Nieuws De Top Tien Spanje van een Reisjournalist

Alle artikelen

De Top Tien Spanje van een Reisjournalist

Reisjournalist Corno van den Berg bekend van reiswebsite Droomplekken.nl geeft zijn top tien Spaanse droombestemmingen.

Een reis langs onbekend Tenerife, populair Madrid en haar zustersteden Toledo en Salamanca. Waar eten en cultuur elkaar ontmoeten, keer op keer. Elke maand schreef reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl voor onze nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft.

Wat te doen in Tenerife

Proef de guachinches

Een proeflokaal van een lokale wijnboer, en dat wordt een ‘guachinche’ genoemd. Denk aan een woonkamer of een garage. Je krijgt een glas zelfgemaakte wijn, terwijl de vrouw des huizes wat hapjes klaar maakt. Het zijn vooral deze vaak eenvoudige, maar zeer smaakvolle maaltijden die steeds populairder worden. Zowel bij de lokale bevolking als toeristen. Rond La Orotava en La Laguna liggen meer dan honderd van dit soort eetkamers aan huis. Als je hier rond rijdt let dan op de vaak zelf geverfde bordjes met ‘gauchinches’ er op en neem de gok.

Neem de Pico del Teide

Je zult toch even de verleiding voelen. Want, ja, de makkelijkste manier om de hoogste berg van Spanje te bedwingen is met de kabelbaan. En om de laatste 200 meter zelf te wandelen. Maar je kunt ook zelf omhoog klimmen, wat toch echt en hele ervaring is. Je kunt informatie over de wandelmogelijkheden krijgen in twee van de bezoekerscentra van Tenerife; Cañada Blanca en El Portillo in het park. Let op: voor de laatste 200 meter heb je een vergunning nodig. Vraag ter plekke hoe je het regelt.

Spot walvissen en dolfijnen

Tenerife is een zeer goede plek om walvissen en dolfijnen te spotten. Vaak van erg dichtbij. In de wateren rond het eiland zijn maar liefst 27 soorten gezien. Sommige soorten worden vaak gezien, anderen af en toe. De boten mogen niet dichterbij dan 60 meter, maar de dieren zijn vrij om te bewegen en komen geregeld ‘kijken’.

Voel het zwarte lavazand tussen je tenen

Een zwart zandstrand. In Europa kom je er niet te veel tegen. En die El Socorro bij Los Realejos is ook nog eens een fraai gelegen strand. Het ligt in een natuurlijke kom. Het zand is fijngemalen lava en voelt heerlijk tussen de tenen. Je vindt dit strandje door de C-280 naar het noorden te volgen. Bij de afslag ‘Mirador de San Pedro’ heb je een goed zicht op de omgeving. Vandaar kun je naar beneden lopen naar het strand.

Laat je gaan in het carnaval

Op Tenerife wordt uitbundig carnaval gevierd. Sterker nog, het is één van de grootste carnavalspektakels ter wereld. Wil je er bij zijn? Ga dan rond februari naar het eiland, waar Santa Cruz de absolute carnavalhoofdstad is. Je kunt er diverse parades bijwonen, alsook het kiezen van de ‘Carnaval Queen’. Check de juiste data van het komende carnaval online. En boek ver van te voren je hotel Tenerife aangezien het erg druk wordt in de diverse steden en dorpen. Vliegtickets Tenerife

Bezienswaardigheden Madrid

Ontdek Goya, Velázquez en El Greco

Veel mensen reizen af naar Madrid om te dwalen in musea als het Prado, Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. En je kunt hier dagen vullen. Madrid heeft meer dan vijftig kunstmusea, hierbij enkele tips voor als je van deze bekende kunstenaars houdt.

El Greco: Prado, Museo Thyssen-Bornemisza.

Goya: Prado, Ermita de San Antonio de la Florida, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando en Museo Municipal.

Velázguez: Prado, Real Academia de – Bellas Artes de San Fernando.

Eet in het oudste restaurant ter wereld

Botín bij het Plaza Mayor in Madrid is het oudste nog bestaande restaurant ter wereld. Het werd opgericht in 1725 als kleine eetgelegenheid. En ja, het staat in het Guinness Book of Records, dus zal het wel waar zijn toch? Ook de keuken is beroemd, met name om het zachte vlees van jonge geroosterde biggen en lammeren. Het adres is: Calle de las Cuchilleros 17. Vliegtickets Madrid

Wat te doen in Salamanca

Bekijk het mooiste plein van Spanje

Het Plein van Salamanca is volgens veel reisgidsen het mooiste plein van Spanje. Natuurlijk is de lokale bevolking het er mee eens. Het plein is ontworpen door Alberto Churriguera en ziet er opvallend harmonieus uit. Tot 1992 werden op dit plein geregeld ook stierenvechten georganiseerd, maar dat is voorbij. Oordeel zelf.

Snack van de vele ‘pinchos’

Tapas kennen we, maar ken je pinchos? Zo worden de kleine hapjes in Salamanca vaak genoemd. Wat zoiets betekent als ‘pakkertjes’. Zo kunt u bijvoorbeeld een ‘barrentocht’ houden. Ga naar een bar om één of twee lekkere dingetjes te bestellen met een drankje. Daarna ga je naar de volgende en doe je hetzelfde. Let op, als je ergens ‘tapas’ ziet staan weet je meteen dat je een toeristenrestaurant te pakken hebt. Vliegtickets Salamanca

Bezienswaardigheden Toledo

Voel je klein bij het Alcázar

Fort Alcázar in Toledo is immens. En eigenlijk net iets te groot. Het werd in de derde eeuw door de Romeinen gebouwd. En diverse keren gerestaureerd. Ook Franco liet het opknappen, nadat hij het eerder had vernield. Bijzonder is het uitzicht achter het gebouw, je kijkt uit over de Taag-rivier. Vliegtickets Toledo

Benieuwd naar de Top 10 Barcelona? Lees het artikel hier.

Kaart