Nieuws Eindelijk duidelijkheid: dit mag er wel en niet mee in je handbagage

Alle artikelen

Eindelijk duidelijkheid: dit mag er wel en niet mee in je handbagage

Heb jij je ooit afgevraagd of je een föhn mag meenemen in je handbagage? Of je scheerapparaat? Hoe zat het ook alweer met eten? Wij vertellen het je.

Mag je een föhn meenemen in je handbagage?

Wie echt niet zonder zijn of haar föhn, krultang of stijltang kan, hoeft zich gelukkig geen zorgen te maken. Al deze items zijn namelijk gewoon toegestaan in je handbagage!

Mag je make-up meenemen in je handbagage?

Voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml vervoerd moeten worden in een hersluitbaar plastic zakje met een maximum van 1 liter. Ook make-up valt in deze categorie. Dit betekent niet alleen vloeibare make-up zoals foundation, maar ook mascara, oogschaduw of lippenstift. De plastic zak met vloeistoffen moet uit je handbagage worden gehaald om apart te worden gescreend bij de douane.

Mag je een laptop meenemen in je handbagage?

Een laptop mag altijd mee in je handbagage. Wel moet je bij de veiligheidscontrole je laptop uit het hoesje halen en in een aparte bak stoppen. Vlieg je naar de Verenigde Staten, dan kan er worden gevraagd om de laptop aan te zetten om te laten zien dat het apparaat werkt.

Mag je een powerbank meenemen in je handbagage?

Altijd handig, een powerbank: zo is de kans klein dat je ooit met een lege batterij komt te zitten. Echter zijn de regels streng rondom powerbanks, omdat die worden aangedreven door lithium batterijen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het verboden om lithium batterijen mee te nemen in de handbagage, andere luchtvaartmaatschappijen hebben wat soepelere regels. Zo mag je bij KLM wel lithium batterijen meenemen, zolang de batterij niet meer dan 160Wh bevat. Heb je een powerbank, check dan vooraf bij jouw luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn rondom lithium batterijen.

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Iedereen weet intussen dat een flesje water of andere vloeistoffen die niet in verpakkingen zitten van 100 ml, weggegooid moeten worden voor de veiligheidscontrole. Eten mag je echter wel meenemen in het vliegtuig, mits het geen dierlijke producten bevat (zoals vlees of melk). Rijstwafels, snoepjes of een krentenbol bijvoorbeeld moet dus gewoon kunnen.

Hoe zit het met babyvoeding?
Vlieg je binnen Europa, dan geldt de 100 ml-regel helaas ook voor babyvoeding. Dat geldt ook voor gekookt water, om bijvoorbeeld te mengen met Nutrilon opvolgmelk. In dat geval kun je het best bij de luchtvaartmaatschappij navragen of de mogelijkheid bestaat om aan boord water voor je baby te laten koken. Mocht de luchtvaartmaatschappij twijfelen aan de inhoud van een potje babyvoeding, dan bestaat de kans dat je het potje moet openmaken voor controle.

Kijk hier voor meer tips en regels rondom babyvoeding

Mag je een drone meenemen in je handbagage?

Net als powerbanks worden ook drones aangedreven door lithium batterijen. Dezelfde regels voor powerbanks gelden dus ook voor drones. Check dus vooraf bij jou luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn rondom lithium batterijen.

Mag je een voetbal meenemen in je handbagage?

De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren voetballen, rugbyballen en andere opblaasbare items als handbagage, onder de voorwaarde dat deze volledig (of gedeeltelijk) zijn leeggelopen vóór vervoer.

Mag je een aansteker meenemen in je handbagage?

Aanstekers kun je beter niet inpakken in je handbagage. Er mogen namelijk geen explosieve of ontvlambare stoffen mee die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van passagiers en de bemanning of voor de veiligheid van het vliegtuig. Hieronder valt aanstekerbrandstof, maar ook lucifers. Alleen veiligheidslucifers mogen mee in je handbagage.

Mag je een scheerapparaat meenemen in je handbagage?

Een elektrisch scheerapparaat mag je gewoon meenemen in je handbagage. Je zou denken dat de mesjes van het scheerapparaat verboden zijn, maar omdat de mesjes in een behuizing zitten en je daarmee dus niet iemand kan verwonden, wordt een elektrisch scheerapparaat niet gezien als een gevaarlijk voorwerp. Geen enkele vliegmaatschappij zal daarom een scheerapparaat verbieden. Losse scheermesjes zijn echter wel verboden in je handbagage.

Mag je een nagelschaartje meenemen in je handbagage?

Wil je een nagelschaartje of nagelknipper meenemen, stop hem dan in je ruimbagage. Neem je hem mee in je handbagage, dan wordt hij er hoogstwaarschijnlijk uitgehaald bij de veiligheidscheck. (Nagel)scharen vallen namelijk onder ‘puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht’. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben wel wat soepelere regels en worden alleen scharen met bladen groter dan 6cm verboden in de handbagage. Check dus voor de zekerheid de regels rondom scharen bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.

Verboden voorwerpen
Wil je geen gedoe bij de douane en stressvrij op vakantie kunnen, neem dan voor vertrek het volgende lijstje door. Deze voorwerpen mogen in ieder geval nooit mee in je handbagage:

  • Vuurwapens en onderdelen van vuurwapens, zoals (start)pistolen, revolvers, stunguns, laserwapens en (jacht)geweren, maar ook speelgoedgeweren of imitatiegeweren die voor echte wapens kunnen worden aangezien
  • (Kruis)bogen, katapulten, pijlen en harpoen- en speergeweren
  • Chemische stoffen, gassen en sprays, zoals pepperspray en traangas (dit geldt niet voor deodorant)
  • Scheermessen, scharen, zwaarden, breekijzers, (elektrische) boren, zagen, schiethamers of ander gereedschap met een blad van meer dan 6 cm
  • Stompe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht, zoals honkbal- en softbalknuppels en vechtsportmateriaal
  • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen, zoals aanstekers, vuurwerk, dynamiet of buskruit
  • Vloeistoffen die niet zijn verpakt in verpakkingen van maximaal 100 ml en in één hersluitbaar plastic zakje zitten (m.u.v medicijnen en babyvoeding).

Klaar om te gaan? Bekijk hier onze deals van de dag 👇

Meer tips over je handbagage? Lees dan:

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.