Nieuws Welke gezondheidsrisico’s loop ik op reis? Skyscanner geeft advies!

Alle artikelen

Welke gezondheidsrisico’s loop ik op reis? Skyscanner geeft advies!

Veel reizigers denken met een klamboe of een tube DEET klaar te zijn wanneer ze afreizen naar een ver land. Maar een goede reisvoorbereiding betekent ook dat je je bewust moet zijn van de gezondheidsrisico’s die zo’n reis met zich meebrengt. Skyscanner geeft advies voor zes populaire vakantielanden waar reizigers zich vaak niet bewust zijn van de gezondheidsrisico's.

Voor welke landen heb ik een verplichte vaccinaties nodig? Een overzicht van populaire landen ver weg

Land Verplichte vaccinaties Wanneer
Algerije Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Aruba Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Australië Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Belize Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Bolivia Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Bonaire Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Brazilië Geen N.v.t.
Cambodja Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Chili Geen N.v.t.
China Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Colombia Gele koorts* Min. 10 dagen voor vertrek
Costa Rica Gele koorts* Min. 10 dagen voor vertrek
Cuba Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Curaçao Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Ecuador Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Egypte Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Filipijnen Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Gambia Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Ghana Gele koorts en cholerastempel ** Min. 10 dagen voor vertrek
Guatemala Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
India Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Indonesië Gele koorts *.  Polio (dtP) bij langer dan 4 weken in Papoea.  Min. 10 dagen voor vertrek/min. 4 weken voor vertrek.
Japan Geen N.v.t.
Jordanië Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Kaapverdië Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Kenia Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Laos Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Madagaskar Gele koorts * en cholerastempel ** Min. 10 dagen voor vertrek
Maleisië Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Malediven Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Marokko Geen N.v.t.
Mexico Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Namibië Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Nepal Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Peru Geen N.v.t.
Singapore Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Sri Lanka Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Suriname Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Tanzania Gele koorts * en cholerastempel als je naar Zanzibar reist** Min. 10 dagen voor vertrek
Thailand Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
Turkije Geen N.v.t.
Vietnam Geen N.v.t.
Zambia Gele koorts * en cholerastempel ** Min. 10 dagen voor vertrek
Zimbabwe Gele koorts * en cholerastempel ** Min. 10 dagen voor vertrek
Zuid-Afrika Gele koorts * Min. 10 dagen voor vertrek
*Alleen verplicht als je uit een gele koorts land of hoogrisicoland voor gele koorts komt of daar een tussenstop hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende land bent geweest. Check altijd per bestemming om welke landen dit gaat. Sommige landen zoals Costa Rica vragen om een gele koorts verklaring als je vanuit Brazilië het land binnenkomt.
** Een aantal landen waaronder Madagaskar, Angola en Zanzibar eisen een cholerastempel in het vaccinatieboekje van binnenkomende reizigers. Het staat voor “cholera medically not indicated”. Bedoeld om problemen bij grensposten van betreffende landen te voorkomen. Als je het stempel niet hebt, kun je worden verplicht tot vaccinatie wat geld kost en niet zonder risico’s is.

Bronnen vaccinatie-overzicht: GGD en Vaccinatieopreis. Laatste update: mei 2019. Deze informatie is onderhevig aan wijzigingen, check dus altijd actuele gegevens voordat je op reis gaat.

Europa

Zijn er gezondheidsrisico’s in Turkije?

Of je nu gaat zwemmen in idyllische baaien van de Egeïsche zee, gaat zonnen in Antalya of gaat dwalen over de chaotische bazaars in Istanbul: wie reist naar Turkije kan met een aantal ziekten te maken krijgen.

My Travel Planner, Turkije

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Turkije?

De twee inentingen die sowieso worden aanbevolen zijn DTP en Hepatitis A. Blijf je langer dan drie maanden in Turkije? Dan kun je voor de zekerheid Hepatitis B-vaccinatie en een prik tegen rabiës (hondsdolheid) halen. Doe dit bij voorkeur vier tot zes weken van tevoren. Haal je dat niet meer, dan kan het last minute. Of de kosten van inentingen vergoed worden, kun je per verzekeraar opzoeken op MyTravelPlanner onder de rubriek Gezondheid.

