Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws De top 7 best bewaarde geheimen van New York

Alle artikelen

De top 7 best bewaarde geheimen van New York

Bij een stad die zo bekend is als NYC kan je gemakkelijk denken dat trips buiten de gebaande paden ondenkbaar zijn. De stad is natuurlijk voorzien van zeer bekende attracties en zelfs als je er nog nooit bent geweest herken je direct de iconen en symbolen waar New York om bekend staat. Al is het alleen al uit veel films en tv-series; van the Godfather, Friends tot Sex and the City. Maar kijk je iets verder dan je neus lang is, dan doemt er een keur aan alternatieven op voor het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld en Central Park. Dus boek vliegtickets New York en kruip onder de onbekende huid van the Big Apple!

1. Beleef het strandleven

New York is dan alleen wolkenkrabbers en hangende bruggen. De wereldstad beschikt ook over een groot aantal stranden met Brooklyn’s Coney Island als top spot voor dagjesmensen met z’n kermisattracties en freak shows.

Als je in Brooklyn blijft, maar iets verder weg gaat dan Coney Island, dan ontdek je Russische en Oekraïense restaurants op Brighton Beach’s boulevard die als bijnaam ‘Little Odessa’ heeft. Of ga naar Manhattan Beach met z’n gezinsvriendelijke speeltuinen en sportfaciliteiten. De golven van Rockaway Beach geven Queens’ zijn eigen surfparadijs. En mocht je in the Bronx zijn, dan kunnen we het bijna 2 km lange strand Orchard Beach aanbevelen voor een barbecue en een potje handballen.

Coney Island

2. Verrassende kijk op en vanaf dakterras

Zelfs geboren en getogen New Yorkers worden altijd een beetje duizelig bij het zien van Manhattan vanaf grotere hoogte. Maar als de zon schijnt, volg dan de New Yorkers naar een als een lappendeken uitgestrekte wereld van hooggelegen tuinen, bars en restaurants.

Kunstliefhebbers zullen de Cantor Roof Garden leuk vinden bovenop het beroemde Metropolitan Museum of Art, ook dit jaar is er weer een bijzondere beeldenexpositie tijdens de zomermaanden. Zin in nog meer plekken op grote hoogte? Het door wijnranken omgeven Gramercy Terrace van het Gramercy Park Hotel is een ‘cool spot’ voor cocktails en mooie mensen. En Hotel Gansevoort in het Meatpacking district is geweldig voor een panoramische duik op z’n 14 meter hoge dakterras met zwembad.

3. Vind bijzondere spullen op leuke markten

Ruil je dromen om te winkelen op 5th Avenue in voor New York City’s ambachtelijke markten: deze zijn vaak gevuld met de leukste spullen van lokale, zelfstandig werkende creatievelingen. Hier krijg je tegelijkertijd een kijkje in het buurtleven en ga even weg van de standaard toeristenroutes. Hester Street Fair vind je bij de Lower East Side naast Seward Park, elke zaterdag. Hier verkopen ze hapjes van An Choi Thai en Luke’s Lobster (favorieten van diehard foodie favourites) naast vintage sieraden en accessoires van opkomende designers uit New York.

Op zondag kun je de Hudson rivier oversteken richting de Brooklyn vlooienmarkt bij Williamsburg’s East River Waterfront, gelegen tussen North 6th en North 7th Street. Je vindt er een mix van handgemaakte en vintage kleding, antieke meubels en ambachtelijk gemaakt hapjes en maaltijden en krijgt het uitzicht op laaggelegen Manhattan over het water er bij cadeau.

Lees meer: Top 10 gratis te doen New York

Hester Street Fair

Tip: Beste reistijd New York

Even een tipje tussendoor: de beste reistijd voor New York ligt er natuurlijk aan wat de reden van je bezoek is. Maar over het algemeen is het klimaat in de zomer erg heet en in de winter koud. New York in oktober, september, mei of april is het meest aangenaam qua temperatuur. In oktober is New York ook prachtig met haar gouden herfst – en in november vind je over het algemeen goedkopere tickets!

4. Metro New York

Geheid een grote hit, zowel bij kinderen als bij volwassenen: het New York City Transit Museum. Nog altijd een vrij onbekende plek in Brooklyn Heights. Maar met een buurt die steeds meer opgeknapt wordt en naar het stempel hip neigt, is dat misschien niet lang meer het geval.

Het museum is gevestigd in een metrostation dat niet meer in gebruik is. Je ontwaart er oude metrowagons uit elk jaartal vanaf 1900, het jaar waarin het metrosysteem onder stad van start ging. Je reist er door de tijd van het metronetwerk. Soms kunnen groepen nostalgische ritten boeken in vintage wagons naar plekken als Coney Island en de Bronx. Dit is echt een parel om te ontdekken, al is het alleen al om meer te weten te komen over de historie van New York en z’n mensen.

new york metro

5. Drink een vers kopje thee

Denk je dat alle New Yorkers passen in het plaatje van het ‘quawfee-drinkin’ cliché? Nou, nee. New Yorkers houden nu eenmaal ook van alternatieve dingen en nieuwe dingen uitproberen. Dat heeft ertoe geleid dat in de stad de laatste jaren veel hippe tearooms zijn gekomen.

Tea & Sympathy in Greenwich Village is het meest Brits van allemaal (je vindt er zelfs blikken Heinz Baked Beans waar Engelsen zo dol op zijn). Podunk in East Village mixt het allemaal een beetje door elkaar met shabby-chic meubels, huisgemaakte cakes en honderden huisgemixte theesoorten. Terwijl Lady Mendl’s Tea Salon nabij Gramercy Park vijfgangen afternoon teas serveert in een salon in Victoriaanse stijl.

Tea Sympathy Greenwich

6. Ontdek New Yorkse lofts in oktober

Als je in oktober in New York bent, ga dan New Yorkse huizen van binnen bekijken. De mooiste lofts, wolkenkrabbers, penthouses en andere bijzondere gebouwen zijn 1 weekend per jaar geheel gratis geopend voor iedereen. Het is dan namelijk Open House Weekend (bekijk hier de precieze data). De kans om een New York te ervaren zoals je dat normaal nooit zult zien. Onder meer het Art Deco Woolworth gebouw in Tribeca, New York’s Grand Masonic Lodge, een beeldhouwersstudio in Brooklyn en een ondergronds power station openen hun deuren. Je wandelt er zo naar binnen.

7. Groen struinen door de lucht

Central Park met bootjes en ijscomannen zijn meestal de standaard items in een park, maar NYC’s High Line geeft dat een heel andere, veel luchtiger draai. Deze voormalige, hoog gebouwde vrachtspoorweg door de stad is door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf omgetoverd tot een groene oase in de lucht. Hier beleef je de wijk Chelsea en het hippe Meatpacking District op een heel andere manier vanaf zo’n 9 meter hoogte.

Wandel over de volle lengte van Gansevoort Street naar 20th Street in het laaggelegen Manhattan en ontdek grasvelden, weides, bloemen en bomen die rondom de spoorrails zijn geplant in een mooi contrast met de industriële, zakelijke omgeving. Onderweg geniet je van kunst in Chelsea market en kun je loungen op 10th Avenue Square.

New York High Line

Foto: Joel Sternfeld

Met zoveel leuke tips, hoeft je waarschijnlijk niet lang meer na te denken over je volgende bestemming: the Big Apple; here we come! Vergelijk vluchten New York.

Met dank aan: Isabel Clift, reisblogger die in Londen woont en een enorme New York fan is.

Meer New York?

10 beste dingen om te doen New York

New York on budget

De mooiste uitzichten van New York