Nieuws De 7 mooiste tuinen ter wereld

Alle artikelen

De 7 mooiste tuinen ter wereld

Een bijzondere selectie van de mooiste tuinen ter wereld. Om bij weg te dromen en inspiratie op te doen. Van New York, Marrakech tot Den Haag.

’t Is tijd om de tuin weer aan te pakken (als u er een hebt)! Skyscanner deed kleurrijke en klassieke tuininspiratie op bij de 7 mooiste tuinen ter wereld.

Garden of Cosmic speculation, Dumfries, Verenigd Koninkrijk

Nabij het Schotse Dumfries, laat landschapsarchitect Charles Jencks een verbazingwekkend staaltje tuinarchitectuur zien die eigenlijk alle verstand te boven gaat. Zijn ‘Garden of Cosmic Speculation’ is gebaseerd op wiskunde en wetenschap en atoomdeeltjes, ons DNA, de Big Bang en de uitdijing van het heelal. Jencks woont hier, het is zijn eigen tuin en dus privéterrein. De tuin is slechts een dag per jaar open voor publiek, dit jaar op 5 mei 2013. (foto: flickr/Ferdia)

Sissinghurst Gardens, Verenigd Koninkrijk

Als u direct bruikbare tuininspiratie op wilt doen, ga dan naar het Engelse graafschap Kent dat zichzelf ook wel de tuin van Engeland noemt. Een heel bekende en veel geprezen tuin is Sissinghurst Garden, ontwikkeld door de beroemde schrijfster Vita Sackville-West. Een heel romantische tuin die eigenlijk bestaat uit meerdere tuinen en tuinkamers in verschillende stijlen gescheiden door oude muren en hagen. Op het terrein staat ook een imposant Elizabethiaans woonhuis waar de schrijfster en haar man woonden. Sissinghurst Garden ligt vlakbij Cranbrook. Vliegtickets naar Londen. (foto: flickr/ Sebastian Rahtz).

Giardini La Mortella, Napels, Italië

De Giardini La Mortella is een spectaculaire subtropische en Mediterraanse tuin vlakbij Forio, een dorpje op het eiland Ischia in de Golf van Napels. Naar men zegt een van de mooiste privétuinen in Italië. De heuvelachtige tuin is ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Russel Page samen met Susana Walton, vrouw van de Britse componist Sir William Walton. In het midden van de tuin staat een amfitheater met geweldig uitzicht over de zee rondom Forio. Op warme zomeravonden kunt u hier luisteren naar klassieke concerten. Open van april tot oktober. (foto: flickr/Il Parco Piu Bello de Italia).

Jardin Majorelle, Marrakech, Marokko

Veertig jaar lang werkte de Franse kunstenaar Jacques Majorelle met veel passie en toewijding aan zijn Jardin Majorelle, een adembenemend mooie botanische tuin in het hart van Marrakech. Een opvallend element in de tuin is de blauwer dan blauwe kobaltblauwe kleur die overal terugkomt. Majorelle verwerkte meer dan 300 plantensoorten in zijn levenswerk. U vindt hier ook zijn voormalig atelier, tevens etnografisch museum. De tuin ligt ergens verstopt achter een deur in de buurt van het drukke Djemaa el-Fna plein en biedt in het chaotische Marrakech een moment van rust en inspiratie. De Franse modeontwerper Yves Saint Laurent kocht het huis en de tuin in 1980, zijn as werd hier verstrooid nadat hij in 2008 overleed. Het hele jaar door te bezoeken, doen! (foto: flickr/Gnomehome2008).

Tuin in de lucht; The High Line, New York

Vanaf de veel bejubelde High Line ziet u Chelsea en het Meatpacking District in New York vanuit een heel ander perspectief. De bijna 10 meter hoge High Line was ooit een vrachtspoorlijn in West-Manhattan. Hier maakt u een wandeling ‘in the sky’ van 800 meter, lopend van Gansevoort Street naar de 20th Street in lower Manhattan. De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf tekende voor de beplanting en tuininrichting, een concept geïnspireerd op overwoekerde treinsporen. Gras en wilde, kleurige bloemen wisselen elkaar af. Piet Oudolf voegde ook typische Amerikaanse beplanting toe die voorkomt in prairielandschappen. Een wonderlijke oase met historie tussen de wolkenkrabbers. (foto: flickr/David_Carslon).

YuYuan Garden Sjanghai, China

Midden in het centrum, in het Huangpu district, van metropool Sjanghai ligt YuYuan Garden. Een unieke tuin in klassieke Chinese stijl daterend uit 1577, de tijd van de Ming dynastie. Yu betekent in het Chinees iets als aangenaam of tevreden. De tuin werd speciaal aangelegd voor de ouders van regeringsman Pan Yunduan om hen een gelukkige en vreedzame oude dag te bezorgen. Het is volgens kenners een tuin met een ingewikkelde structuur, bestaande uit diverse gebouwen, bruggen, goudvisvijvers en sculpturen. (foto: flickr/Hanhan131).

Japanse Tuin Clingendael, Den Haag

Tot slot een heel bijzondere tuin in Nederland: de Japanse Tuin op het Haagse landgoed Clingendael. Deze tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen, ook wel freule Daisy genoemd. Zij maakte diverse reizen naar het land van de rijzende zon en was er door gefascineerd. De tuin met een grote historische waarde bestaat dit jaar 100 jaar. U ziet er prachtige en zeldzame bomen en planten. Omdat de tuin erg kwetsbaar is, is de tuin slechts 6 weken per jaar geopend, dit jaar vanaf 27 april. (foto: flickr/Frans Schmit).