Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 15 mooie natuurgebieden van Nederland

Alle artikelen

15 mooie natuurgebieden van Nederland

Nederland telt prachtige natuurgebieden, waar je heerlijk kunt uitwaaien, fietsen en/of wandelen. Nederland is zo mooi! Staat jouw favoriete natuurgebied ertussen?

1. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie met 46 forten waaronder het eiland Pampus. Deze linie bestaat onder andere uit vijf vestingsteden als Muiden en Woudrichem. De Nieuwe Hollandse Waterlinie vervangt de Hollandse Waterlinie uit de 17e eeuw. Dit Rijksmonument bevat oogstrelende gebieden en forten in de omgeving van ’t Gooi en Utrecht. Zeker de moeite waard om een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland eens te bezoeken.

2. De Drentse Aa

De Drentse Aa is een beek en Nationaal Landschap. Het gebied omvat boerenland en 16 dorpen met een unieke eigen sfeer. De beek kronkelt door dit gebied heen en is door verschillende wandelroutes een geliefde plek om te genieten van de typische Drentse natuur. Boeren bevinden zich al duizenden jaren in het gebied, dit heeft bijgedragen aan het bijzondere karakter van dit natuurgebied. Wil je er even helemaal tussenuit? Dan is de Drentse Aa een aanrader.

Lees ook: ’t Nederlandse platteland uit Boer zoekt vrouw

3. De Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitgestrekt gebied met riviereiland in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het is een beschermd natuurgebied waar het heerlijk is om te wandelen of een weekendje in een van de vakantieparken te spenderen. Er zijn vele mogelijkheden voor recreatie in het gebied, het natuurbehoud en recreatie zijn belangrijke peilers voor de Biesbosch.

4. Hoekse Waard

De Hoekse Waard wordt beschouwd als een van de Zuid-Hollandse eilanden. Er zijn zestig polders in het gebied en bijna alle dijken zijn nog aanwezig. De eerste polders in het gebied stammen uit de 14e eeuw. De lange geschiedenis van het gebied en de uitgestrekte uitzichten geven de Hoekse Waard een unieke schoonheid.

5. Groene Hart

Een van de meest besproken natuurgebieden van Nederland is het Groene Hart. Het gebied ligt middenin de Randstad, grenzend aan onder andere Rotterdam, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het natuurgebied is aangewezen als nationaal landschap en er leven bijzondere weidevogels. De bedreigde vogelsoorten als de grutto, kievit en scholekster komen veel voor in het gebied.

Lees ook: Top 10 meest magische plekken in Nederland

6. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant is een natuurgebied van ruim 4000 hectare groot. Het is een natuurgebied wat afwisselende soorten beplanting heeft waardoor het een interessant natuurgebied is om doorheen te wandelen. Het gebied is niet voor niks een nationaal park, een weekendje Brabant is niet compleet zonder een wandeling in dit gevarieerde natuurgebied!

7. Nationaal Park De Groote Peel

De Groote Peel ligt in Noord-Brabant en Limburg. Het is een restant van de Peel wat volgens overleveringen een ondoordringbaar gebied is geweest. Het is nu een grotendeels afgegraven hoogveengebied waar talloze wandelroutes te volgen zijn. De natuur in het zuiden van het land is sowieso de moeite waard, zet de Groote Peel ook maar op je lijstje met nog te bezoeken natuurgebieden in Nederland!

8. De Maasduinen

Noord-Limburg heeft drie nationale parken waar de Maasduinen er een van is. Het bos- en heidegebied is ruim 4500 hectare groot waar onder andere kraanvogels te vinden zijn. Het is nogal bijzonder dat kraanvogels in Nederland te vinden zijn. In het voorjaar en najaar trekken de vogels van en naar de Maasduinen.

Lees ook: Geef jezelf bloot: Wandel een blotevoetenpad

9. De Waddenzee

De Waddenzee heeft een onmiskenbare ecologische waarde en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door het relatief warme water zijn er vele planten en dieren in de Waddenzee te vinden. Uiteraard zijn er zeehonden in de Waddenzee te zien, ook vele vogels en schelpdieren zijn vooral in het voorjaar in de zee te vinden. Daarnaast zijn er zo’n 250 plantensoorten die alleen in de Waddenzee te vinden. Een toplocatie voor een dagje uitwaaien of wadlopen!

Lees ook: Top 12 mooie Nederlandse stranden

10. De Friese meren

De Friese meren trekken tijdens de Sneekweek talloze watersportliefhebbers. Daarnaast worden er nog vele andere watersportevenementen in het gebied georganiseerd. Het hele jaar zijn de meren het bezoeken waard. Zowel voor watersporters als wandelaars is het een bijzonder mooi gebied. Rondom de meren zijn vele dorpen en steden te bezoeken die pittoresk aandoen. Een leuk en gevarieerd natuurgebied in Nederland voor een dagje weg!

11. Middag-Humsterland

Dit nationaal landschap in Groningen is ruim 5000 hectare groot en biedt zowel bijzondere natuur als historische gebouwen. Onder andere authentieke romaanse kerken uit de 13e eeuw, het oude stadscentrum van Garnwerd en een nog als boerderij in gebruik zijnde borg in Den Ham zijn in het gebied te vinden. De Middag-Humsterland biedt een bijzonder dagje geschiedenis en natuur.

Lees ook: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

12. Oostvaardersplassen

Naast het Groene Hart is de Oostvaardersplassen ook een van de meest veelbesproken natuurgebieden in Nederland. Het beheersexperiment in de Oostvaardersplassen heeft regelmatig tot kritiek geleid. De dieren die er leven worden niet bijgevoerd om zo een volledig natuurlijk manier van leven te bereiken. Het relatief jonge natuurgebied tussen Almere en Lelystad is een bijzonder belangrijk moerasgebied en een overwintergebied voor vogels. De film De Nieuwe Wildernis heeft heel Nederland laten zien hoe prachtig dit vrij nieuwe natuurgebied is. Het is zeker de moeite van het bezoeken waard.

13. De Hoge Veluwe

De Veluwe is een van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt zonder overheidssubsidie gefinancierd en kent buiten de prachtige natuur ook culturele elementen. Architectuur, cultuurgeschiedenis en beeldende kunst zijn onderdeel van het park. Het is het enige natuurpark in Nederland waar entree voor moet worden betaald. Mede om de dieren binnen te houden staan er hoge hekken rondom het park, daardoor komen de bezoekers makkelijk in aanraking met wild wat in het park leeft.

14. De Utrechtse Heuvelrug

Het gevarieerde landschap van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug omvat stuwwallen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. De Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied in Nederland. Het gebied is een nationaal park sinds 2003 wat wettelijk de ruimte geeft om het natuurgebied te beschermen. Onder andere de zeldzame boommarter leeft hier. Ondanks de versnippering van het gebied, is het een heel fijn bosgebied om te wandelen en even te ‘aarden’.

15. Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het natuurgebied kent een unieke flora en fauna waaronder zeehonden en bruinvissen. Het gevarieerde gebied is geliefd bij wandelaars en duikers. Omdat het gebied lang zowel zoet als zout water kende is de natuur bijzonder. Denk aan bijvoorbeeld anemonen, zeekatten en de vele vogels die tijdens eb op de slikken en platen hun voedsel vinden.

Leuk artikel? Lees meer:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.