Nieuws FAQ: alles over brexit

Alle artikelen

FAQ: alles over brexit

Het nieuws over brexit en de impact voor reizigers kan nogal verwarrend zijn. Daarom doken we maar eens flink in op dit onderwerp, om jou gezoek op internet te besparen en om alle antwoorden te geven op de FAQ rondom brexit. En of dat nou wel of geen gevolgen heeft voor die geplande stedentrip naar Londen. Ready?

app

Wat is brexit? 

Heel simpel: het Verenigd Koninkrijk gaat uit de Europese Unie stappen. De term ‘brexit’ is een samensmelting van de woorden Britain en Exit.

Groot-Brittannië? Brexit gaat toch over het Verenigd Koninkrijk? 

Ja. Officieel gaat brexit over het Verenigd Koninkrijk (Groot Britannië + Noord-Ierland) en niet over Groot-Britannië alleen (Engeland, Schotland + Wales). De termen worden alleen vaak door elkaar gebruikt en dus ook in de media. Dat betekent dus dat Ierland wél in de EU blijft (Noord-Ierland niet). Snap je het nog? 

Wanneer staat brexit gepland?

De Brexit-datum is uitgesteld van 29 maart tot uiterlijk 31 oktober 2019. Echter gaat het Britse parlement proberen een akkoord te krijgen voor 22 mei, zodat ze niet mee hoeven te doen aan de Europese verkiezingen die plaatsvinden tussen 23 en 26 mei. In dat geval is de Brexit-datum 31 mei 2019.

Waarom komt brexit er? 

In juni 2016 (ja, écht al bijna 3 jaar geleden!) stemde een kleine meerderheid van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk (51,9%) in een raadgevend referendum vóór een vertrek uit de EU. Veel Britten willen af van ongecontroleerde immigratie (waarbij EU-burgers makkelijk naar een ander EU-land kunnen verhuizen). Ze willen dat het Verenigd Koninkrijk weer een soevereine staat wordt.

Hoe denkt Theresa May over brexit? 

Premier Theresa May is altijd voorstander geweest om in de EU te blijven, maar toen ze werd aangesteld als premier beloofde ze de uitslag van het referendum te respecteren. 

En de Queen?

Die mag zich bemoeien met brexit, maar dat doet ze niet. Ook is het niet bekend of ze voor- of tegenstander is van brexit. 

Wat is Artikel 50? 

Artikel 50 van het EU-Verdrag van Lissabon bepaalt dat een lidstaat zich kan terugtrekken uit de Unie en wat de voorwaarden zijn. Theresa May heeft in 29 maart 2017 dat proces gestart, waarna ze precies twee jaar heeft om de scheiding te regelen. 

Die brexit duurt wel érg lang. Wat als ze er helemaal niet uit gaan komen?

Daar is een plan voor bedacht, een soort verzekeringspolis. De belangrijkste discussie gaat nu over de Ierse grens. De Britten zoeken nu al meer dan een jaar naar een oplossing om de grens open te houden, maar dat is tot dusver niet gelukt. De EU zegt nu: als de Britse oplossing voor het openhouden van de grens niet voldoende is, wordt er teruggevallen op de backstop: een noodplan voor als alles mislukt. Maar over wat die backstop dan precies inhoudt, is nu óók weer gedoe… 

Oké. Kunnen we tot 31 mei of 31 oktober 2019 gewoon blijven reizen naar het Verenigd Koninkrijk?

Ja. Na Brexit komt er mogelijk een overgangsperiode tot 31 december 2020, waar je nog gewoon met identiteitskaart of paspoort in en uit het VK kunt reizen. Ook tot 5 jaar na deze periode daarna zouden EU-burgers met identiteitskaart of paspoort naar het VK kunnen reizen.

In het geval van een no deal, waar de EU en het VK geen terugtrekakkoord kunnen overeenstemmen, gaan deze afspraken wellicht niet door. Het VK heeft gezegd dat de EU-burgers dan tot 1 januari 2021 met identiteitskaart of paspoort het Verenigd Koninkrijk kunnen in en uitreizen. Daarna wordt een identiteitskaart niet meer geaccepteerd en heb je dus een paspoort nodig.

Hoe gaat brexit reizen beïnvloeden?

Dat hangt af of het een ‘harde’ of een ‘zachte’ brexit gaat worden. Bij een zachte brexit nemen de Britten afscheid van de EU, maar krijgen ze nog wel toegang tot de Europese interne markt (vrij verkeer van goederen, personen, diensten, etc.). Als het tot een harde brexit komt, kan een citytrip naar Londen al lastig worden. In dat geval bepalen de Britten namelijk zelf wie er het land binnenkomt, hoe lang diegene mag blijven en onder welke voorwaarden. 

Toch is de kans groot dat een oplossing wordt gevonden om in- en uitreizen zo makkelijk mogelijk te houden; mocht je willen gaan werken in het Verenigd Koninkrijk, dan heb je wel een werkvisum nodig. Of het goedkoper of duurder gaat zijn om te vliegen naar het Verenigd Koninkrijk, kunnen we nog niet voorspellen. Wel kun je op de hoogte blijven via de website van de VK-regering.

Wat als ik een auto wil huren?

Het is mogelijk dat je vanaf 29 maart 2019 een internationaal rijbewijs moet aanvragen als je in het Verenigd Koninkrijk wil rijden. Blijf op de hoogte via de website van de VK-regering.

Wordt de pond dan duurder of goedkoper voor ons? 

Voor ons goed nieuws: de waarde van de pond kelderde na het resultaat van het referendum op 24 juni en ging nóg verder omlaag na May’s officiële toespraak over Brexit in oktober 2016. Kijk hieronder maar, in de grafiek. Ter vergelijking: op 23 juni 2016 (net voor de uitslag van het referendum) stond €100 gelijk aan £76. Op 2 november kreeg je voor €100 een stuk meer: £90.

En hoe zit het eigenlijk met roamingkosten? 

Tja… als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, moeten we helaas weer zoals vroeger roamingkosten betalen. Meer informatie hierover vind je op de website van VK-regering.

Wat als ik wil feesten in Dublin?

Ierland hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk en blijft dus gewoon in de EU. Je kunt dus met een gerust hart deze 13 pubs in Ierland afgaan zonder dat er iets veranderd!

Komt er ook een nexit

De meeste Nederlanders vinden dat we beter af zijn in de EU, maar er is een kleine groep die pleit voor een nexit (PVV en Forum voor Democratie). Maar in tegenstelling tot de Britten kunnen de Nederlanders geen raadgevend referendum houden, omdat die in 2018 is afgeschaft. De kans dat er dus ooit een nexit komt, is nihiel.

Tips voor het Verenigd Koninkrijk?

*Bijgewerkt: april 2019. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.