Nieuws De 10 beste tips en trucs voor bij het backpacken

Alle artikelen

De 10 beste tips en trucs voor bij het backpacken

Tien essentiële tips voor het backpacken; van hoe je moet inpakken tot hoe je geld bespaart onderweg.

Je hebt je paspoort ingepakt, je hebt je vluchttijden drie keer gecheckt en je accommodatie is geboekt. Dus je bent helemaal klaar om op wereldreis te gaan, toch? Fout.

Of je nou na je diploma een tussenjaar neemt om te gaan backpacken, een sabbatical opneemt of gewoon een lange vakantie in het buitenland houdt, voor backpacken is meer voorbereiding nodig dan het gebruikelijke vakantielijstje. Je zult goed moeten nadenken over hoe je met je budget omgaat, hoe je reist tussen verschillende plekken en wat het betekent om voortdurend onderweg te zijn.

Hier zijn enkele tips over hoe je het meeste haalt uit je backpack-ervaring en voor een stressvrije vakantie:

Voordat je vertrekt

1. Doe onderzoek

Hoewel een groot aspect van je backpack-ervaring moet bestaan uit spontaniteit, betekent dit niet dat je helemaal geen onderzoek vooraf moet doen. Door even door de reisgidsen te bladeren krijg je niet alleen inspiratie over hoe je jouw reis moet opbouwen, maar het zal je ook echt enthousiast maken over je aanstaande vertrek.

Meisje boeken reis

2. Pak slim in

Naast dat je de gebruikelijke bagagekosten van de luchtvaartmaatschappij vermijdt, moet je ook niet vergeten dat je jouw rugzak langer met je meedraagt dan de gemiddelde reiziger. Dus pak slim in. Heb je echt 40 paar sokken nodig? 10 boeken? Negen flessen zonnebrandolie? Vergeet niet, ook al ben je in het buitenland, je kunt overal je kleren wassen en toiletspullen kopen, dus bewaar die ruimte in je tas voor andere noodzakelijkheden. En hoewel je misschien reist op een budget, kunnen bepaalde duurdere aankopen, zoals een e-reader, je veel ruimte besparen!

Ook de manier waarop je inpakt kan je veel moeite schelen. Plaats de essentiële dingen, zoals je zonnebril en reisdocumenten bovenin en de zaken die je niet direct nodig hebt, zoals grote kledingstukken of schoenen, onderin je rugtas.

Meisje pakt koffer in

3. Vooraf boeken of niet?

Terug naar het spontaniteitsprobleem… Plan je je reis en overnachtingen van tevoren of laat je je plannen open? Het antwoord hierop is timing. Maak je een rondreis van drie weken door Peru of ben je zes maanden in Zuid-Amerika? Als je slechts een korte backpack-vakantie houdt (denk aan twee maanden of korter) dan zal iets van een reisplan je helpen om het meeste te halen uit jouw korte reis. Als je echter nog maanden voor je hebt liggen, dan is het bijna onmogelijk om concrete plannen te maken. Misschien kun je twee of drie bestemmingen vooruit plannen, maar daarna moet je jezelf de kans geven om wat meer rond te zwerven.

Rugzakken backpacks

Bezoek deze bestemmingen voor je 25ste

Onderweg

4. Bespaar geld op attracties

Eenmaal op reis kan het gebeuren dat je budget er sneller doorheen gaat dan verwacht. Wees niet bang, er zijn allerlei manieren om geld te besparen zonder de toeristische topattracties over te slaan die je altijd al eens had willen bezoeken. Vergeet niet om zo vaak mogelijk met je studentenkaart te wapperen als je die hebt. Hiermee krijg je vaak gratis toegang of grote korting op de grote attracties. Vergeet ook niet te kijken of de plekken die je wilt bezoeken dagen of avonden met gratis toegang hebben. Veel museums zijn ’s avonds gratis toegankelijk.

Peru vrouw titikakameer

5. Lokaal eten = geld besparen

Je zult vele nieuwe plekken bezoeken en allerlei dingen willen proberen Hoe stel je een budget vast voor al dat geweldige wereldvoedsel? Ook al is het heerlijk om elke dag in een fantastisch restaurant te eten, dit kan wel een behoorlijke aanslag op je budget zijn. Gun jezelf op elke nieuwe locatie één goede maaltijd, maar probeer daarnaast straatvoedsel of probeer eens wat interessante etenswaren van de plaatselijke supermarkt en kook in het hostel, wat overigens ook een goede manier is om in contact te komen met medereizigers.

