Nieuws Inspiratie Goed om te weten: 7 verrassende verkeersregels in het buitenland

Alle artikelen

Goed om te weten: 7 verrassende verkeersregels in het buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand met je blote bast in de auto zitten? Skyscanner geeft je zeven verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Waar je ook naartoe reist, het is altijd slim om deze dingen in je oren te knopen voordat je je huurauto oppikt. 

1. Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen. Maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen.  Bekijk ook even de mooiste roadtrips voor Spanje.

2. Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen tezamen een van de beste autowegen in de wereld. Ook omdat er, zoals iedereen met een snelle bolide weet, geen snelheidsbeperkingen gelden. Maar, een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten. 

3. Rijd niet door historische dorpen: Italië

Italië’s slingerende bergwegen en nauwe middeleeuwse straten staan voor veel vakantiefun of werken hartslag verhogend. Maar, als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto achterwege. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete tegemoet kunt zien als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals.

4. Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site  Het is alleen online te bestellen, de sticker kost €4,21(prijs 2018) inclusief verzending naar Nederland. Maak ook eens een roadtrip langs de leukste festivals in Europa!

5. Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand, kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk.

6. Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Goed nieuws: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

7. Rechts inhalen toegestaan: Verenigde Staten

Het is duidelijk dat een fly drive vakantie in de USA moeilijk is te evenaren qua landschappen, betaalbare hotels en beroemde wegen zoals Route 66 en de Pacific Coast Highway. Maar het land staat ook bekend om z’n ietwat ‘weirdo’ verkeerswetten, hoewel veel daarvan gebaseerd zijn op fabels (zo is het bijvoorbeeld niet illegaal om op een zondag in een zwarte auto door Colorado te cruisen). Er is echter één regel die je serieus moet nemen: het is toegestaan om rechts in te halen (it’s A-OK to “undertake” on the highway). Let dus extra goed op als je van rijbaan wisselt!

Meer goede reistips:

Auto huren zonder creditcard: FAQ

Auto huren: veelgestelde vragen en handige tips

10 ideeën om Hongarije vanuit Boedapest te ontdekken per auto

De 5 mooiste roadtrips door Canada

Ultieme roadtrip Kroatië: autoroute langs de 10 mooiste plaatsen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.