Welke andere risico’s gelden er in Turkije?

Van mei t/m oktober geldt er ook een risico op malaria in bepaalde gebieden, met name in het zuidoosten van Turkije. Malariavrij zijn bekende bestemmingen zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye en Marmaris. Vraag altijd even zes tot acht weken voor vertrek deskundig advies bij je huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum. Wanneer je met kinderen reist, moet je extra goed opletten: kinderen zijn  gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon en in veel (subtropische) landen zoals Turkije is de gezondheidszorg en de hygiëne niet overal even goed zoals in Nederland.

Bereid je reis naar Turkije goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Afrika

Zijn er gezondheidsrisico’s in Gambia?

Hoewel Gambia het kleinste land van het vasteland van Afrika is, heeft het zich de laatste decennia ontwikkeld tot een van de populairste bestemmingen binnen het continent. Het is namelijk een van weinige landen waar je gegarandeerd zon hebt in de winter. Wel kun je te maken krijgen met een aantal ziekten tijdens je reis.

MyTravelPlanner, Gambia

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Gambia?

Net als voor Kaapverdië wordt er voor Gambia een DTP- en Hepatitis A-vaccinatie aanbevolen en vaccinatie tegen mazelen als je deze nog niet hebt. Hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) en soms tuberculose worden geadviseerd bij een verblijf langer dan drie maanden. Ook wordt soms bij verblijf van 6 weken of langer vaccineren tegen meningitis aanbevolen. Haal de vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken van tevoren. Haal je dat niet meer, dan kan het ook nog last minute. Of de kosten van de inentingen vergoed worden, kun je per verzekeraar opzoeken op MyTravelPlanner onder de rubriek Gezondheid.

Welke andere risico’s gelden er in Gambia?

Malaria komt in alle jaargetijden in het hele land voor. Vraag daarom deskundig advies bij je huisarts, GGD of vaccinatiecentrum zo’n zes tot 8 weken voor vertrek. Rabiës kan voorkomen bij dieren in Gambia, dus vermijd contact met honden, katten of andere zoogdieren op straat.

Bereid je reis naar Gambia goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Zijn er gezondheidsrisico’s in Kaapverdië?

Deze parel naast de Canarische Eilanden wordt een steeds populairder vakantiegebied, al zijn weinig mensen zich bewust van de gezondheidsrisico’s die reizen naar Kaapverdië met zich meebrengt.

Heb ik vaccinaties nodig voor Kaapverdië?

DTP en Hepatitis A zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen (net als Hepatitis B en soms tuberculose bij een verblijf van langer dan drie maanden). Reis je vanuit een gele koorts gebied, dan is een gele koorts vaccinatie wél verplicht. Of de kosten van de inentingen vergoed worden, kun je per verzekeraar opzoeken op MyTravelPlanner onder de rubriek Gezondheid.

Welke andere risico’s gelden er in Kaapverdië?

Van augustus t/m november geldt risico op malaria op de eilanden Sao Tiago en Boavista. Vraag zes tot acht weken voor vertrek hierover deskundig advies bij je huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum en neem DEET en een klamboe mee. Ook wanneer je met een kind of baby reist, moet je je vooraf laten adviseren.

Bereid je reis naar Kaapverdië goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Zijn er gezondheidsrisico’s in Marokko?

Eindeloos souvenirs shoppen in kleurrijke souks in Marrakech of genieten op de stranden van exotische badplaatsen als Agadir: Marokko is een heerlijk vakantieland. Maar wees bewust van de gevaren!

MyTravelPlanner, Marokko

Heb ik vaccinaties nodig voor Marokko?

