Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws De 10 mooiste stranden in Duitsland

Alle artikelen

De 10 mooiste stranden in Duitsland

Ze zijn iets minder bekend dan de Spaanse, Griekse en Portugese stranden, maar onze buren hebben ook fantastische exemplaren. Überraschung! Met de unieke charme van zowel de Baltische- (of Oostzee) als de Noordzee is het genieten van veel geweldige stranden, maar ook van de mooie meren die Duitsland rijk is.

1. Sylt

Het meest noordelijk gelegen eiland in Duitsland wordt ook wel de ‘Koningin van de Noordzee’ genoemd. Waarschijnlijk vanwege de fascinerende verscheidenheid in landschappen; in het oosten ligt de Waddenzee, in het Westen de Noordzee met haar mooie stranden. U vindt er bijna 40 km aan heerlijke zandstranden, langs de weskust van het eiland. Genoeg plek dus voor zonaanbidders: het grote strand in Wenningstedt is ideaal voor gezinnen met kinderen en de exotisch genaamde stranden ‘Samoa’ en ‘Sansibar’ zijn bedekt met paradijselijk poederzand. Mis niet de zonsondergang bij de ‘Rote Kliff’ vlakbij Kampen.

2. Baai van Lübeck

De baai van Lübeck heeft een handvol mooie stranden zoals het Timmendorfer strand, het Scharbeutzer strand en het noordelijker gelegen Grömitzer strand (ook dichtbij het duinennstrand nabij Dhame). Het zuidelijke strand bij Pelzerhaken (zoals te zien op de foto hierboven) heeft fijn zand en is meestal niet heel druk. De extra bonus: de hele dag zon. Wilt u niet alleen uw handdoek luieren? Er valt genoeg te ontdekken: de talrijke vuurtorens en de pier bij Scharbeutz zijn goede redenen om een stukje te wandelen in de zon. Mocht u een visliefhebber zijn, ga dan zeker naar het vissersdorp Sierksdorf.

lees meer: meivakantie tips en uitjes in Nederland Duitsland en België

3. Usedom

Usedom heeft een 45 km lange kustlijn met adembenemende zandstranden afgewisseld met kleine baaien. Populaire plekken zijn de resorts ‘Drei Kaiserbäder’, ‘Bernsteinbäder’ en de ‘Ostseebäder’. Zempin, een van de vier Bernsteinbäder, is het kleinste resort in Usedom, ideaal voor wie graag de rust opzoekt. In dit gebied vindt u altijd een rustig plekje. Usedom biedt gevarieerde activiteiten: van paardrijden tot fietsen, van een dagje wellness in heerlijke spa’s tot culinaire hoogtepunten.

Lees ook: zien! de 10 leukste plaatsen in Duitsland

4. St. Peter-Ording

Dankzij de zwavelbronnen heeft St. Peter-Ording de exclusieve titel ‘Noordzee’s enige healing spa en zwavelbronnen” meegekregen. Het 12 km lange strand is groot en vlak, u moet een behoorlijk eindje wandelen om bij de zee te komen als het eb is. Het strand is erg populair onder kitesurfers en u parkeert uw auto direct bij het strand, een luxe. Als u een rustiger plekje zoekt om in de zon te relaxen dan vindt u tal van leuke plekken weg van de belangrijkste zonnestranden. Met én goede stranden en zoveel extra’s (zwavelbronnen, groot, vlak en rustig strand en parkeren bij het strand) moet een bezoek aan St. Peter Ording een succes worden.

5. Amrum

Het eiland Amrum in de Noordzee (iets ten zuiden van Sylt) is het tiende grootste eiland van Duitsland. Langs de oostkust ligt de Waddenzee. In het westen heeft het eiland van de vrijheid het Kniepsand, een tien vierkante kilometer grote zandbank die overgaat in de duinen van Amrum. Het bijzondere natuurverschijnsel maakt dit eiland echt uniek.

6. Hiddensee

Hiddensee is slechts 17 km2 groot en geheel autovrij. Dat betekent: auto achterlaten in de haven en te voet, op de fiets of te paard verdergaan. De in de volksmond geheten ‘Bimmelbahn’ is ook nog een optie, een toeristentrein op wielen die regelmatig z’n bel laat rinkelen. De westkust van het eiland heeft een lang zandstrand omgeven door zandduinen. De populaire spots bij Vitte, Kloster en Neuendorf zijn beschermd, rustig en schoon. Het strand nabij Vitte is geliefd bij gezinnen met kinderen omdat het vlak is en geleidelijk afloopt. Oh ja, naaktlopen mag er ook.

7. Juist

Juist is een van de zeven bewoonde Oost-Friese eilanden, het staat bekend als een van de mooiste eilanden in het Noord-Duitsland. Dat betekent: veel aantrekkelijke stranden! Het eiland is ongeveer 17 km lang en heeft een lang wit zandstrand dat goed bereikbaar is. Perfect voor een lange strandwandeling. Autorijden is ook hier niet toegestaan, er staan zo’n 100 paarden klaar om u te vervoeren. Een relaxt begin van een bijzondere vakantie dichtbij.

8. Rügen

Duitsland’s grootste eiland Rügen biedt 60 km strand, geweldige nationale parken, populaire kustplaatsen en idyllische plekken. Ga zeker eens kijken in Binz, de grootste kustplaats op Rügen. Op de foto ziet u de krijtrots, een van de meest indrukwekkende plekken op het eiland. Boven bevinden zich de oude beukenbossen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, beneden ziet u indrukwekkende stranden. Een gemiddelde van 1800 zonuren maken Rügen tot het zonnigste deel van Duitsland. In mei kunt u al temperaturen van 30 graden Celcius verwachten.

9. Rostock

De stranden aan de Baltische zee bij Rostock zijn zeer de moeite waard: het Warnemünder strand is zo’n 80 meter breed en is bedekt met heerlijk fijn zand. Bij de kustplaats Graal-Müritz kunt u relaxen omgeven door een gezonde zee- en boslucht, perfect om de batterijen eens flink op te laden. In het voorjaar is er het Rhododendron parkfestival. Vergaap u aan de bloemenpracht die het park omtovert tot een kleurrijk geheel.

10. Mehr, mehr! Constance & Chiemsee

Nu even genoeg zon, zee, strand. Het hoeft natuurlijk niet altijd een strand te zijn bij een zee. Duitsland telt vele fantastisch meren. Chiemsee, ook wel bekend als ‘Bavarian Sea’ en de Bodenmeer zijn slechts twee van de vele meren waar veel mensen op een zonnige dag naar toe gaan.

Lees ook:

De 10 beste stranden in Spanje: top 10 perfecte playas

Natuur in duitsland, 21 natuurwonderen op de mooiste plekken

De 12 mooiste stranden ter wereld in beeld

Toch liever wat verder weg?