Nieuws De 10 vreemdste diersoorten ter wereld (en waar ze te zien)

Alle artikelen

De 10 vreemdste diersoorten ter wereld (en waar ze te zien)

Zie de 10 vreemdste en verwonderlijkste diersoorten ter wereld en waar je ze in real life spot.

Als je denkt dat je alles al hebt gezien na een middagje dierentuin, werp dan eens een blik op de 10 vreemdste diersoorten uit de natuur. Er huizen echt behoorlijk vreemde wezens op deze aardbol.

1. Schoenbekooievaar

Deze wil je liever niet tegenkomen, dit is echt een gemeen schepsel. Z’n enorme bek is een gevaarlijk en dodelijk wapen waarmee de schoenbekooievaar (mooi scrabblewoord!) z’n prooi grijpt. Een volwassen ooievaarsbek kan tot 24 centimeter lang worden en schrokt alles naar binnen, van vissen, hagedissen tot slangen en zelfs andere vogels. Godzijdank zijn ze wat bang voor mensen, want tegen die dodelijke blik kunnen we weinig beginnen als dit exemplaar het op ons gemunt heeft. Schoenbekooievaars komen voor in Centraal-Afrika, Lake Albert in Oeganda is waarschijnlijk de beste plek om deze gast in het wild te zien.

2. Langoorkoe

Op de een of andere manier lijken ze een beetje op herkauwende konijnen. We weten niet of ze met deze mega-oren beter kunnen horen, de oren lijken wel handig voor het wegslaan van vliegen. Je kunt deze trekdieren vinden op het platteland van Thailand.

3. Neusaap

De neusaap zit wat betreft vreemdheid de langoorkoe dicht op de hielen. Deze primaten behoren tot een van de grotere apensoorten met hun lengte van zo’n 76 centimeter. Hun meest onderscheidende aspect is natuurlijk hun enorme snufferd, die tot wel 10 centimeter lang kan groeien en elegenant over z’n mond heen hangt. Leuk detail: alleen mannetjes ontwikkelen deze mega-neuzen en vrouwtjesapen zijn er dol op. Hoe groter de neus, hoe aantrekkelijker het mannetje. Je treft neusapen in Maleisië op het eiland Borneo.

Lees ook: De beste plekken om de meest geweldige en fascinerende dieren ter wereld te zien

4. Albinoalligator

Op het eerste gezicht denk je misschien dat dit een krokodil is die te weinig zonlicht ziet, maar albinoalligators komen als zodanig in het wild voor, hoewel ze zeer zeldzaam zijn. Je kunt deze griezelige reptielen zien bij de St. Augustine Alligator Farm in Florida.

5. Afrikaanse maraboe

Als de rillingen je al over de rug liepen bij de schoenbekooievaar, kijk dan even naar deze meneer, de Afrikaanse maraboe. Deze angstaanjagende vogel leeft voornamelijk van aas. Dat verklaart z’n kale hoofd; met veren zou hij continu onder bloedklodders zitten. De Afrikaanse maraboe is klip-en-klaar in wat hij eet: ze slokken en slurpen duiven, pelikanenkuikens, insecten, vissen, kikkers, kleine zoogdieren, menselijk afval en zelfs flamingo’s naar binnen. Deze gigantische dieren zie je niet eenvoudig over het hoofd, ze hebben een spanwijdte van ongeveer 3 meter lengte. Te vinden in Centraal- en Zuidelijk Afrika, maar het Mikumi National Park in Tanzania is een goede plek om je zoektocht naar deze maraboe te beginnen.

6. Grote rafelvis of zeedraak

Je hebt ongetwijfeld gehoord van zeepaardjes, maar wist dat er ook zeedraken bestaan? Net als bij zeepaardjes zorgen de mannelijke zeedraken voor de eitjes die het vrouwtje bij hem werpt. Ongeveer negen weken lang neemt het mannetje ze onder zijn hoede tot ze uitkomen. Je kunt grote rafelvissen aan de zuidkust van Australië tegenkomen, hoewel ze door hun overtuigende camouflage moeilijk te zien zijn.

Lees ook: Slangen in een vliegtuig en top 10 gevonden dieren aan boord

7. Zeekoe

De zeekoe lijkt op een zeehond maar dan met grote, platte zwemvliezen in plaats van vinnen. Het verhaal wil dat zeelieden ze aanzagen voor vrouwen met vissenstaarten. Zo ontstond de mythe van de zeemeermin. Het moet gezegd worden; die gasten moeten lang op zee zijn geweest wilden ze een dergelijk log, vlezig beest aanzien voor een vrouw. Je kunt met zeekoeien zwemmen langs de kust van Florida.

8. Vogelbekdier

Toen Britse ontdekkingsreizigers voor het eerst voorbeelden van het vogelbekdier opstuurden dachten wetenschappers dat het een goede grap was. Naast z’n gekke bek, heeft dit wezen een giftige, hoornige spoor bij z’n achterpoot waarmee het een van de weinige, giftige zoogdieren is. Niet alleen dat, het is ook nog een cloacadier, een zoogdier dat eieren legt. Deze bizarre wezens vind je in het westen van Australië, maar de beste plek om er een te zien is de Taronga Zoo in Sydney.

Lees ook: ZOO leuk! Dierentuinen!

9. Voshaai

De buitengewoon bijzondere voshaai wordt meer dan 6 meter lang en de helft van z’n lengte wordt ingenomen door z’n grote staart. Dit bizarre, verlengde aanhangsel wordt gebruikt om te jagen. Deze haai slaat door het water om z’n prooi te steken, dat gaat meestal om een tonijn en soms is een zeevogel de pineut. Voshaaien komen voor in het noorden van de Stille Oceean, maar de beste plek om er een te zien is met een georganiseerde duik in Malapascua, de Filippijnen.

10. Naakte molrat

Deze rimpelige, kale, blinde wezentjes leven in koloniën, samen met een koningin, net als mieren. Alsof dat nog niet gek genoeg is: naakte molratten kennen geen pijn en krijgen nooit kanker, dat maakt ze super fascinerend voor de wetenschap. Deze knotsgekke knaagdieren vind je in Kenia, Ethiopië en Somalië en in Dierenpark Emmen, als je niet te ver wilt reizen.

Meer dieren?

Ontdek kattencafés: koffie en katten gaan goed samen

Op vakantie met de hond: de 10 meest hondvriendelijke bestemmingen

Vakantie-inspiratie nodig? Krijg het met een paar muisklikken bij Skyscanner. Zie waar je morgen naar toe kunt reizen met onze unieke ‘Naar Overal’ zoekfunctie en doe ideeën op voor je volgende avontuur bij Skyscanner reisnieuws.

Kaart