Ook voor Marokko geldt een aanbevolen DTP- en Hepatitis A-vaccinatie en bij verblijf van langer dan drie maanden buiktyfus, rabiës en Hepatitis B. Of de kosten van de inentingen vergoed worden, kun je per verzekeraar opzoeken op MyTravelPlanner onder de rubriek Gezondheid.

Welke andere risico’s gelden er in Marokko?

Ga je zwemmen in meren of kom je in contact met zoet water in Marokko? Dan loop je ook kans op een Bilharzia-infectie. Reis je met een kind of baby? Vraag dan zes tot acht weken voor vertrek deskundig advies bij je huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum.

Bereid je reis naar Marokko goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Azië

Zijn er gezondheidsrisico’s in Indonesië?

Nog nooit was Bali zo’n gewilde vakantiebestemming als nu. Het prachtige eiland in Indonesië is favoriet van pasgetrouwde koppels, backpackers en families. Bereid je goed voor zodat je ziektes tijdens je reis zoveel mogelijk vermijd.

MyTravelPlanner, Indonesië

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Indonesië?

DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen, Hepatitis B en rabiës bij een verblijf van drie maanden of langer. Blijf je langer dan twee weken? Neem dan ook een buiktyfus-vaccinatie. Haal de vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken van tevoren. Haal je dat niet meer, dan kan het ook nog last minute. Of de kosten van de inentingen vergoed worden, kun je per verzekeraar opzoeken op MyTravelPlanner onder de rubriek Gezondheid.

Welke andere risico’s gelden er in Indonesië?

Risico op malaria is er in alle gebieden, gedurende het hele jaar. Vraag daarom deskundig advies bij je huisarts, GGD of vaccinatiecentrum zo’n zes tot 8 weken voor je vertrek.

Bereid je reis naar Indonesië goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Zijn er gezondheidsrisico’s in Thailand?

Iedereen die wel eens in Thailand heeft gereisd, is wel eens ziek geworden. Het Aziatische land is een foodie-bestemming bij uitstek en dan kan het wel eens voorkomen dat je water, ijs of ongewassen fruit binnenkrijgt wat niet goed valt. Geen zorgen! De gezondheidszorg in Thailand is erg goed maar goed voorbereid zijn is het halve werk.

MyTravelPlanner, Thailand

Welke inentingen/ vaccinaties heb ik nodig voor Thailand?

De inentingen voor Azië zijn over het algemeen hetzelfde, dus net als voor Indonesië wordt voor Thailand DTP en Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf van drie maanden of langer wordt rabiës (hondsdolheid) en Hepatitis B-vaccinatie geadviseerd. Gele koorts is ook niet verplicht, alleen wanneer je uit een gele koorts land naar Thailand reist. Of de kosten van de inentingen vergoed worden, hangt af van jouw aanvullende verzekeringen.

Welke andere risico’s gelden er in Thailand?

Risico op malaria is alleen in bepaalde gebieden. Vraag daarom van tevoren deskundige advies bij de huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum, ook als je met een kind of baby reist. Reis je alleen naar Bangkok? Dan zit je goed, want in centraal-Thailand en een groot deel van Zuid-Thailand komt geen malaria voor.

Bereid je reis naar Thailand goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

Oceanië

Zijn er gezondheidsrisico’s in Australië?

Hoewel Australië een gigantisch land is mét grote klimaatverschillen, zijn gezondheidsrisico’s minimaal. Alleen al om deze reden is het land erg populair bij backpackers.

My Travel Planner, Australië

Welke inentingen en vaccinaties heb ik nodig voor Australië?

Geen. Er worden geen vaccinaties aanbevolen. Een gele koorts inenting is alleen noodzakelijk wanneer je 7 dagen van tevoren nog in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt.

Welke andere risico’s gelden er in Australië?

Er zijn weinig gezondheidsrisico’s in Australië. Zo komt malaria niet voor en worden er ook geen vaccinaties aanbevolen. In het noorden komt wel dengue voor, dus neem in ieder geval DEET mee op reis.

