Nieuws Europa’s 8 beste fietsroutes: power op de pedalen!

Alle artikelen

Europa’s 8 beste fietsroutes: power op de pedalen!

Nederland fietsland! We zijn gek op ons stalen ros, kijken graag de Tour en soms vinden we een fietstocht op vakantie ook leuk. Onze wielerfanaat en -kampioen: Rachel Evatt heeft speciaal voor ons haar favoriete fietsroutes in Europa verzameld. Easy rider: fietsroutes voor wie fietsen gewoon leuk vindt

1. Loire Vallei, Frankrijk – fiets- en wijntour

Moeilijkheidsgraad: 2/10

Deze Franse wijntoer is voor de fietser die heerlijk wil genieten van de zon en van de goede dingen van het leven. Naast de wijnproeverijen, kun je historische kastelen bezoeken en op uw fiets oude, pittoreske villages verkennen. Er zijn veel reisorganisaties die een geweldige wijntoer voor u verzorgen en je helpen om je bagage naar uw accommmodatie te vervoeren. DiscoverFrance.com is een goed startpunt voor eenvoudige fietstochten die zorgen een perfecte mix bieden van avontuur op twee wielen en wijnproeven.

2. Windermere, Lake District, Groot-Brittannië

Moeilijkheidsgraad: 3/10

Als je het juiste weer treft, is er niets mooiers dan het Lake District, een niet te evenaren gebied, zo mooi. En er is geen betere manier om dat te ervaren dan al fietsend, met de wind in jouw haren en met glinsterende meren voor je. Het terrein is heuvelachtig en ik kan het rondje van 45 km (28 mijl) van harte aanbevelen; zeker vanwege de vergezichten die je erbij cadeau krijgt; over Rydal Beck en Loughrigg. Parkeer je fiets even bij het Brockhole National Park Centre en geniet van een welverdiende kop thee en home made cake als versnapering voor de nodige suikers.

👇Tochten voor fietsers met gemiddelde ervaring: je houdt van fietsen, maar bent geen Lance Armstrong

3. Mallorca, Spanje

Moeilijkheidsgraad: variabel

Mallorca staat op het punt om door te breken als fietsparadijs pur sang. Te zien aan de vele billen in strakke lycra fietsbroeken die de toeristenmassa’s er uit fietsen. Het eiland is gemaakt om te verkennen op de fiets door de goede mix van platte stukken en heuvels en de hoeveelheid koffiebars en restaurants langs de routes voor een stop om de trek te stillen. Houd er rekening mee dat de wind behoorlijk kan waaien en dat de zon sterk is. Voor- en najaar zijn daarom de beste tijd voor een fietsvakantie op Mallorca.

4. Isle of Wight, Groot-Brittannië

Moeilijkheidsgraad: 6/10

Ben je fanatiek en een diehard fietsliefhebber? Dan kun je deze 100 km lange fietstocht (62 mijl) in een dag doen. Of in meerdere dagen met stops in wonderschone vissersdorpen als Yarmouth en Benbridge. Je fietst over het eiland en bent continu omringd door de geweldige zee en voelt de frisse, zilte zeewind op je gezicht. Tegelijkertijd spot je vogels en andere dieren op de fiets. Hoewel het grootste gedeelte vlak is, moet je wel uitkijken voor de wind die soms venijnig uit de hoek kan komen! En: het is Groot-Brittannië, met hetzelfde weerbeeld als in Nederland, dus zorg voor regenkleding. Als je de tocht met meer mensen wilt doen, er is elk jaar een officiële Isle of Wight fietstoer waar iedereen aan mee kan doen. Southampton ligt op 1 uur afstand van het eiland.

bike_mountains.jpg

5. Spa, België

Moeilijkheidsgraad: 7/10

Wie beweert dat België vlak is? De Ardennen nabij Spa en Luxemburg, heeft glooiiende heuvels en een aantal steile afdalingens (tot wel 25 procent) en de VVV heeft een groot aanbod met fietsroutes. Spa is de plaats voor well-being en professionele massages. Kun je een betere manier bedenken dan zulke relaxmomenten te verdienen door rondjes te rijden over omliggende heuvels, door groene bossen en kronkelige paden?

Ben je een echte avonturier? Probeer dan La Flèche de Wallonie, een wielerevenement met vier afstanden van 81 km tot 219 km, ieder jaar in mei. Spa is al vaker het toneel geweest van de Tour de France en een aantal jaren op rij van de Mountain Bike World Cup. Verblijf in de stad zelf en breng een middag door in een van de openbare spa’s. Ze zijn schoon, goed onderhouden en heel betaalbaar.

👇Fietsfanaten: fietsroutes voor doorgewinterde fietsers en wielrenners

6. Alpe d’Huez, Frankrijk

Moeilijkheidsgraad: 8/10

Deze iconische klim is een collector’s item voor iedere wielrenner en fietser. Beroemd om z’n ‘kurketrekker’ klim naar boven met 21 bochten die adembenemende vergezichten bieden over de Oisans vallei beneden. En deze Alp is inmiddels ook zeer bekend door de Alpe D’HuZes, waarmee fietsers geld inzamelen voor de Kankerbestrijding door alleen of in een team de route 6x te fietsen. Dit jaar is er maar liefst 28,5 miljoen euro ingzameld! Op elke dag van het jaar komt u op de Alpe d’Huez fietsers tegen die de 13.8 km proberen te voltooien en langs de kant liggen om even uit te rusten. Een ware beloning na voltooiing is het eten in de vele restaurants op de top. Biefstuk, frietjes en een omelet met salade helpen om daarna aan de zeer opwindende daling te beginnen. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Grenoble, Lyon of Genève.

7. Novi Colli, Italië

Moeilijkheidsgraad: 9/10

Cesenatico is de thuishaven van de beroemde wielrenner en bergbegklimmer Marco Pantani. En dat merk je, de Adriatische kust staat hier in het teken van fietsen. Het beroemde Novi Colli (letterlijk: negen heuvels) ‘gran fondo’ sportevenement vertrekt elk jaar vanuit dit dorp en staat open voor professionals en amateurwielrenners. Je kunt kiezen uit afstanden van 130 km en 200 km. Ongeveer 11.000 fietsers doen elk jaar mee en veel mensen staan langs de kant om aan te moedigen als de fietsers langskomen. Het merendeel van de route is heuvelachtig, maar er zijn geen echte hoge bergen en het uitzicht is spectaculair. Geniet na het voltooien van de tocht van een gelato en een duik in de zee.

8. Passo dello Stelvio, Dolomieten, Italië

Moeilijkheidsgraad: 10/10

Deze klim van 22 km met z’n hoogste punt van 2,758 meter één van de moelijkste van Europa. Dat geldt vooral als u begint bij Bormio waar u 12 procent stijgt (op grote hoogte voelt dit moelijker dan het klinkt). Er is een hotel genaamd Piccolo Tibet (klein Tibet) op de pas dat u een indruk geeft van het terrein en het landschap. De echte moedigen onder ons worden beloond met een uitzicht vanaf de top op de majestueuze Ortler berg waar vaak sneeuw ligt en in de verte met de Zillertal Alpen. Wees voorzichtig tijdens de daling met 48 haarspeldbochten, donkere tunnels en scherpe kloven, je fietst op een steenworp afstand van gletsjers en ijs.

Meer lezen?

7 fietsvriendelijke landen in Europa

Regels fiets aan boord: overzicht kosten, afmetingen en gewicht

https://www.skyscanner.nl/nieuws/new-york-city-op-de-fiets

New York city op de fiets

Kaart