Nieuws Foodies opgelet! Biologische markten voor een bite

Alle artikelen

Foodies opgelet! Biologische markten voor een bite

Eco, bio, organic, ambachtelijk. Een duik in biologische markten wereldwijd. Voor een bio bite en om een beetje rond te slenteren.

Woensdag 1 oktober 2014 opent koningin Màxima De Markthal in Rotterdam, het nieuwste foodwalhalla van Nederland. Eindelijk heeft Nederland een echte mercado met de allerbeste ambachtelijke en biologische verswaren verdeeld over zo’n honderd ‘vers-units’. ‘Van dagverse vis tot bijzonder gevogelte, van cappuccino tot kaas, van Surinaams tot Zaans, van ijscokraam tot biologische groenten’, meldt de website.

Omgeven door een uniek ontwerp van 11.000 m2 in de gigantische boog, een fantastisch kunstwerk van Arno Coenen. Het kunstwerk geeft alle producten weer die in de Markthal verkocht worden.

De bijzondere Markthal inspireerde ons tot een lijst met biologische markten wereldwijd, beginnend bij Rotterdam.

Rotterdam

Fenix Food Factory

Fenix Food Factory is een nieuw biologische parel slash culinaire broedplaats op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht aan de Maashaven. 7 ondernemers sloegen de handen ineen en delen hun liefde voor ambachtelijk eten. Ambachtelijke biertjes van de Kaapse brouwers, Firma Bijten voor als je worst lust of koop versgebrande koffie bij Stielman koffiebranders. Erg leuk!

Rotterdamse Oogst

Van kaas uit Streefkerk, mosterd uit Goudswaard tot eieren uit de Vierhavens. Rotterdamse Oogst wil iedereen laten zien dat wat je van dichtbij haalt, het allerlekkerste is. En het is ook nog eens beter voor het milieu, voor de boeren uit de regio en lokale producenten. Rotterdamse Oogst mixt het beste van het platteland en stad. Iedere eerste zaterdag van de maand op de Noordplein van 10.00 tot 17.00 uur (behalve in januari).

Amsterdam

Biologische Noordermarkt

Amsterdam heeft al jaren de biologische Noordermarkt met duurzaam geproduceerde producten. Met groenten, fruit, vlees, kazen rechtstreeks van de boer, ambachtelijk brood en raw food delicatessen. Iedere zaterdag tot 17.00 uur.

De Pure markt

Olijfolie uit eigen boomgaard, bloemen uit Annemieke’s pluktuin tot biologisch bier en bio/eco kleding. Alles vind je bij de Pure markt. Enkele keren per maand in Amsterdam en nu ook regelmatig in Den Haag. Mooir producten van kleine, ambachtelijk producenten. In december speciale winter/kersteditie voor originele cadeaus.

Neighbourfoodmarket

Het lekkerste, ambachtelijke eten van Amsterdam en veel gezelligheid. Plaatselijke restaurants, cateraars, bioboeren, sandwichhelden, barista’s. Iedereen die goed eten met liefde en een verhaal aanbiedt, is hier te vinden. Koop wat je lekker vindt, stel je eigen lunch samen en relax aan lange tafels. Eerstkomende event op 19 oktober 2014.

Londen

Alexandra Palace market

BBQ’s, sauzen van The Giggly Pig tot het drinken van muntthee, strawberry smoothies en fair trade koffies. Bij Alexandra Palace Market vind je het allemaal. Naast groenten, fruit, kazen en seafood.

Brixton market

Voor hipsters (en andere buitenlui). Pak de metro naar Victoria Lane en ontdek Brixton market op Electric Avenue. Hier eet je jerk chicken, hoor je reggaemuziek en vind je de leukste exotische eettentjes. Veel bewoners hebben Afrikaanse en Caribische roots. Een andere markt is op Station Road. Met op zaterdag vintage kleding, rariteiten en antiek, van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondagen is er een farmers’ market van 10.00 tot 14.00 uur.

Kopenhagen

Torvehallerne

Naast Nørreport station vind je Torvehallerne. In twee glazen gebouwen staan 60 stalletjes met hun delicatessen zoals fijne vleeswaren, verse vis, ambachtelijke kazen, streekproducten en meer. Je kunt er heerlijk eten en een goede kop koffie drinken met wat zoets. Denen zijn gek op pap, de specialiteit van Grød, een van Torvehallerne’s food stalletjes. Torvehallerne, Frederiksborggade 21

Organic hotdog van DØP

Geen markt, maar wel een leuke tip als je Kopenhagen bezoekt. Voor een snelle, biosnack tussendoor. De organic hot-dog stalletjes van DØP vind je rond de Round Tower op de Købmagergade en The Church of The Holy Ghost on Strøget. De hotdogs worden gemaakt van biovarken of biefstuk. Het brood is volkoren met lijnzaad. Alles is biologisch, van de saus tot de gefrituurde uitjes. Met keuze uit bio sapjes voor een lekkere lunch of hapje tussendoor.

Parijs

Marché Batignolles

In Frankrijk herken je biologische producten aan het Agriculture biologique label. Eigenlijk vind je in iedere supermarkt een groot aanbod van biologische producten die de Fransen graag eten. Batignolles was eigenlijk de eerste biologische versmarkt in Parijs. Groenten, fruit, kazen, bloemen en olijfoliën. Rechtstreeks van de makers. Op zaterdagochtend op de Boulevard des Batignolles, metro: Rome.

Marché biologique du boulevard Raspail

De Marché Biologique du boulevard Raspail is iedere zondagochtend, tussen rue du Cherche-Midi en rue de Rennes. De kraampjes worden in alle vroegte opgebouwd. Je vindt er verse groenten en fruit, de lekkerste patés, de mooiste camemberts en het knapperigste Pain de Campagnes. Metro: Rennes.

Barcelona

Woki Organic Market

Een biomarkt, vegetarisch restaurant en take away ineen. Hier eet je lekkere ecotapas voor een paar euro tot een tientje en overheerlijke veggie burgers. In de winkel koop je verse groenten en de beste bioproducten van over de hele wereld inclusief beautyproducten. Nabij Plaza Catalunya.

La Boquería markt

Eten, winkelen, bijkletsen met locals. Ga ervoor naar La Boquería, een populaire, overdekte market in Barcelona. Verse groenten, fruit, biologische maaltijden en tapas om mee te nemen voor een picknick in een van de parken of op het strand. Ga voor echt biologisch naar het stalletje Organic Barcelona.

New York

Union Square Greenmarket

Eén van de bekendste farmers of green markets in New York City. Met meer dan 140 lokale boeren, vissers, ambachtelijke bakkers en kaasmakers die de allerlekkerste producten verkopen. Het hele jaar door op Union Square. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur. De beste ‘green markets’ vind je via Grownnyc.org met alles over groen, fair en gerecycled.

Fairway Market

Veel fruit, groenten, bio-biertjes, olijfoliën en een klein restaurant op de bovenste etage. De Fairway market heeft drie locaties in Manhattan en is ook te vinden in andere delen van New York.

Ken jij nog andere, leuke bio/organic/eco markten, deel ze hieronder met ons!

Kaart