Nieuws Speciaal voor digital nomads: de beste werkplekken op reis

Alle artikelen

Speciaal voor digital nomads: de beste werkplekken op reis

Je kent ze wel: die digitale nomaden die reizen én geld verdienen tegelijk. Waarbij de laptop het kantoor is, de bezittingen in één tas passen en alleen een wifi-verbinding voldoende is. Ben ook jij net begonnen als digital nomad of ben je nog een beetje zoekende naar de beste werkplekken op reis? Skyscanner geeft je 7 ultieme tips.

Wat is een digital nomad? Een digital nomad heeft bewust niet voor een thuisbasis gekozen en reist en werkt over de hele wereld. Meestal zijn het freelancers of mensen met een eigen bedrijf, die niet vastzitten aan een kantoor of één locatie en alleen een internetverbinding nodig hebben om te kunnen werken. Digital nomads zitten meestal vier weken tot drie maanden op eenzelfde plek en reizen dan weer verder. Hun reis wordt meestal vastgelegd op sociale media als Instagram.

Digital nomad worden: hoe doe je dat? Om een leven te leiden als digital nomad moet je locatie-onafhankelijk kunnen werken. Het begint dus bij het hebben van een eigen (online) bedrijf, werk als freelancer of baan waarin je op afstand kan werken. Begin met een proefperiode van een paar maanden en kijk hoe het je bevalt. Zorg in ieder geval voor een goede laptop, internet en stroom: de eerste levensbehoeften van een digitale nomad.

1. Werkplek digital nomad: Koffietentjes

Koffietentjes zijn en blijven een ideale plek om te werken, ook in het buitenland. Behalve dat je er lekkere koffie drinkt, biedt een koffiebar eigenlijk altijd wel razendsnelle wifi. Vraag wel van tevoren of er genoeg stopcontacten zijn; want een lege laptop, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een handige website om te checken of er snelle wifi is en of er stopcontacten zijn, is Work From.

Bekijk ook: de beste koffiebars ter wereld

2. Reis naar Nomad hubs

Natuurlijk zijn er een aantal landen en steden die erg populair zijn onder de digital nomads. Deze plekken worden ook wel ‘nomad hubs’ genoemd. Zeker als je net begint als digital nomad, kan het fijn zijn om zo’n plek op te zoeken. Populaire nomad hubs zijn Ubud in Bali, Bangkok, Chiang Mai en Koh Lanta in Thailand, Medellin in Colombia en Barcelona en Tarifa in Spanje.

3. Zoek steden met gratis wifi

Steeds meer steden bieden hun bezoekers gratis wifi en dat klinkt voor jou als digital nomad natuurlijk als muziek in de oren! Zo ben je niet meer gebonden aan koffietentjes en kun je ook af en toe je eigen lunch meenemen om die vervolgens in het park of op een bankje op een gezellig plein te verorberen. Steden die momenteel gratis wifi bieden, zijn: San Francisco (verbinding: The City By the Bay), Tel Aviv (verbinding: free_tlv), New York (verbinding via deze map), Seoul (10.000 hotspots), Boston (verbinding: wicked free wifi), Osaka (verbinding: Osaka Free Wi-Fi), Perth, (verbinding: Perth Wi-Fi) en Barcelona (700 hotspots).

4. Co-living & working spaces

Vind je het moeilijk om een plek te vinden waar je (het liefst goedkoop) kunt verblijven en waar ook genoeg fijne werkplekken zijn? Dan is het handig eens te zoeken naar co-living en working spaces. Dit zijn plekken waar je kunt wonen, eten én werken. Onze favorieten om nú naartoe te reizen:

 1. KohHub in Koh Lanta, Thailand
 2. Hubud in Ubud, Bali
 3. Qwerky Coliving in San Diego, Californië
 4. Nest Copenhagen in Kopenhagen, Denemarken
 5. Pura Vida Hub in Boekarest, Roemenië
 6. The Entrepreneur House, Barcelona, Spanje

Casual working in the jungle. #kohhub #lantalife

A post shared by @ kitronic on

5. Werken op het strand, aan het zwembad, in de hangmat of op je hotelkamer

Het clichébeeld van een digital nomad: met je laptopje op het strand. In de praktijk is dit eigenlijk helemaal zo fijn nog niet: een strand heeft geen wifi, de zon zorgt ervoor dat je niets ziet op je scherm en er kan ook nog eens overal zand tussenkomen. Kies daarom voor een hangmat dichtbij een strandtentje (check eerst de wifi), onder een parasol bij het zwembad van je hotel of gewoon lekker koel op je hotelkamer. Nog een handige tip: koop een lokale simkaart met internet zodat je van je telefoon een mobiele hotspot kan maken wanneer je geen wifi hebt.