Bereid je reis naar Australië goed voor en ga naar MyTravelPlanner voor informatie over:

FAQ over inentingen en vaccinaties

Nu ben je op de hoogte van de gezondheidsrisico’s die per land gelden en de vaccinaties die verplicht zijn of worden aanbevolen. Om de informatie compleet te maken leggen we uit wat een inenting precies is en wat vaccinaties als DTP en gele koorts inhouden.

Wat is een inenting eigenlijk?

Een inenting of vaccinatie is het inbrengen van een vaccin in het lichaam. Deze zogenoemde entstof bestaat uit een dode of sterk verzwakte ziektekiem (een virus of bacterie), of delen ervan. Je immuunsysteem in je lichaam maakt dan vanzelf antistoffen aan, waardoor je geen kans meer hebt om de ziekte op te lopen in het land waar je naartoe reist.

Doen inentingen pijn?

Nee, in principe niet. Wel kun je last hebben of krijgen van de vaccinatie, in de vorm van spierpijn op de plek waar de vaccinatie is gezet. Ook is het normaal dat de plek van de prik wat dikker, roder en warmer wordt. Je voelt je meestal een dag wat sloom, je hebt minder eetlust of je slaapt iets meer dan normaal.

Vaccinatie

Aanbevolen en verplichte vaccinatie: wat is het verschil?

Wanneer een vaccinatie wordt aanbevolen, betekent dit dat het verstandig is om je in te laten enten. De vaccinatie beschermt je tegen de risico’s van een infectieziekte. Het woord ‘aanbevolen’ doet misschien vermoeden dat het niet nodig is en dat de risico’s laag zijn, maar aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn vaccinaties die nodig zijn om een land binnen te komen. Je moet bewijs leveren dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte.

Hieronder vind je nog een korte uitleg over de meest voorkomende ziektes die hierboven worden genoemd en die je kunt oplopen bij het reizen naar (sub)tropische landen:

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Difterie is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en overgedragen wordt door hoesten. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in straatvuil zit en je lichaam binnendringt door een geïnfecteerde wond. Polio is een virusziekte die ook via hoesten wordt overgebracht. De DTP-vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa. De vaccinatie geeft na één inenting een beschermingsduur van tien jaar en kun je het beste minimaal één tot twee weken voor je gaat reizen halen.

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, overgebracht door slechte hygiëne. Doordat Hepatitis A in West-Europa niet voorkomt, hebben wij geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte en wordt de vaccinatie dus aanbevolen voor dezelfde landen als de DTP-vaccinatie. Je moet je bij voorkeur minimaal twee weken van tevoren voor hepatitis A laten vaccineren, maar zelfs als je het op de dag van vertrek krijgt is het nog zinvol. De beschermduur is afhankelijk van het merk vaccin: soms één jaar, soms drie jaar. Vraag dit na bij de GGD.

Hepatitis B

Hepatitis B is ook een leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus, maar kan alleen overgebracht worden door seksueel contact en via bloed. Meestal heb je de vaccinatie voor een gewone reis niet nodig, maar voor veel landen geldt het advies om bij een verblijf van langer dan drie maanden je wel te laten vaccineren. Je krijgt in dat geval drie injecties met tussenpozen van één en vijf maanden. Begin bij voorkeur zeven maanden voor vertrek met de Hepatitis B-vaccinaties, dan kun je ze alle drie nog toegediend krijgen.

Gele koorts

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag. In sommige landen is een gele koorts vaccinatie verplicht: dan moet je minimaal tien dagen voor je het land binnenkomt gevaccineerd zijn, anders kom je het land niet in. Je krijgt één maal een vaccin toegediend waarna je tien jaar beschermd bent.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie en komt in veel tropische landen voor. Het wordt overgebracht door slechte hygiëne. Buiktyfus komt onder meer voor in Marokko, Jemen, Haïti en een aantal landen in Azië. In landen waar het risico op de ziekte groot is, wordt een buiktyfusvaccinatie aanbevolen bij een verblijf langer dan twee weken. De inenting bestaat uit één prik en de beschermingsduur van het vaccin is drie jaar.

