Nieuws De 17 allermooiste pleinen om te bezichtigen in de wereld

Alle artikelen

De 17 allermooiste pleinen om te bezichtigen in de wereld

Pleinen zijn bij uitstek de plek waar mensen en culturen samenkomen. Skyscanner heeft voor jou de 17 allermooiste grote en kleinere pleinen verzameld. Dompel je onder in de geschiedenis van deze fantastische middelpunten van prachtige steden en feel life!

1. Italië, Rome, Piazza di Spagna (Spaanse Trappen)

Rome heeft natuurlijk veel meer dan één bezienswaardig plein, maar geen van de pleinen is zo indrukwekkend als het wereldberoemde Piazza di Spagne, de Spaanse Trappen. Je weet eigenlijk niet wat je als eerste moet bewonderen: de barokke bronnen van Bernini, de Fontana della Barcaccia, of het huis van de Engelse dichter John Keats, wat nu een museum is. Wat je zeker niet mag missen is een trip naar de Trinità dei Monti kerk. Bezoek je de Spaanse Trappen in het voorjaar, dan zijn ze gehuld in een immense bloemenpracht. Extra mooi!

Italien, Rom, Piazza di Spagna (Spanische Treppe)

Zie ook: Stedentrip Rome? Dit kun je er gratis doen!

2. Tsjechische Republiek, Praag, Staromestské Namesti (Oudestadsplein)

Het Oudestadsplein en het monument Stare Mesto liggen in de oude stad van Praag die je met zijn bijzondere charme volledig inpalmt. De aansprekende gebouwen zijn gebouwd in Romeinse en gotische stijl. Het prachtstuk van dit plein, de astronomische klok, maakt deze plek tot iets heel bijzonders. Om te bekijken: de St. Nicolaaskerk en het Kinsky-paleis, naast het oude stadhuis waar eerdergenoemde klok hangt. Je kunt op het Oudestadsplein ook uitstekend eten in een relaxte sfeer en luisteren naar leuke straatmuzikanten.

Tschechische Republik, Prag, Staromestské Namesti (Altstädter Ring)

Leuk! Zie ook: 8 dingen om te doen tijdens een stedentrip in Praag

3. Cuba, Havana, Plaza de la Revolución

Als er een stad is die je zo snel mogelijk moet bezoeken, dan is het wel Havana in Cuba. Over een tijdje kan de geschiedenis van Cuba wel eens een heel andere wending krijgen, nu ook de banden met de VS worden aangehaald. Wandel in Havana zeker over de Plaza de la Revolución, de plek op Cuba om iets te leren over de roemruchte, interessante geschiedenis van het land. Bewonder het standbeeld dat een eerbetoon is aan José Martís en de beroemde beeltenis van Che Guevara, gemaakt door kunstenaar Enrique Ávila.

Kuba, La Habana, Plaza de la Revolución

Lees ook: 10 dingen om te doen in Havana

4. België, Brussel, Grand Place (Grote Markt)

In het centrum van Brussel vind je de Grote Markt. Kom je hier in de zomer dan zijn de terrassen vol en luister je naar talloze, fijne zomerconcerten. In de wintermaanden, en zeker rond kersttijd, wordt het plein omgetoverd tot een winterwonderland met een heerlijke kerstmarkt. Architectuurliefhebbers halen hun hart op bij het zien van de verschillende Noord-Europese bouwstijlen die op een mooie manier met elkaar zijn verenigd. Dit is vooral goed zichtbaar in het stadhuis, het Maison du Roi en het Gildehuis.

Belgien, Brüssel, Grand-Place

Bekijk ook: 7 mooie autoroutes door België en Frankrijk

5. Rusland, Moskou, Rode Plein

Grenzend aan het Kremlin ligt het grootste en indrukwekkendste plein van Moskou: het Rode Plein, met een oppervlakte van maar liefst 70.000 vierkante meter. De naam dankt het aan het feit dat het Russische bijvoeglijk naamwoord voor ‘rood’ oorspronkelijk ‘mooi’ betekende. Op het plein staat de wonderschone Pokrovkatedraal of Basilisukathedraal met z’n heldere koepels naast de beelden om nationale helden Kuzma Minin en Dmitri Pozharsky te eren. Zij verdreven Poolse indringers uit Moskou in 1612.