Gefrituurde schorpioen

6. Pak je kansen op een lange reis

Het is verleidelijk om lekker te gaan slapen of ontspannen op een lange treinreis, maar dit zijn vaak de ideale plekken voor de meest memorabele momenten. Als de persoon naast je vriendelijk is, probeer dan eens een praatje aan te knopen. Als ze uit de buurt komen kunnen ze je weleens fantastische tips geven. Zoniet, begin dan eens met wat aantekeningen te maken. Dit kunnen notities zijn dan de dingen die je nog wilt doen of een verslag van dingen die je niet wilt vergeten van je vorige bestemming.

Meisje hoedje rugzak backpacker

7. Praat met mensen

Vaak zijn backpackers te verdelen in twee kampen: Het kamp ‘Ik praat alleen in mijn eigen taal en met Engels-sprekende mensen, zo reis ik nou eenmaal’ of het kamp ‘Ik praat helemaal niet met Nederlanders of Engels-sprekende mensen, ik ga voor de lokale cultuur en vermijd alle toeristen’. Beide kampen hebben hun nadelen. Alleen maar praten met Engels- of Nederlandstaligen zal je ervaringen ernstig beperken. Het kan zijn dat je bij terugkomst alles weet van Amsterdam of Londen, maar dat is niet heel nuttig als je net een maand door de Balkan hebt gereisd. Een deel van het plezier zit hem in het slechten van taalbarrières en leren van anderen. Aan de andere kant zal het vermijden van andere toeristen ook voorkomen dat je wat wijze reistips krijgt of dat nu gaat om welk restaurant het goedkoopst is of om welk hostel de beste feestjes geeft.

Meisjes hangmatten strand

8. Haal alles uit een bestemming

Je zult veel tijd doorbrengen in treinen en bussen terwijl je de mooiste landschappen aan je voorbij ziet trekken. Als je dan uiteindelijk je bestemming bereikt, probeer er dan het meeste uit te halen. Vermijd zoveel mogelijk het openbaar vervoer en probeer alles te lopen. Je zult dingen ontdekken die je anders nooit had gevonden. Denk aan geweldige straatkunst, eigenzinnige winkeltjes en stoere café’s. Of huur eens een fiets voor een dagje en ontvlucht de stad. Probeer zoveel mogelijk van je bestemming op te snuiven voordat je weer verder gaat. Maar blijf natuurlijk op je hoede!

Stelletje kijkt op kaart

Top 10 gratis dingen te doen in Bangkok

Als je terugkomt

9. Probeer anderen niet te vervelen

Oké, je bent op de reis van je leven geweest en je hebt ongelooflijk veel spanning, avontuur en romantiek meegemaakt… maar voor iedereen thuis was het bekijken van al die Facebook updates en zonsondergangen op Instagram misschien wel voldoende. Als mensen je vragen naar je reis, hou het dan bij ‘het was fantastisch’ plus nog een snelle anekdote – als ze meer willen weten, dan vragen ze er wel naar. Je reist tenslotte niet om er over op te scheppen, althans dat zou je niet moeten doen…

Zonsondergang bolivia

10. Schrijf je herinneringen op

Je zult honderden stukjes papier, servetjes, bierdopjes, foto’s, tickets en herinneringen hebben verzameld tijdens je trip. In plaats van ze onderin je rugzak te laten slingeren kun je ze ook in een plakboek verzamelen. Of als jouw herinneringen op een meer digitale wijze zijn opgeslagen, waarom maak je er dan geen fotoserie, stop-motion beelden of video van? Dat ene liedje dat de hele vakantie bij je bleef zal een mooie soundtrack vormen! En neem altijd een klein aandenken mee. Of dat nu iets kleins is van je reis rond Bali of een kimono uit Tokio. Het vormt een geweldig gespreksonderwerp om over op te scheppen… sorry, bij te praten wanneer je mensen over de vloer hebt.

Instagram foto's herinneringen

Meer: Ben je zelf op reis geweest? Wat vond jij de meest geweldige plek? Of als je nog niet bent geweest, waar zou je dan naar toe willen gaan? Laat het ons hieronder weten.

Inspiratie en tips nodig? Bekijk de andere backpacker artikelen:

15 vragen aan reisblogger Manouk Bob van bunch backpackers

15 vragen aan reisblogger Manon de Jong van Reiswijsneuzen

De 10 waanzinnigste plekken om te bezoeken in Zuid-Amerika plus foto’s!