Rabiës

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. Je kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben. De vaccinatie wordt aanbevolen als je langer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Je krijgt drie injecties, met één week tussen de eerste twee en twee tot drie weken tussen de tweede en de derde injectie. Daarna ben je levenslang beschermd.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen. In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen (Afrika, ten zuiden van de Sahara, Zuid-Amerika en Zuid-oost Azië) hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria. Vraag je huisarts of GGD om malariapillen. Daar begin je voor je reis mee, je blijft deze gebruiken tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van het middel dat je neemt.

Tips voor een goede gezondheid op reis

Ver weg, exotisch, regenwoud en tropische temperaturen zijn vakantie-ingrediënten die vragen om een extra goede reisvoorbereiding. Daarom deze tips voor een goede gezondheid op reis.

GGD Reist mee app

Handige en informatieve reisapp van de GGD. Met alles over ziekte op reis, vaccinaties die je nodig hebt maar ook wat te doen bij een kwallenbeet of andere beten en steken en de do’s en dont’s als je een ongeluk krijgt tijdens je vakantie. Te downloaden in de App store.

Reisapotheek in je koffer

Een goede basis-reisapotheek is aan te raden als je naar een exotische verwegbestemming reist, zeker als je met (kleine) kinderen op pad gaat. Denk aan paracetamol voor jezelf en de kinderen, een koortsthermometer, een middel tegen diarree en ORS voor zout- en mineraalaanvulling bij onder meer voedselvergiftiging en diarree. Trek je de jungle en het regenwoud in? Zorg dan in ieder geval voor een klamboe, antimuggenspul met hoge concentratie DEET, anti-jeukmiddel en zo nodig malariatabletten.

Kijk uit voor Legionella

Voorkom besmetting met de legionellabacterie en kijk uit met stilstaand water. Laat daarom altijd de kraan en douche een paar minuten doorstromen voordat je beide gebruikt. Legionellabesmetting ontstaat door inademing, hang dus niet boven de kraan als je deze laat stromen.

Veilig de zon in

Neem een goede zonnebrandcrème mee van minimaal factor 15 en beter: factor 30. Smeer je regelmatig in, draag een pet of hoed, blijf niet uren bakken op het strand, zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags en gebruik een goede aftersun na het zonnen.

Kraanwater of flessenwater

Check of je het kraanwater op jouw bestemming kunt drinken of dat je beter flessenwater kunt kopen. Een fikse maag- en darmklachten wil je natuurlijk voorkomen. Kijk ook uit met ijsklontjes in drankjes en rauwe groenten zoals sla en fruit die zijn gewassen met kraanwater.

Smullen van street food

Leuk om bijvoorbeeld in India exotische hapjes te proberen op straat, maar kijk wel waar je eet. Let altijd op de hygiëne, of er veel locals komen en of vlees en vis goed doorbakken zijn. En kijk uit met rauwe groenten, in warme landen kun je deze vaak beter vermijden. Vaak zegt je gevoel al genoeg.

Check jezelf op teken

Ga je de jungle in en mooie wandelingen maken in bossen? Zorg dan dat je goede, beschermende kleding hebt (een afritsbare broek), gebruik een muggenwerend middel en check jezelf op teken eenmaal terug in je hotel. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Lees meer op Stop de Teek

* Informatie correct op 5 mei 2019, gevonden op MyTravelPlanner en Nederland Wereldwijd. Zorg dat je altijd de up-to-date informatie opzoekt op de overheidswebsites, voordat je je reis boekt.

Meer tips voor een goede reisvoorbereiding? Lees dan:

Voor deze 7 populaire landen moet je een visum aanvragen

7 onmisbare tips voor een goede reisvoorbereiding

Alles wat je moet weten over een reisverzekering

Wat te doen als je je paspoort verliest

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.