Nieuws Dit kost het om de datum te wijzigen op je vliegticket

Alle artikelen

Dit kost het om de datum te wijzigen op je vliegticket

Wij zochten al eerder uit wat het kost om je naam te veranderen op je vliegticket, maar kun je eigenlijk ook de datum wijzigen van je vlucht? En wat kost dat eigenlijk? Skyscanner maakt een handig overzicht van de kosten per maatschappij.

Omdat je een goedkope deal zag heb je dat vliegticket naar Barcelona maar vast gekocht, tot je ineens hoort dat je dat tentamen moet herkansen. Of gaan je beste vrienden net trouwen op de dag dat jij een vlucht naar Bali hebt. Wat nu? Dan zul je je ticket moeten omboeken.

Kan ik de data op mijn vliegticket nog wijzigen?

Ja, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je gelukkig gewoon de datum van je vlucht wijzigen. Daar zitten wel kosten aan verbonden, afhankelijk van het soort ticket dat je hebt gekocht. Hoe goedkoper je ticket, des te hoger de kosten van het wijzigen van je vlucht.

Als de kosten van je nieuwe vliegticket (met de nieuwe datum) hoger uitvalt dan je oorspronkelijke ticket, dan moet je die kosten vaak ook nog bijbetalen. Is je nieuwe ticket goedkoper, dan krijg je alleen in sommige gevallen geld terug. TUI fly rekent alleen tariefverschil bij intercontinentale vluchten.

Let op: bij KLM kun je je ticket alleen omboeken als je reis begint in Nederland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of Spanje. Voor andere landen is wijzigen niet mogelijk.

calendar

Kan ik niet beter een nieuw ticket kopen?

Bij budgetmaatschappijen als Ryanair is het vaak wel goedkoper om een nieuwe vlucht te boeken. De kosten die je betaalt zijn namelijk altijd per enkele reis en bij Ryanair betaal je soms maar een tientje voor een enkeltje naar een Europese bestemming. In dat geval zijn de wijzigingskosten dus veel duurder dan wanneer je een nieuw ticket koopt.

Tel vóór het wijzigen van de datum op je ticket altijd eerst de wijzigingskosten en eventuele extra creditcardkosten bij elkaar op en vergelijk deze met de kosten van een nieuw vliegticket.

Hoeveel kost het om de datum op mijn ticket te wijzigen?

Hieronder vind je een overzicht van wat het kost om de datum te wijzigen op je vliegticket. Bij sommige maatschappijen, zoals Corendon, TUI fly en WOW Air zijn die kosten afhankelijk van de bestemming waar je naartoe vliegt. Ryanair baseert de wijzigingskosten op het hoog- of laagseizoen en easyJet en Wizz Air berekenen de kosten op het tijdstip waarop je je vliegticket wijzigt: hoe eerder je de datum van je vliegticket wijzigt, hoe goedkoper.

Maatschappij Kosten wijzigen datum Tariefverschil bijbetalen? Meer informatie
Corendon Variabel Ja Website Corendon
FlyBE Vanaf €52 * Ja Website FlyBE
easyJet €27 – €70 * Ja Website easyJet
KLM €70 * Ja Website KLM
Ryanair €35 – €95 * Ja Website Ryanair
Transavia €50 * Ja Website Transavia
TUI fly €75 – €150 * Alleen bij intercontinentale vluchten Website TUI Fly
Vueling €50 * Ja Website Vueling
Wizz Air €30-40 * Ja Website Wizz Air
WOW Air Variabel Ja Website WOW Air

*Geplaatst: maart 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen per enkele reis op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer van dit soort handige tips?

Vliegticket annuleren, wijzigen of omboeken: zo doe je dat

De verborgen kosten van goedkope vliegtickets

Fiets mee aan boord? Een overzicht van de kosten

Wintersport met het vliegtuig: een overzicht van de kosten

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.