytrips met de trein groeien in populariteit. Een treinreis kent immers geen ingewikkelde bagageregels, je bent direct in het stadscentrum en de trein is gemiddeld genomen beter voor het milieu. Grote vraag: is het ook goedkoper? Een vergelijking tussen trein en vliegtuig.

Citytrips per trein naar Londen en Parijs

Miljoenen passagiers vliegen jaarlijks naar Londen en Parijs vanaf Schiphol. Het is krap een uur vliegen en soms zit je voor een habbekrats een weekendje in de Engelse hoofdstad. Maar, van deur tot deur inclusief security op de airport en luchthaventransfers ben je vaak veel meer tijd en geld kwijt. De trein naar Parijs is al jaren favoriet, maar ook die naar Londen neemt in populariteit toe.

In 2019 gaan de Eurostar-treinen meer ritten maken tussen Amsterdam Centraal en Londen. Een treinreis duurt gemiddeld een kleine drie uur en drie kwartier plus soms een uur extra voor paspoortcontroles. Je komt dan wel aan in hartje Londen. De prijzen in de standaardklasse vanaf Amsterdam, Rotterdam en Schiphol naar Londen zijn er vanaf €49 enkele reis.

Drie uur en drie kwartier treinen en je bent in Londen.

Trein versus vliegtuig voor 10 citytrips

StadCitytrip trein* – reisduur*Citytrip vliegtuig* – reisduur*
Barcelona€421 – 12,5 uur€71 – 2 uur 23 min
Berlijn
€78 – 6,5 uur€49 – 1 uur 15 minuten
Brussel€50 – 3 uur€102 –  45 minuten
Hamburg€59,80 – 6 uur€80 – 1 uur 8 minuten
Londen€99 – 5,5 uur€37 – 1 uur
Kopenhagen€79,80 – 11 uur€103 – 1 uur 23 minuten
München€79,80 – 8,5 uur€109 – 1,5 uur
Parijs€70 – 3 uur 20 minuten€62 – 1 uur 18 minuten
Wenen€159 – 11 uur€69 – 1 uur 55 minuten
Zürich
€79,80 – 8,5 uur€109 – 1,5 uur

Voor deze vergelijking keken we naar retourtickets voor een lang weekend in maart 2019, rekening houdend met het feit dat je voor een treinreis meer reistijd nodig hebt. We kozen voor de heenreis donderdag 14 maart en de terugreis op dinsdag 19 maart. Bij de treintarieven zijn we zoveel mogelijk uitgegaan van het goedkoopste tarief, dit is een non- of midflex-tarief in de ochtenduren. De treintarieven zochten we op nsinternational.nl Ook bij de vliegtarieven, gezocht via Skyscanner, hebben we gekozen voor het goedkoopste vliegticket. De hiergenoemde prijzen voor zowel trein als vliegtuig zijn vanaf-prijzen die afhankelijk zijn van beschikbaarheid en wijzigingen. De tarieven zijn bedoeld als indicatie omdat de prijzen enorm kunnen  variëren afhankelijk van de tarief keuzes die je maakt. 

ICE trein.

Trein naar Brussel en Hamburg goedkoper

Kijkend naar het overzicht met de 10 citytrips, zie je direct dat een vliegticket in het algemeen goedkoper is dan een treinticket en dat de reistijd per vliegtuig uiteraard vele malen korter is. Maar, voor citytrips naar Brussel, Hamburg, Kopenhagen en Zürich, haalt de trein het vliegticket qua prijs in. Uiteraard niet qua reistijd, maar er zijn genoeg reizigers die treinreizen veel prettiger en comfortabeler vinden. Het is een keuze die je maakt. Daarnaast zie je ook nog iets van het landschap en zoals eerder gezegd is treinreizen over het algemeen beter voor het milieu en duurzamer, hoewel de onderzoeken daarnaar verschillen. 

De Elbphilharmonie in Hamburg.

Trein of vliegtuig naar Londen en Parijs

Populaire bestemmingen zoals Londen, Parijs en Berlijn vallen per trein in dit overzicht duurder uit dan per vliegtuig. Dat prijsverschil wordt meestal weer goedgemaakt door het feit dat je met de trein in het stadscentrum aankomt en geen transfers, taxikosten en parkeerkosten hoeft te maken. Zo kost een treinkaartje van London Heathrow naar Paddington Station al gauw £25* (€28) voor een enkele reis of £37 (€41)* voor een retour. Qua reistijd maakt het uiteindelijk niet veel verschil. Je kunt meestal uitgaan van drie uur extra reistijd als je vliegt, kijkend naar inchecken, security en reistijd naar het stadscentrum. Lees ook het overzicht met luchthavens en transfers voor Londen.

Jardin du Luxembourg in Parijs. 

* Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen voor het weekend in maart 2019, deze waren geldig op het moment van zoeken en vergelijken op 2 januari 2019 en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer treinreizen:

Reizen per trein door Japan: dit moet je weten

10 toffe interrail-routes door Europa

5 super-de-luxe treinreizen op de wereld

Maak de ultieme treinreis met de Trans-Siberië Express

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.