6. Reizend werken vanuit de trein

Reizend werken gaat perfect vanuit de trein: je ziet het landschap aan je voorbij razen, je hebt genoeg beenruimte en je hebt een stabiele ondergrond voor je laptop. Vooral in Europa trakteren bijna alle treinen je op gratis wifi, maar voor de zekerheid hebben we een lijstje voor je verzameld van 10 spoorwegbedrijven waar je verzekerd bent van snelle wifi:

 1. Amtrak en MBTA in de Verenigde Staten
 2. South West Trains, Cross Country Trains, Grand Central Rail en Great Western Railway in het Verenigd Koninkrijk
 3. VIA Rail in Canada
 4. Queensland Rail in Australië
 5. Irish Rail in Ierland
 6. Scotrail in Schotland
 7. Thalys in Frankrijk
 8. ÖBB in Oostenrijk
 9. Deutsche Bahn in Duitsland
 10. DSB in Denemarken

A/R LYON-PARIS #workinthetrain

A post shared by Jennie (@callmemaitrang) on

7. Ontdek de Workations

Om werken vanuit het buitenland nog makkelijker voor je te maken, worden er het hele jaar door workations georganiseerd voor digitale nomaden. Tijdens zo’n workation leef je 1 tot 4 weken samen met een klein groepje digital nomads op een specifieke locatie. Voor accommodatie en een werkplek met wifi wordt gezorgd en vaak zijn de maaltijden ook gezamenlijk. Ook kun je deelnemen aan activiteiten als surfen, excuses in de omgeving, yoga en workshops. Voorbeelden van workations zijn: wifitribe, flaks, nomad cruise, coboat en remote year.

CONNECT! We are the biggest Networkation out there! Join us on one of our trips and apply on our website: Link in bio.⠀ ⠀ It's about the #journey, not the destination. #Travel the world with entrepreneurs and digital nomads on an all-inclusive cruise ship!⠀ ⠀ Apply for our future cruises via www.nomadcruise.com/apply (find the link in our profile)⠀ ⠀ Follow us for news about the Nomad Cruise, pictures of the cruise and all the events. Use #nomadcruise and @nomadcruise to show your personal Nomad Cruise story and we will repost your picture.⠀ ⠀ #digitalnomad #entrepreneur #entrepreneurship⠀ #cruise #cruiselife #cruiseship #seatravel⠀ #welltravelled #thehappynow #travelstoke #travelandwork #workonline⠀ #choosefreedom #sailing #transatlantic⠀ #sweetdreamsdlf

A post shared by NOMAD CRUISE (@nomadcruise) on

Digital nomads van Nederlandse bodem Wil jij in contact komen met andere Nederlandse, digital nomads of ben je op zoek naar meer tips van experts over geld verdienen tijdens het reizen? Wij tippen 5 digital nomads van eigen bodem:

 1. Liesbeth van Bag to Reality is eerlijk, rechtdoorzee en zegt precies waar het op staat. Haar blogs zijn hilarisch om te lezen!
 2. Kasia & Vincent hebben ieder hun eigen website, maar reizen wél lekker samen: bekijk hier Stylish Travel Tips voor reisinspiratie en TravelAndVisit voor accommodaties.
 3. Pieter Levels is een early adaptor en is al digital nomad sinds 2013. Op zijn website NomadList kunnen andere reizende werkenden lezen hoe ‘flexwerkproof’ de duizend grootste steden ter wereld zijn.
 4. Kunna Haan is sinds 2016 digital nomad en werkt momenteel vanuit Mexico. Ze heeft haar eigen merkactivatiebedrijf PaardenKracht en adviseert internationale festivals.

Meer tips en reisnieuwtjes?

Ontdek de nieuwe tool van Skyscanner: de vakantieplanner

12 tropische eilanden om nú naartoe te reizen

De beste bars en restaurants in het bruisende Tel Aviv

Doen tijdens een stedentrip Boekarest

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.