Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Bekijk de beste optredens vanaf je bank

Alle artikelen

Bekijk de beste optredens vanaf je bank

Het zijn lastige tijden voor reizigers. Buiten wacht de wereld op je, maar jij kunt niet verder gaan dan je eigen voordeur. We willen je laten dromen over waar je heen gaat als deze situatie voorbij is. Daarom maken we een serie met gidsen die de wereld naar jou brengen. Er gaat niets boven zelf reizen, maar hopelijk dwaal je in gedachten af naar al die wonderlijk mooie plekken die je binnenkort weer gaat verkennen. 

In de vorige gidsen gingen we vanuit huis op bezoek bij de beste museums ter wereld en vanuit onze eigen woonkamer op avontuur in de wildernis. Deze keer maken we een virtuele reis rond de wereld en bezoeken we fantastische voorstellingen. Alles komt langs, van opera tot Broadway tot ballet. En je kunt er online van genieten, waar je ook bent. 

De Metropolitan Opera, New York City

De gordijnen mogen dan tijdelijk gesloten zijn in het Metropolitan Opera House in de stad New York. Toch doet de organisatie zijn best een wereldwijd publiek op te vrolijken met een dagelijkse toegift in de serie Live in HD. En dat helemaal gratis. Je kunt de online optredens 23 uur lang streamen vanaf 13:30 uur voor een portie hogere cultuur op elk moment van de dag. 

Het English National Ballet, Londen

Of je nu twee linkervoeten hebt of een enorme passie voor ballet, iedereen heeft de zeldzame mogelijkheid om te dansen met Tamara Rojo, de artistiek directeur van het English National Ballet. The Company (zoals het gezelschap ook wordt genoemd) geeft gratis online balletlessen voor gevorderden en mensen die het gewoon eens willen proberen. Zo blijf je op een creatieve manier fit en positief in deze tijd van beperkte bewegingsvrijheid. 

De Berliner Philharmoniker, Berlijn 

De Berliner Philharmoniker, bekend om zijn virtuositeit en meeslepende geluid en een zekerheid aan de wereldtop van beste symfonieorkesten, sloot onlangs zijn deuren. Nu geeft de Duitse organisatie gratis toegang tot zijn digitale concertzaal vol video’s en films van de meest geprezen optredens. Je hoeft je alleen maar aan te melden op de website van het orkest en de vouchercode BERLINPHIL in te wisselen. Je krijgt dan volledige toegang tot meer dan 600 concerten uit meer dan tien seizoenen en documentaires over de geschiedenis van het orkest en de orkestleden. 

Wie van liveshows houdt, wordt op zijn wenken bediend met de livestreams van aankomende concerten. De volgende op de agenda is Haydn en Liszt gedirigeerd door Iván Fischer op 24 april. 

Het National Theatre, Londen 

Het Royal National Theatre in Londen, een van de meest geroemde theaters in het Verenigd Koninkrijk, heeft sinds zijn opening in 1963 meer dan 800 toneelstukken op de planken gebracht. Als gevolg van COVID-19 heeft het theater de deuren tijdelijk moeten sluiten, maar online gaat de show door met gratis vertoningen van populaire National Theatre Live-producties, elke donderdagavond op YouTube.

Vanaf 2 april kun je om 20:00 uur online genieten van de beste Britse theaterstukken, die vervolgens nog een hele week te streamen zijn. Op het programma staan: One Man Two Guvnors, Jane Eyre, Treasure Island en Twelfth Night.

Broadway HD 

Wie denkt er nog aan kaartjes voor de eerste rij als je vanuit je eigen luie stoel kunt genieten van wereldberoemde Broadway-producties? Broadway HD biedt je een proefabonnement van zeven dagen aan voor zijn streamingservice. Hiermee heb je volledige toegang tot een grote verzameling klassieke en moderne Broadway-producties.

Of je nu van Shakespeare houdt of liever een met een Tony Award bekroonde blockbuster kijkt, er is voor elk wat wils. Weet je niet wat je moet kiezen? Wat dacht je van Brokeback Mountain, Kinky Boots, Swan Lake of The King and I?

En als je de smaak te pakken hebt na de gratis proefperiode, kun je voor zo’n € 8 per maand een abonnement kopen.

MarqueeTV 

Zie het als Netflix voor kunst- en cultuurliefhebbers. MarqueeTV biedt een rijkdom aan culturele content, variërend van dans, opera en muziek tot theater en documentaires, en van klassiekers tot werk van opkomende makers. Je krijgt nu 30 dagen gratis toegang tot de enorme catalogus. Daarna kost een abonnement slechts € 7,99 per maand. Hamlet, The Fairy Queen of A Midsummer Night’s Dream… waar dompel jij je als eerste in onder?

Wil je nog meer cultuur?

Er zijn nu tal van mogelijkheden om de beste uitvoeringen ter wereld te bekijken, precies vanaf de plek waar je nu zit.

Wil je nog meer klassieke muziek? Het London Symphony Orchestra is ‘altijd’ aan het spelen en streamt elke zondag en donderdag concerten op hun YouTube-kanaal. En het Sydney Opera House laat wekelijks live-opnamen en nooit eerder vertoonde beelden van hun producties zien. Als je juist op zoek bent naar meer theater, kun je terecht bij het Hampstead Theatre voor opnamen van enkele van hun meest populaire toneelstukken. Daarnaast brengt het Shakespeare’s Globe Theatre de komende maand 40 gratis titels uit. 

Meer lezen?