Russland, Moskau, Roter Platz

6. Argentinië, Buenos Aires, Plaza de Mayo

Plaza de Mayo vormt het centrum van het politieke leven in Buenos Aires. Op dit legendarische plein vind je de belangrijkste gebouwen van de stad: Casa Rosada, het werkpaleis van de Argentijnse president, het stadhuis van Buenos Aires, de kathedraal van de stad, Catedral Metropolitana en de Centrale Bank van Argentinië. De naam van het plein herinnert aan de Meirevolutie van 1810, niet veel later werd Argentinië onafhankelijk van Spanje. Plaza de Mayo is een historisch plein met duizenden gezichten, een fascinerende architectuur en een unieke sfeer. Iedere keer ontdek je hier een nieuw hoekje.

Argentinien, Buenos Aires, Plaza de Mayo

 

7. Italië, Venetië, Piazza San Marco (San Marco plein)

Die tijdloze aantrekkingskracht van Piazza San Marco of het San Marco plein blijft bij ieder bezoek aan Venetië fascineren. Hier komen culturen samen, vind je honderden jaren kunst en geschiedenis; een iconische plek die je niet snel vergeet als je er bent geweest. Een hoogtepunt op het plein is de Basilika San Marco, die er majesteitelijk bovenuit torent, net zoals de beroemde Klokkentoren Campanile van Venetië. Maak op het plein een foto met de duiven en drink een onvervalste Italiaanse (maar dure) cappuccino op een van de terrassen. Ook bij hoogwater kun je het plein bewonderen, rubberen laarzen aan en gaan!

Zie ook: 10 cliché dingen voor op de bucketlist

8. Frankrijk, Parijs, Place de la Concorde

De Egyptische obelisk uit Luxor in roodgraniet beheerst Place de la Concorde, het grote plein in Parijs dat tegelijkertijd een van de belangrijkste knooppunten in de stad is. Vanuit hier loopt de Champs Elysées richting de Arc de Triomphe terwijl je bij de heerlijke Tuileries-tuinen even kunt stoppen of langs de Seine kunt wandelen. Op het plein zelf vind je naast de Obelisk grote beelden en fonteinen die zorgen voor een aristocratische uitstraling.

Frankreich, Paris, Place de la Concorde

9. Engeland, Londen, Trafalgar Square

Gebouwd om de Britse overwinning in de Slag om Trafalgar te gedenken door Admiraal Nelson: Trafalgar Square. Een knooppunt in Londen en thuisbasis van vele ambassades. De Nelson-zuil omgeven door vier bronzen leeuwen staat in het midden van een mooie fontein. Onder het plein bevindt zich de National Gallery vol geweldige kunstschatten. Een bezoek aan Trafalgar Square hoort simpelweg bij een eerste keer Londen.

Lees ook: 10 roadtrips door Groot-Brittannië

10. Marokko, Marrakech, Jemaa el-Fnaa (Djemaa el Fna)

Jemaa el-Fnaa is werelderfgoed uit de magische categorie. Bewonder er slangenbezweerders en luister naar verhalenvertellers die je meenemen in hun fantasievolle wereld. Wie iets van de sfeer mee naar huis wil nemen, wandelt langs de vele stalletjes en koopt mooie sieraden, kussens in kleurrijke Maroc-stijl en kleden. In de vele cafés rondom het plein nip je aan een verse muntthee en doe je je te goed aan zoete versnaperingen.

Marokko, Marrakesch, Jemaa el-Fnaa (Djemaa el Fna)

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Marrakech

11. China, Beijng, Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede of het Tianmen-plein is het monument voor het Keizerlijk Paleis van de Ming-dynastie. Vooral bekend van de volksopstand uit 1989; daarom ademt het plein nog altijd een beklemmende sfeer. Tegelijkertijd is het indrukwekkend mooi. Hier zie je het monument voor de helden van het volk, het Nationale Museum van de Chinese geschiedenis naast het mausoleum van Mao Zedong. En, speciaal voor iedereen die van superlatieven houdt: het plein van de Hemelse Vrede is het grootste openbare plein ter wereld.

