Nieuws Top 10 dingen om te doen in Havana, Cuba

Alle artikelen

Top 10 dingen om te doen in Havana, Cuba

Cuba; het land voor Hemingway fans en mojito liefhebbers. Ga er nu naar toe en ontdek het 'slow' leven in fascinerend Havana.

Of je nu in de voetsporen wilt lopen van Che Guevara of een mojito drinkt terwijl je luistert naar sprankelende Cubaanse muziek, Havana en Cuba hebben zoveel te bieden.

We hebben de 10 meest essentiële dingen gekozen om te doen in de boeiendste, meest fascinerende stad van het Caribisch gebied. Viva Habana!

1. Drink een mojito

Je kunt pas zeggen dat je een mojito hebt gedronken als je er een in Cuba hebt geproefd. Zo ongeveer in iedere bar en in elk restaurant staat de mojito op de kaart, voor een fractie van het bedrag dat je thuis gewend betaalt. En: wat is dat toch een lekker drankje. In de meeste bars schenken ze overdadige hoeveelheden rum, tezamen met ladingen bruine suiker, een combinatie die uitmondt in een intens zoete, alcoholische drank die je in no-time op de tafels laat dansen.

Ook lezen: De 9 vreemdste alcoholische dranken in de wereld

hotels Havana

2. Bezoek de San Cristóbal kathedraal

Dit indrukwekkende gebouw met z’n onderscheidende asymmetrische torens is een van de oudste kerken van Noord- en Zuid-Amerika, daterend uit de achttiende eeuw. Het interieur is uiterst sober, maar de koepel is indrukwekkend net als veel beelden en fresco’s. Als het je lukt, plan dan je bezoek tijdens de mis op zondagochtend. Het plein ervoor is ook een geweldige plek om een koffie (of een mojito) te drinken en de middag door te brengen terwijl de wereld aan je voorbijtrekt.

hotels Havana

3. Neem een mini-taxi

Er rijden allerlei soorten bijzondere voertuigen door de straten van Havana, veel van deze dateren uit de jaren ’50 van de vorige eeuw en zijn van de Amerikaanse komaf. Ingenieuze technici hebben deze oude Cadillac’s continu in vorm gehouden en veel van de auto’s dienen nu als taxi. Je betaalt wel wat meer voor een ritje in zo’n klassieker (de alom aanwezige taxi’s van Russische makelij zijn goedkoper). Je kunt ook een bubble taxi kiezen. Met deze kleine, openlucht, driewielers maak je een opwindend ritje door het verkeer in Havana.

Lezen: De 10 meest absurde verkeersregels in de wereld

hotels Havana

4. Bezoek een sigarenfabriek

Als je in Cuba bent, bezoek dan zeker een sigarenfabriek. Traditionele Cubaanse sigaren worden met de hand gerold en schouwspel van professionele sigarenmakers die heel precies de beste bladeren uitkiezen om vervolgens de perfecte sigaar te draaien, is fascinerend. Een ding dat we helaas niet kunnen overbrengen op een foto is de heerlijke tabaksgeur van de fabriek, de drogende bladeren zorgen voor een scherpe, bijna zoet aroma dat je niet snel vergeet.

5. Ga naar Viñales

Deze dichtbegroeide vallei ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Havana en is zeker een bezoek waard, alleen al vanwege het panoramisch uitzicht. De steile kalkstenen kliffen storten ongeveer recht het dal in en er zijn enkele spectaculaire grotten. Vooral Cuevas del Indio is een aanrader. Je kunt hier zelfs in een bootje springen om door onder water gelopen grotten te varen. Gek genoeg heeft de vallei ook een gigantische muurschildering van dinosaurussen in opzichtige kleuren, klaarblijkelijk door Fidel Castro zelf geregeld.

vliegtickets Havana

6. In de voetsporen van Ernest Hemingway

De schrijver Ernest Hemingway bracht vele jaren door in Havana. Overal vind je dingen die naar hem verwijzen. Z’n huis, Finca Vigia, staat net buiten Havana: het is nog net zo als toen hij het verliet. Hier wandel je door beroemde schrijversgeschiedenis, langs zijn bureau en kun je bedenken hoe hij For Whom the Bell Tolls en The Old Man and the Sea schreef (beide boeken werden hier geschreven). Eén van Hemingway’s favoriete bars, La Floridita, maakt goed gebruik van zijn nalatenschap door zelfs z’n favoriet stoel af te schermen met een fluwelen koord. Het is wat toeristisch en duur maar de moeite waard vanwege de wereldberoemde daiquiri cocktail. Een van de andere favoriete bars van Hemingway was La Bodeguita del Medio, deze bar heeft een meer ‘local feel’ en het interieur is gevuld met graffiti die de grote schrijver eert.

Lezen: De 22 allermooiste boekwinkels in de wereld

7. Bezoek Plaza de la Revolución

Dit kale plein is van een indrukwekkende omvang, tijdens feestdagen en vieringen zoals 26 juli, de dag van de Revolutie, kunnen hier meer dan 1 miljoen Cubanen verzamelen. Kijk naar de enorme portretten van Che Guevara en Fidel Castro om je vervolgens – let op het verkeer! – te begeven naar het José Martí monument. Dit is een gigantische 109 meter hoge toren midden op het plein. Onder de toren is een museum over José Martí, een Cubaanse nationale held. Je kunt ook helemaal naar boven gaan tot in de punt voor een spectaculair uitzicht over Havana.

Zien: In beeld: street art van wereldniveau

vliegtickets Cuba

8. Luister naar Cubaanse muziek

In Havana ben je nooit ver verwijderd van muziek en overal hoor je de leukste, plaatselijke bands. Struin ’s nachts door de straten en luister naar de klanken van Cubaanse muziek die uit lokale bars en clubs komen. Steek je hoofd om de hoek, pak een lekker drankje en dans met de locals. Het succes van de film Buena Vista Social Club heeft Cubaanse muziek op de wereldkaart gezet en tijdens je verblijf op Cuba hoor je vast en zeker een nummer uit film: ‘Chan Chan’.

9. Wandel over El Malécon

Breng een middagje door op deze boulevard met een boek, een beetje wandelen en mensen kijken. Hier vind je veel locals die hetzelfde doen. Zie de Cadillac’s voorbijrijden terwijl de vissers hun vangst binnenhalen en het leven in Havana langzaam z’n ritme vindt. In Cuba gaat niets gehaast of snel, wen maar aan de ‘take it easy vibe’ en maak een relaxt wandelingetje.

hotels Cuba

10. Laat je meeslepen door het leven in het Oude Havana

Houd nog even vast een aan de langzame, slow manier van leven, het maakt een wandeling door het oude gedeelte van Havana extra de moeite waard. ‘Vervallen grandeur’ is waarschijnlijk de beste omschrijving. Het netwerk van steegjes mag er dan intimiderend uitzien, maar je zult zien: achter iedere deur, om elke hoek ontdek je iets verrassend anders. Van sigaar rokende oma’s tot verstopte kerken.

Alle beelden © Lewis Packwood tenzij anders benoemd.

Skyscanner is de wereldwijde zoekmachine die jou helpt om meer te doen met je budget door te speuren naar goedkope vliegtickets, de hotels deals en goede autoverhuur prijzen.

Kaart