Nieuws Dit wist je nog niet over vliegtuigen: 11 feiten

Alle artikelen

Dit wist je nog niet over vliegtuigen: 11 feiten

Weet jij wat de veiligste stoel in het vliegtuig is? En wat er gebeurt als een vliegtuig geraakt wordt door de bliksem? Skyscanner geeft antwoord op prangende vragen en onthult 11 verrassende vliegtuigfeitjes.

 

1. De veiligste stoel in het vliegtuig bestaat niet

Er zijn wel eens onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de meest veilige stoel in het vliegtuig achterin en in het midden is, mocht het tot een crash komen. Voor mensen met vliegangst kan dit feitje helpen om de vlucht wat comfortabeler te maken. Hoewel de impact van de crash bij deze stoelen misschien het laagst is, is een crash uiteindelijk van zoveel factoren afhankelijk dat het volgens de FAA (Federal Aviaton Administration) niets uitmaakt waar je zit.

2. Bliksem kan geen kwaad

Goed nieuws voor diegene met vliegangst: het kan geen kwaad als een vliegtuig door de bliksem geraakt wordt. Vliegtuigen worden zo ontworpen dat ze honderdduizenden ampère elektriciteit kunnen weerstaan en dat is veel meer dan de bliksem kan veroorzaken. Gemiddeld wordt een vliegtuig zo’n twee keer per jaar geraakt door de bliksem, maar het toestel is zo gemaakt dat passagiers daar niets van merken.

3. Het is altijd donker tijdens het opstijgen en landen

Ooit gemerkt dat de lichten altijd gedimd worden tijdens het opstijgen en landen? Dat heeft een speciale reden. Mocht het namelijk – daar gaan we weer – tot een evacuatie of crash komen, dan zijn je ogen alvast gewend aan het donker. De reden waarom de raampjes altijd open zijn, is omdat de crew op die manier in de gaten kan houden wat er op de luchthaven en in de omgeving van het vliegtuig gebeurt.

4. Niet beide motoren zijn nodig om te vliegen

Zeg nou eerlijk: jij zou toch ook helemaal in paniek raken als er een motor zou uitvallen? Gelukkig is dat nergens voor nodig, want een vliegtuig kan prima vliegen met maar één motor. Vliegen met één motor is wel minder zuinig qua brandstof en er kan dus minder ver mee gevlogen worden. Zo kan de Dreamliner van KLM bijvoorbeeld 5,5 uur vliegen met één motor en dat is genoeg om de oceaan over te steken én iedereen veilig aan de grond te zetten.

5. Ook in de lucht kun je een boete krijgen

Niet alleen op straat kun je te ver gaan en een boete krijgen. Piloten en het luchtvaartpersoneel hebben ook het recht om je een boete te geven. Boetes kunnen bijvoorbeeld uitgeschreven worden voor roken tijdens de vlucht of andere zaken die ‘belemmering, bedreiging of gevaar vormt of zou kunnen vormen voor een of meerdere personen, eigendommen of het luchtvaartuig zelf.’ Op Amerikaanse vluchten is het trouwens ook verboden om de Samsung Galaxy Note 7 mee het vliegtuig in te nemen. Wat de hoogte van de boetes is, verschilt per luchtvaartmaatschappij.

 

piloten

Bekijk ook: de 10 meest irritante passagiers die je op een vlucht kan tegenkomen

6. Zuurstofmaskers geven je ‘maar’ een kwartier zuurstof

Ze worden altijd gedemonstreerd tijdens de veiligheidsinstructies, maar zelden gebruikt: de zuurstofmaskers die zich in de cabine boven je hoofd bevinden. Wat de crew je niet vertelt, is dat één zuurstofmasker je een kwartier zuurstof kan geven. Dat lijkt misschien heel weinig, maar de realiteit laat zien dat dat vaak meer dan genoeg is. Mocht de druk wegvallen, dan zal het vliegtuig zakken naar een hoogte van minder dan 10000 voet (3.3km) hoogte, waar passagiers zonder zuurstofmasker kunnen ademen. Dit proces duurt vaak niet eens 15 minuten. Bij korte afstandsvluchten wordt er sowieso niet hoger dan 10000 voet boven de grond gevlogen.

7. De uitklapbare tafeltjes bevatten de meest bacteriën

Erg handig, die uitklapbare tafeltjes: niet alleen om je boek, laptop of bekertje drinken op kwijt te kunnen, maar misschien ook om je hoofd erop te laten steunen en zo lekker in slaap te vallen. Getver! Nooit meer doen, want onderzoek wees uit dat deze tafeltjes vaak niet zo goed gereinigd worden waardoor ze de meeste bacteriën bevatten aan boord.

8. Vliegtuigeten smaakt nooit lekker

Skyscanner publiceerde al eerder een artikel over waarom vliegtuigeten nooit zo lekker smaakt. Het is niet zo dat luchtvaartmaatschappijen expres vies eten serveren. De wetenschap vertelt dat het aan onszelf ligt: je smaakpapillen werken nou eenmaal minder goed op 10 kilometer hoogte. Vooral de droge lucht in de cabine is daarvan de boosdoener. Er is één drankje dat wel lekkerder is in het vliegtuig en dat is tomatensap.

9. Hoofdtelefoons zijn nooit nieuw

Ze komen altijd recht uit een gesloten, plastic verpakking, dus de hoofdtelefoons of oortjes die de crew uitdeelt aan de passagiers lijken nieuw. Niets is minder waar: na elke vlucht worden ze gereinigd (althans, dat mogen we hopen) en opnieuw verpakt. Hetzelfde geldt overigens voor de dekentjes en de kussens…

10. Die streep in de lucht bestaat uit hete lucht die in aanraking komt met koude lucht

Niets fijner dan liggend in het gras op een warme zomerdag naar een blauwe lucht staren, waar vliegtuigen sporen in de vorm van witte strepen achterlaten. Die streep bestaat in feite uit hete lucht dat achteruit het vliegtuig geblazen wordt en in aanraking komt met koude lucht. Het is dezelfde reactie die je krijgt wanneer je uitademt als het buiten vriest.

11. Menselijke resten gaan gewoon mee op een lijnvlucht

Denk je alles over vliegtuigen te weten en kende je de bovenstaande feitjes al? Misschien dat we je mond open doen laten vallen van verbazing als we je vertellen dat overledenen ook gewoon meegaan op een lijnvlucht. Niet dat er zomaar een lijk tussen je bagage gestopt wordt (het moet vervoerd worden in een gekoelde ruimte), maar inderdaad: de kans dat er in jouw vliegtuig menselijke resten meereizen, is er. Best wel creepy

Meer tips en informatie over vliegtuigen?

Beenruimte en stoelruimte vliegmaatschappijen op een rij

Op wintersport met het vliegtuig: overzicht van de kosten

Wifi in het vliegtuig: bij deze maatschappijen kan het

Fiets aan boord? Overzicht van de regels

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.