China, Peking, Platz des Himmlischen Friedens

12. Polen, Krakow, Grote Markt

Krakow is het levendige kunst- en cultuurcentrum van Polen, een toffe stad om een paar dagen door te brengen. Dwaal door het historische centrum en de oude stad die sinds 1978 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat met het wonderschone Grote Marktplein uit de 13e-eeuw. Het plein heeft een oppervlakte van zo’n 40.000 m2 en is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Bezoek de lakenhallen waar ze allerhande souvenirs en ambachtelijke waar verkopen. Hier bevindt zich ook de St. Mary’s Basilica met een van de oudste altaren in Europa, daterend uit de middeleeuwen. Op het plein geniet je van muziek, straatkunst en een multiculti-sfeer met toeristen die vanuit de hele wereld het plein en Krakow komen bewonderen.

Bekijk ook: 10 goedkope landen voor een bijzondere vakantie

13. Duitsland, München, Marienplatz

Mmm, lastig. Een plein kiezen in Duitsland, het land beschikt namelijk over vele opmerkelijke en mooie pleinen. Hier hebben wij gekozen voor Marienplatz omdat het omgeven is door zoveel grootse monumenten met fascinerende details. Zo vind je hier niet alleen het prachtige Neue Rathaus, het stadhuis, met z’n beroemde carillon, maar ook het Alte Rathaus (oude stadhuis) naast talrijke historische Gasthäuser (pensions) en restaurants. Tijdens kersttijd verrijst hier een van de meest geliefde kerstmarkten van Duitsland waar ook Nederlanders graag komen.

Deutschland, München, Marienplatz

Lees ook: Zien! De 10 leukste plaatsen in Duitsland

14. Rusland, St. Petersburg, Paleisplein

In het midden van het Paleisplein in St. Petersburg staat de Alexanderzuil die tsaar Alexander I. liet bouwen om de overwinning op Napoleon te gedenken. Hier rondwandelen, betekent een stap terug in de tijd. Je voelt hier het verleden, met de Hermitage en de straat Nevski Prospekt waar de meeste bezienswaardigheden zich bevinden. Dit plein is een van de meest fascinerende en historische in de wereld. Een onontkoombare must-see tijdens een reis naar St. Petersburg!

Russland, St. Petersburg, Palastplatz

15. Iran, Isfahan, Plein van de Imams (Meidan Emam)

De Koningsmoskee met z’n uitzonderlijke architectuur, het Ali Qapu-paleis dat in de 17e-eeuw diende als residentie van de Sjah van Perzië, de moskee Sheikh Lotfallah en de reusachtige oude Bazaar van Isfahan omringen allen dit iconische plein. Het staat sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Iran, Isfahan, Platz des Imams

Zie ook: Traveltrends: Dit zijn dé bestemmingen voor 2016

16. Mexico, Mexico Stad, Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución, beter bekend als Zocalo, werd gebouwd op de ruïnes van Tenochtitlan, de hoofdstad van het Azteekse Rijk. Vandaag de dag is dit plein het hart van deze bruisende metropool. Hier vind je het Templo Mayor, het Nationale Paleis en de Metropolitan Kathedraal. Het plein is favoriet van kunstenaars, dansers, straatartiesten en schoenenpoetsers, op Zocalo is altijd veel leven. Beleef het zelf, wij denken dat geen reisgids de sfeer van dit plein goed kan omschrijven (en wij dus ook niet).

Mexiko, Mexico City, Plaza de la Constitución

Bekijk ook: Reizen door Noord-Amerika – 10 te gekke plaatsen

17. Spanje, Madrid, Plaza Mayor

Overdag en ’s nachts bruist het grote, vierkante Plaza Mayor in het hart van het machtige Madrid. Het is omgeven door drie verdiepingen tellende gebouwen die alleen te betreden zijn via de negen poorten waaronder de beroemde Arco de Cuchilleros. In het midden van het plein bewonder je het ruiterstandbeeld van Felipe III terwijl je in talrijke bars en restaurants onder de bogen geniet van de smakelijke Spaanse keuken. Ook Hemingway kwam hier graag, zo zul je zien.

Spanien, Madrid, Plaza Mayor

Lees ook: De 15 meest magische plekken in Spanje

Vertaald uit het Italiaans oorspronkelijk geschreven door Antonella Finucci.

Inspiratie gekregen? Bekijk hier goedkope vliegtickets

Leuk artikel? Lees dan ook:

7 absoluut ongewone gebouwen

11 meest opvallende gebouwen ter wereld

10 geweldige ideeën voor een citytrip in Europa

9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must sees

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die je helpt besparen op vliegtickets, hoteldeals en autohuur.